Coca-Cola aandelen kopen

Coca-Cola aandelen kopen is iets wat heel wat beleggers overwegen. Samen met de fastfoodketen McDonald’s is ze dan ook één van de absolute boegbeelden van de Amerikaanse cultuur. Coca-Cola en dan meer bepaald The Coca-Cola Company staat uiteraard in het bijzonder bekend als de fabrikant van de gelijknamige frisdrank. Heel wat gerenommeerde beleggers zijn echter sinds jaar en dag grote fan van het bedrijf. Het gaat hierbij onder meer om Warren Buffett die Coca-Cola diverse malen heeft bestempeld als een zeer solide en waardevol aandeel met een aantrekkelijk dividendrendement. Wil jij ook graag in de voetsporen stappen van één van ’s werelds beste beleggers? Dan kan je op deze pagina heel wat interessante informatie terugvinden met betrekking tot het Coca-Cola aandeel.

De geschiedenis van The Coca-Cola Company

Coca-Cola aandelen kopen doe je uiteraard niet zonder eerst een duik te nemen in de evolutie die de onderneming door de jaren heen heeft doorgemaakt. Voor de eerste versie van Coca-Cola moeten we vrij ver terug gaan in de tijd. Dit meer bepaald naar het jaar 1886. Het was John Pemberton die daarvoor verantwoordelijk was. Voor de naam geldt dat ze een afgeleide is van de belangrijkste ingrediënten, namelijk cocabladeren en colanoten. De twee gekrulde C’s die kenmerkend zijn voor de naam van het bedrijf werden uitgevonden door de boekhouder van Pemberton, namelijk Frank M. Robinson.

Op 29 mei van het jaar 1886 verscheen de eerste reclame van het merk. Twee jaar later, meer bepaald in het jaar 1888 werd er voor gekozen om de aandelen te verkopen aan Asa Griggs Candler. Dit bedrijf stond bekend als een groothandel in farmaceutische producten. De rechten op het merk Coca-Cola werden door het bedrijf verworven voor een bedrag van 2.300 dollar. Vier jaar later, namelijk in het jaar 1892 zou The Coca-Cola Company worden opgericht.

Candler koos er ongeveer een jaar later voor om Coca-Cola in de volledige Verenigde Staten te beginnen verkopen. In 1896 trok hij met zijn product ook naar het buitenland. In 1917 koos Candler ervoor om zich terug te trekken uit de onderneming. Dit om zijn droom na te jagen om burgemeester te worden van de Amerikaanse stad Atlanta. De familie Candler besloot om het bedrijf van de hand te doen in het jaar 1919 voor een bedrag van een slordige 25 miljoen Amerikaanse dollar. Het bedrijf werd verkocht aan een bankgroep.

Wat zijn de voornaamste bedrijfsactiviteiten van The Coca-Cola Company?

Beleggen in Coca-Cola aandelen betekent uiteraard dat je gaat beleggen in enkele van ’s werelds bekendste frisdranken. Dit is echter niet alles. Het aanbod van The Coca-Cola Company bestaat immers verder ook nog uit water, sappen evenals sport- en energiedranken. Er werd zelfs thee door het bedrijf op de markt gebracht. Sinds de oprichting van het bedrijf in het jaar 1986 is er behoorlijk wat gebeurd. Ondertussen is het bedrijf dan ook actief in meer dan 200 landen van de wereld. Het bedrijf richt zich in eerste instantie voornamelijk op de productie van haar eigen siroop. Deze siroop kan vervolgens door onafhankelijke bottelarijen worden gebruikt om verschillende eindproducten te maken. Daarnaast is het zo dat Coca-Cola ook over eigen bottelarijen beschikt waarin het een minderheidsbelang heeft.

Van de volledige omzet die het bedrijf realiseert zou twee vijfde afkomstig zijn uit de verkoop van siroop. Voor de rest van de omzet wordt gekeken in de richting van kant-en-klare frisdranken. Een belangrijke overname voor The Coca-Cola Company vond plaats in januari van het jaar 2019. Toen werd er namelijk voor gekozen om Costa Coffee over te nemen. Met de overname ging een bedrag gepaard van een slordige 3,9 miljard pond. In het jaar 1995 was er sprake van een totaal aantal Costa filialen van 39. Tegen het jaar 2018 was dit aantal gegroeid tot 2400 verkooppunten binnen het Verenigd Koninkrijk. Bovendien was er sprake van nog eens 144 vestigingen verspreid over 30 andere landen. Daarnaast werd er nog voor gekozen om Costa Express Koffie te verkopen via zomaar even 8000 verkoopautomaten.

Sportdrankjesmaker BodyArmor

In het jaar 2018 nam The Coca-Cola Company eveneens een minderheidsbelang in BodyArmor, een maker van sportdrankjes. Het ging toen om een minderheidsbelang van 15 procent. Reden van de investering was om de activiteiten van het bedrijf buiten de sector van de suikerhoudende frisdranken te kunnen versterken. In november van het jaar 2021 deed de Amerikaanse frisdrankengigant een bod op het restant van de aandelen van zo’n slordige 5,6 miljard Amerikaanse dollar.

Dit bod werd aanvaard waardoor The Coca-Cola Company de volledige eigenaar werd. Hierdoor wist ze haar marktpositie binnen het segment van de sportdranken aanzienlijk te versterken. Dit gezegd hebbende moet het bedrijf concurrent PepsiCo binnen dit segment wel nog voor zich dulden. Dat is het gevolg van het feit dat PepsiCo eigenaar is van Gatorade. Dit merk van sportdranken beschikt in de Verenigde Staten over een hallucinant marktaandeel van zomaar even 70 procent.

Afstoten van bottelarijen

Sinds het jaar 2012 heeft The Coca-Cola Company ervoor gekozen om bottelarijen af te stoten. Dit gezegd hebbende behoudt ze hier wel steevast nog een minderheidsbelang in. Het gevolg van deze beslissing is terug te zien in verschillende cijfers van de onderneming. Dit geldt niet alleen voor:

  • De lagere omzetcijfers;
  • De daling van het aantal medewerkers;

In het jaar 2017 daalde de omzet van het bedrijf met grofweg vijftien procent in vergelijking met een jaar eerder. Voornamelijk zogenaamde desinvesteringen waren verantwoordelijk voor de dalende omzet met 17 procent. In het jaar 2019 kon er worden opgemerkt dat er een vrij explosieve stijging van het aantal werknemers werd gerealiseerd. Dat was echter het directe gevolg van de overname van Costa Coffee.

Coca-Cola aandelen kopen betekent ook investeren in andere frisdrankenmerken

Coca-Cola aandelen kopen betekent in eerste instantie uiteraard dat je gaat investeren in het bedrijf achter één van ’s werelds bekendste en tevens ook meest populaire frisdrankenmerken, namelijk Coca-Cola. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat het assortiment van The Coca-Cola Company ook nog bestaat uit allerhande andere frisdranken. Denk op dit vlak onder meer aan:

  • Fanta;
  • Sprite;

Voor Fanta geldt dat ze tot stand kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze was het gevolg van het feit dat Coca-Cola Duitsland in die tijd niet aan de correcte ingrediënten kon geraken voor wat het maken van Coca-Cola betrof. Omwille van deze reden besloot ze om met een eigen variant op de proppen te komen, namelijk Fanta. Deze variant bleek echter een absoluut schot in de roos te zijn. Tot op vandaag geniet ze dan ook nog steeds een meer dan aanzienlijke populariteit. Buiten de andere frisdranken zijn er ook nog tal van andere drankjes die tot het productaanbod van The Coca-Cola Company behoren. Denk hierbij dan onder meer aan:

  • Chaudfontaine;
  • Minute Maid;
  • Monster Energy;

Uiteraard zijn er door de jaren heen ook tal van verschillende varianten verschenen op de traditionele Coca-Cola. Het gaat hierbij dan onder meer om Coca-Cola Light en Cherry Coke evenals om Coca-Cola Vanilla, Coca-Cola Zero en Cola-Cola met Lemon. Dit alles uiteraard met als doel om haar productaanbod nog meer te kunnen diversifiëren en vooral een nog grotere doelgroep aan te kunnen spreken.

Coca-Cola aandelen kopen voor dividendbeleggers

Niet alleen de consequente groei in aandelenprijs die het bedrijf Coca-Cola heeft weten neer te zetten is voor veel beleggers een goede reden om Coca-Cola aandelen aan te kopen. Daarnaast is het namelijk zo dat het bedrijf erom bekend staat een aantrekkelijk en bovendien ook betrouwbaar dividend uit te keren aan haar investeerders. Op moment van schrijven geldt voor Cola-Cola dat ze haar beleggers een dividend aanbiedt van 2,76 procent. Ook de betrouwbaarheid van het aantrekkelijke dividend van The Coca-Cola Company is één van de redenen waarom dit tot één van de meest favoriete aandelen van Warren Buffett mag worden gerekend.

Waarom Coca-Cola aandelen kopen?

Heel wat beleggers blijken sinds jaar en dag fan te zijn van Coca-Cola aandelen kopen. Daar zijn best wel een aantal goede redenen  voor aan te halen. In eerste instantie is The Coca-Cola Company uiteraard één van ’s werelds grootste en tevens ook bekendste bedrijven. Dit met vertakkingen in ongelofelijk veel verschillende landen verspreid over onze planeet. De consequente groei die het aandeel door de jaren heen heeft weten te realiseren heeft er in combinatie met een beperkte volatiliteit en de sterke marktpositie voor gezorgd dat ze in de spotlight is komen te staan bij heel wat (waarde)beleggers.

Naast bovenstaande is er ook nog het eerder op deze pagina reeds aangehaalde dividendrendement. Met een jaarlijks dividendrendement van op moment van schrijven meer dan 2,7 procent biedt het bedrijf een meer dan aardig dividend. Bovendien is dit dividend door de jaren heen uitermate betrouwbaar gebleken. Coca-Cola is dan ook niet voor niets een dividend aristocraat. De onderneming is er dan ook in geslaagd om zomaar even meer dan 59 achtereenvolgende jaren haar dividend te verhogen. Daar kunnen heel wat andere bedrijven alleen maar van dromen.

Waar Coca-Cola aandelen kopen?

De status waar The Coca-Cola Company over beschikt en de populariteit die het aandeel van het bedrijf geniet zorgt ervoor dat zowat alle brokers deze in hun aanbod hebben opgenomen. Beleggen in Coca-Cola aandelen is dan ook eenvoudig mogelijk bij brokers zoals onder meer DeGiro, BUX evenals natuurlijk eToro. De aandelen van Coca-Cola worden verhandeld aan de Amerikaanse New York Stock Exchange met ticker ‘KO’.