Investeren in ziekenhuizen met Medical Properties Trust

Investeren in ziekenhuizen lijkt op het eerste zicht voor de gewone belegger zoals jij en ik behoorlijk lastig. Velen gaan zelfs zover dat ze stellen dat het nagenoeg onmogelijk is. Dat is zeker niet het geval. In de Verenigde Staten zijn verschillende REIT’s terug te vinden die het mogelijk maken om te investeren in medische infrastructuur. Daaronder vallen dus ook ziekenhuizen. Eén van de bekendste namen op dit vlak is Medical Properties Trust. Voor dit in Birmingham, Alabama gevestigde bedrijf geldt dat ze erom bekend staat de grootste niet aan de overheid verbonden eigenaar te zijn van ziekenhuizen in de Verenigde Staten. Dit zijn echter niet de enige eigendommen waar dit bedrijf over beschikt. Ben jij ook geïnteresseerd in investeren in de medische sector en dan meer bepaald in ziekenhuizen? Dan kan het de moeite meer dan waard zijn om even kennis te maken met deze real estate investment trust.

Investeren in ziekenhuizen en andere medische faciliteiten

Medical Properties Trust staat algemeen bekend als een vastgoedinvesteringsbedrijf dat zich in het bijzonder richt op de medische sector en op medische faciliteiten. Ze investeert in medische eigendommen verspreid over verschillende landen door middel van zogenaamde triple net leases. In eerste instantie lag de focus van deze REIT hoofdzakelijk op de Verenigde Staten, maar ondertussen is daar toch enigszins verandering in gekomen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat ze binnen de VS nog steeds de grootste niet aan de overheid verbonden eigenaar is van medische faciliteiten.

Dat de focus van Medical Properties Trust meer en meer ook uitgaat naar andere landen blijkt uit een aantal overnames die onder meer zijn gebeurd in het jaar 2019. Toen werd er door het bedrijf immers voor gekozen om maar liefst acht verschillende ziekenhuizen aan te kopen in het Verenigd Koninkrijk van Ramsay Health Care. Daarnaast werden er nog eens zestien andere ziekenhuizen aangekocht van Prospect Medical Holdings.

Eigenaar van meer dan 440 medisch gerelateerde eigendommen

Op moment van schrijven is het zo dat Medical Properties Trust eigenaar is van meer dan 440 verschillende medisch gerelateerde eigendommen. Deze bevinden zich verspreid over 32 Amerikaanse staten evenals negen verschillende landen. Sinds het begin van het jaar is het aandeel zo’n 1,24 procent gestegen. Over het volledige voorbije jaar was er sprake van een stijging van iets meer dan 13 procent.

Investeren in ziekenhuizen met een dividendrendement van 4,92%

Eén van de belangrijkste redenen bij menig aantal investeerders om hun geld te beleggen in REIT’s heeft te maken met het aantrekkelijke dividendrendement dat ze doorgaans aanbieden. Medical Properties Trust vormt daar geen uitzondering op, in tegendeel. Ze biedt op moment van schrijven dan ook een jaarlijks dividendrendement van 4,92 procent. Door ervoor te kiezen om te investeren in deze medische REIT sla je dan ook eigenlijk twee vliegen in één klap. Enerzijds kan je investeren in een sector die in het verleden nagenoeg uitsluitend was voorbehouden voor grote investeerders terwijl je daarnaast ook nog eens een aardig passief inkomen kan opbouwen. Ook het aantrekkelijke dividendrendement zou in ieder geval zomaar een interessante reden kunnen zijn om in deze REIT te investeren.

8 opeenvolgende jaren aan dividendverhogingen

Een aantrekkelijk dividend aanbieden is uiteraard slechts één ding. Het spreekt namelijk voor zich dat een bedrijf er in de praktijk ook in moet slagen om dat dividend blijvend uit te kunnen betalen. Daarnaast is het zo dat in het meest ideale geval dat dividend ook consequent wordt verhoogd. Dit niet in het minst om toenemende inflatie het hoofd te kunnen bieden.

Voor Medical Properties Trust geldt dat ze erin is geslaagd om tot op moment van schrijven reeds acht opeenvolgende jaren haar dividend te verhogen. De laatste dividendverhoging was goed voor een extra 3,7 procent. Dit bracht het kwartaaldividend op 0,28 Amerikaanse dollar per aandeel.

Zijn er ook risico’s verbonden aan investeren in Medical Properties Trust?

Voor elke vorm van beleggen op de beurs geldt dat er risico’s aan verbonden zijn. Het is altijd mogelijk om een gedeelte van of zelfs je volledige eigen inbreng te verliezen. Medical Properties Trust werd opgericht in het jaar 2003. Door de jaren heen is ze erin geslaagd om een meer dan degelijke portefeuille aan te leggen. Deze portefeuille bestaat uit medische faciliteiten in verschillende landen. Hiermee wordt het geografische risico alvast enigszins ingeperkt. De medische faciliteiten van deze REIT zijn onder meer terug te vinden in landen als de Verenigde Staten, Australië, Colombia, Duitsland, Italië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De onderneming is dus ook in diverse Europese landen eigenaar van medische infrastructuur.

De  enige echte bekommernis die op moment van schrijven geldt heeft betrekking tot de schuldengraad waar het bedrijf over beschikt. De schuld van 7,3 volgens het zogenaamde debt-to-EBITDA level is vrij hoog, maar niet echt buitensporig hoog. Bovendien heeft Medical Properties Trust reeds laten optekenen dat het van plan is om die schuldgraad te verlagen naar 6,3. Mocht men hierin slagen kan ook dit risico nog iets verder worden verlaagd. Wie graag wil investeren in ziekenhuizen zou dus zeker even kunnen kijken naar deze REIT. Doe uiteraard zoals altijd eerst grondig je eigen onderzoek vooraleer te investeren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *