Buy the dip, waarom je niet elke correctie moet opkopen

Buy low, sell high. Het is eigenlijk de nummer één regel voor mensen die willen gaan beleggen. Sinds de jaarwisseling hebben we moeten vaststellen dat de beurs zich hoofdzakelijk heeft gekenmerkt door negatief sentiment. Dat negatieve sentiment heeft zich vertaald in sterk dalende koersen waarbij het bloed niet zelden door de straten loopt. Geweldig! Dit biedt voor beleggers namelijk eindelijk weer eens een mogelijkheid om tegen een bepaalde korting gewilde aandelen te kunnen kopen… of toch niet? Het zogenaamde “buy the dip” principe is er één die vaak prima werkt. Het is een uitstekende manier om je zogenaamde GAK, de gemiddelde aankoopkoers naar omlaag te halen. Anderzijds moet het gezegd dat je niet zomaar elke dip blind moet gaan opkopen. Het risico bestaat immers dat je op die manier al snel door je financiële reserve heen bent… Dit terwijl de exacte crash mogelijks nog maar in de startblokken is gezet.

Veel nieuwe beleggers bevinden zich op onbekend terrein

Wanneer je filmpjes bekijkt van financiële influencers op Youtube of wanneer je bepaalde berichtgeving leest op financieel gerelateerde websites zal al vrij snel duidelijk worden dat men je zal proberen aansporen om de dip te kopen. Dit met als belangrijkste drijfveer het verlagen van de vrij hoge gemiddelde aankoopprijs waar je momenteel meer dan waarschijnlijk mee wordt geconfronteerd. We gaan  zeker niet stellen dat dit niet interessant kan zijn, maar tegelijkertijd moet je, je altijd bewust zijn van de exacte marktomstandigheden die gelden. Het opkopen van een dip mag dan potentieel interessant kunnen zijn voor de verdere groei van je portefeuille, je kan het niet eindeloos blijven doen. Op een bepaald moment raakt de aangelegde financiële reserve namelijk uitgeput. Een echt interessant moment afwachten is dan ook een must.

Voor heel wat mensen die nu in paniek zijn geldt dat ze zich meer dan waarschijnlijk op onbekend terrein bevinden. De voorbije jaren waren uitzonderlijke beursjaren. De ongelofelijke run die we hebben gezien na de Coronacrash in 2020 heeft duidelijk gemaakt hoe ongewoon de marktomstandigheden wel niet waren. Een dergelijke bullrun is namelijk ongezien. Alles ging niet alleen omhoog, daarnaast gebeurde dat ook nog eens in een razend tempo. Het was bovendien een fenomeen dat zich niet alleen op de beurs, maar ook op heel wat andere markten aftekende.

Maar wat nu, nu het bloed langzaam maar zeker door de straten loopt?

Reeds aan de start van het nieuwe jaar is duidelijk geworden dat 2022 op z’n minst in het begin niet die positieve trend nog veel langer vast zou kunnen houden. Verschillende factoren liggen hiervan aan de basis. Denk hierbij aan onder meer:

  • De politieke spanningen die zijn ontstaan in het dossier Oekraïne-Rusland;
  • De inflatie die wereldwijd stevig van zich laat horen;
  • Aangekondigde renteverhogingen van de FED die nog slechts een kwestie van tijd blijken te zijn;

Naast bovenstaande kunnen we er bovendien ook echt niet omheen dat alle beurzen torenhoog gewaardeerd staan. Uiteraard kan je blijven instappen door middel van bijvoorbeeld de DCA-methode, maar het vertrouwen waarmee dit gebeurt neemt uiteraard af. We zouden kunnen stellen dat de recent plaatsgevonden correcties op de markt die vrees een beetje hebben weggenomen, maar niets is minder waar. De koersvallen die we hebben gezien hebben er natuurlijk ingehakt, maar staan mogelijks in schril contrast met hetgeen er ons nog te wachten staat.

Wanneer is buy the dip dan echt interessant?

Op welke manier mensen deze nieuwe situatie en het nieuwe sentiment op de beurs gaan benaderen kan aanzienlijk verschillen. In eerste instantie is het zo dat je doorheen het jaar 2021 als het goed is twee zaken hebt gedaan, namelijk:

  1. Je hebt op winstgevende posities een gedeelte van de gerealiseerde winst verzilverd en dus uitbetaald;
  2. Een gedeelte van de verzilverde winst heb je aangelegd als financiële reserve;

Wanneer je bovenstaande twee zaken hebt gedaan zal je kunnen vaststellen dat de pijn die je nu voelt meer dan waarschijnlijk wel meevalt. Niet alle behaalde rendementen zijn immers ten prooi gevallen aan de huidige volatiliteit die zich laat gelden op de beurs. Heb je deze twee zaken niet gedaan? Dan heb je meteen een wijze les geleerd die nog van pas zal komen tijdens je verdere beleggingsavontuur.

Maar goed, concreet nu. Hebben de recente dips die reeds plaats hebben gevonden en met name toch bij tech gerelateerde aandelen hebben gezorgd voor stevige correcties een potentieel interessant aankoopmoment gecreëerd? Mogelijks, maar mogelijks ook niet. Wanneer je wil investeren in een bepaald aandeel is het altijd van belang om de zogenaamde “fair value” te onderzoeken. Met andere woorden, hoeveel is een aandeel werkelijk waard. Bovendien moet je, je de vraag stellen tegen welke waarde jij bereid bent om in te stappen. Wordt er op een zeker ogenblik aan de beide eisen voldaan? Dan zou je kunnen overwegen om in te stappen. Dit zelfs wanneer het globale sentiment op de beurs (nog) niet positief is.

Elke situatie is anders en iedereen heeft andere beleggingsdoelen

Wie het buy the dip principe heeft toegepast meteen na de crash op de beurs in 2020 naar aanleiding van de Coronapandemie is er in geslaagd om enorme rendementen te behalen. Rendementen die normaal slechts over een behoorlijk aantal jaren gerealiseerd kunnen worden op de beurs. Wie tijdens de bullrun is begonnen met beleggen heeft inmiddels echter wellicht een serieuze terugval gezien in de samengestelde portefeuille. De mate waarin dit voor jou al dan niet nefast kan zijn wordt bepaald door verschillende factoren. In het bijzonder het beleggingsdoel en vooral de beleggingshorizon is daarbij van cruciaal belang om rekening mee te houden.

Voor heel wat mensen die reeds lange tijd beleggen geldt dat de situatie die zich nu ontvouwt op de beurs niet alleen in  de lijn der verwachtingen lag, daarnaast is het niets nieuws onder de horizon. Er is onrust in de wereld, niet alleen omwille van COVID, maar ook als gevolg van de spanningen tussen Oekraïne en Rusland. Daarnaast is er ook de inflatie die hoogtij viert en die er zo goed als zeker voor zal zorgen dat we dit jaar ettelijke renteverhogingen ontplooid zullen zien worden. Al deze verschillende factoren kunnen een sterk negatieve impact hebben op de economie en de beurs is daar doorgaans de eerste weerspiegeling van.

Zorg ervoor dat je altijd financiële reserves achter de hand houdt

Eén van de belangrijkste zaken die voor een significant deel verantwoordelijk is voor de stabiliteit en betrouwbaarheid van je financiële situatie heeft betrekking tot de reserve die je weet aan te houden. Veel mensen leven elke maand tot op de laatste euro van hun inkomsten op. Op zich is dat prima, maar wanneer er zich een onverwachte situatie voordoet? Of wat wanneer je plots wordt geconfronteerd met een interessante opportuniteit die je niet kan benutten omdat je geen geld achter de hand hebt? Het aanleggen van een financiële reserve is altijd een must en dat is voor beleggers niet anders.

Het timen van de markt is iets wat ronduit onmogelijk is. Dit zorgt ervoor dat je nooit op voorhand kan weten wanneer er zich een gouden opportuniteit aandient. Is dat moment daar en heb je daar niet op geanticipeerd? Dan spreekt het voor zich dat je op die manier mogelijks een zeer aantrekkelijk rendement kan mislopen. Het buy the dip principe mag dan in de praktijk zeker interessant zijn, het spreekt voor zich dat je daar wel financiële middelen voor beschikbaar dient te hebben. Onderschat bovendien ook niet hoelang een bearmarkt kan aanhouden. Nogmaals, heel wat nieuwe beleggers zullen zich in 2022 op glad ijs begeven. Goed weten waar je voor staat en wat je kan doen om de pijn binnen de perken te houden is dan ook zeer belangrijk voor het verdere potentieel van je beleggingsportefeuille.

Buy the dip, doen of niet?

De hamvraag van deze pagina die veel mensen uiteraard het meest van allemaal bezighoudt heeft te maken met het al dan niet moeten opkopen van de dips die we nu voltrokken zien worden. Dat is natuurlijk iets wat iedereen voor zichzelf moet uitmaken. Van cruciaal belang is om je op dit vlak twee verschillende vragen te stellen, namelijk:

  1. Creëert het “buy the dip” moment een echt interessant aankoopmoment waar je volledig achter staat?
  2. Hou je nog voldoende financiële reserve achter de hand voor mogelijke extra correcties die eraan zitten te komen?

Voor een bepaald gedeelte van de angst die partijen nu voelen op de beurs geldt dat dit wellicht al een beetje zit ingeprijsd in de koersen. Daar hebben de recente bij menig aantal aandelen toch wel stevige correcties deels voor gezorgd. Echter blijft de beurs op moment van schrijven een woelig vaarwater. De kans bestaat dan ook dat we de komende maanden nog heel wat diepere dalen gaan verkennen. Zorg er dan ook altijd voor dat je tijdens die fase van je beleggingsavontuur nog over voldoende financiële middelen beschikt om mee te kunnen spelen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *