Passief inkomen verdienen? Dit is de eerste stap!

Passief inkomen verdienen. Er is helemaal niemand op deze planeet die zal aangeven het niet fijn te vinden mocht dat lukken. Zeg nu namelijk zelf, geld verdienen zonder daar ook maar iets voor te hoeven doen… dat lijkt toch bijna op een sprookje? Dat is omdat het ook een sprookje is. Er zijn verspreid over het internet en op Youtube heel wat artikelen en filmpjes terug te vinden die aangeven hoe jij meteen kan beginnen met passief geld verdienen zonder dat je daar ook maar iets voor hoeft te doen. Vervolgens gaan die artikelen en filmpjes je zeggen… wat je allemaal moet doen.

Klinkt best verwarrend toch? In deze gloednieuwe artikelenreeks gaan we jullie vertellen hoe je stap voor stap kan werken aan het opbouwen van een passief inkomen voor jezelf. We vertellen je wat de mogelijkheden zijn, hoe je ermee kan beginnen en vooral hoeveel tijd en moeite je er nu daadwerkelijk in zal moeten investeren. Op deze manier krijg je voor eens en altijd een duidelijk beeld van hoe passief inkomen genereren nu precies werkt en vooral wat er van aan de basis moet liggen. Laten we beginnen!

Wat is passief inkomen?

Omdat dit het eerste artikel is uit de reeks gaan we het eerst kort even hebben over wat passief inkomen nu precies is. We maken een onderscheid tussen twee verschillende inkomstenstromen. Het gaat hierbij concreet om:

  1. Het inkomen waar je elke dag opnieuw hard voor moet werken;
  2. Het inkomen dat op een passieve manier voor je wordt gegenereerd;

Voor heel wat financiële experten geldt dat ze zich door de jaren heen hebben laten ontglippen dat je om gefortuneerd te worden eigenlijk haast verplicht over één of bij voorkeur zelfs meerdere passieve inkomstenstromen moet beschikken. Daar kunnen we ons in vinden. Wanneer je elke dag opnieuw hard voor elke euro moet werken zal dat wellicht nooit zorgen voor echte rijkdom. Dit zowel op financieel vlak als voor wat je levenskwaliteit betreft. Enter passief inkomen dus!

Bij dit type van inkomen zal je op periodieke basis, bijvoorbeeld maandelijks een bepaald bedrag ontvangen dat voortvloeit uit een bepaalde investering die je hebt gedaan. Hiermee hebben we meteen een zeer belangrijk punt aangehaald. Passief inkomen ontstaat niet zomaar, het is niet iets dat wordt gevormd zonder dat er eerst een bepaalde actie moet worden ondernomen. Laat je dus niets wijsmaken, je zal in eerste instantie wel degelijk de handen uit de mouwen moeten steken… of toch niet?

Twee verschillende vormen van passief inkomen

Passief inkomen verdienen kan op twee verschillende manieren gebeuren. Niet meer? Neen, niet meer. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de onderstaande opties:

  1. Als gevolg van een bepaald project dat je hebt opgezet en dus tijd die je hebt geïnvesteerd;
  2. Als gevolg van een financiële investering die je hebt gedaan;

Aan de basis van een passieve inkomstenstroom ligt dus altijd iets wat je hebt ondernomen. Dit kan zowel iets zijn wat je hebt opgezet zoals een bedrijf, een website of een webwinkel als een investering die je hebt gedaan. Vaak wordt een beeld gecreëerd met passief inkomen dat zomaar uit de lucht komt vallen. Dat is echter een utopie. Niets wordt zomaar gecreëerd zonder dat je er eerst wat voor hebt moeten ondernemen. Toch betekent dit niet dat het realiseren van passieve inkomstenstromen zeer complex hoeft te zijn. We geven je dan ook graag twee concrete voorbeelden van mogelijkheden die ook door jou benut kunnen worden die je op korte termijn kunnen voorzien van een passieve inkomstenstroom.

Passief inkomen verdienen met online advertenties

De eerste manier waarop je passief inkomen kan verdienen is met online advertenties. We weten het, maar dan waarschijnlijk heb je dit al wel eerder gehoord. Voor heel wat mensen geldt echter nog steeds dat ze denken dat dit voor hen niet realiseerbaar is. Echter is de realiteit dat er nog nooit eerder zoveel verschillende mogelijkheden bestonden om dit voor mekaar te krijgen. Online geld verdienen kan tegenwoordig dan ook met verschillende platformen zoals bijvoorbeeld:

  • TikTok;
  • Youtube;
  • Google Ads;
  • Facebook;
  • Instagram;

Bovenstaande lijst met voorbeelden zijn slechts enkele van de vele verschillende mogelijkheden die er bestaan. En het klopt, het zal in het begin enige inspanning vergen, maar wanneer je doorzet zal je kunnen vaststellen dat je op deze manier al vrij snel een aantrekkelijk passief inkomen zal kunnen creëren. Dit bovendien ook nog eens met iets wat je zelf graag doet. Dit is een zeer belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden.

Voor heel wat mensen geldt dat ze bijvoorbeeld een kanaal beginnen op Youtube over een onderwerp dat populair is, maar waar ze nauwelijks kennis van hebben. Dat is niet de bedoeling. Maak een kanaal of creëer een blog over een onderwerp waar je zelf mee bezig bent of je op z’n minst interesseert. Misschien ben jij bijvoorbeeld wel al heel vaak op vakantie geweest naar Frankrijk en kan je enkele bijzondere plaatsen benoemen die niet in de standaard reisgidsen worden aangehaald? Het is slechts één voorbeeld van een idee dat eenvoudig realiseerbaar is en bovendien waardevol kan zijn voor heel wat mensen die een vakantie naar Frankrijk overwegen.

Passief inkomen verdienen met een financiële investering

De eerste optie die we je hebben voorgesteld met betrekking tot passief geld verdienen is interessant, maar er is best een beetje tijd vereist om de passieve inkomstenstroom op gang te kunnen brengen. Bovendien geldt niet voor iedereen dat men nu op het eigenste ogenblik voldoende tijd voor handen heeft om een nieuw project op te zetten. Stop je het idee van een passief inkomen dan maar meteen beter in de koelkast? Helemaal niet. Er is echter ook nog een tweede optie.

Passief inkomen verdienen kan namelijk ook gebeuren met een financiële investering. Eén van de meest voor de hand liggende opties op dit vlak zijn natuurlijk dividendaandelen. Voor menig aantal bedrijven geldt dat ze hun investeerders belonen onder de vorm van een dividend. Het betreft hier een stukje van de winst dat afhankelijk van het bedrijf maandelijks, per kwartaal, halfjaarlijks of één keer per jaar kan worden uitbetaald. Je leest het goed, er zijn verschillende bedrijven actief op de markt die hun dividend elke maand uitbetalen aan hun aandeelhouders. Dit betekent dus dat je binnen de termijn van 30 dagen volgend op je initiële investering reeds je eerste passief inkomen zal ontvangen.

Ook cryptocurrencies kunnen je passief inkomen opleveren

De keuze voor dividendaandelen is voor veel mensen die zweren bij passief inkomen het meest voor de hand liggend. Toch bestaat er tegenwoordig nog een optie en dat zijn cryptocurrencies. Je kan er namelijk voor kiezen om de cryptomunten die je hebt aangekocht te staken. Op deze manier zal je een stakingvergoeding ontvangen die sterk doet denken aan het dividend. Voor veel mensen geldt dat ze hier een beetje weigerachtig tegenover staan omwille van het volatiliteitsrisico. Zelfs de koers van Bitcoin, toch de nummer één cryptovaluta kan immers flinke schommelingen laten optekenen.

Dit begrijpen we natuurlijk helemaal, alleen is het mogelijk om dat volatiliteitsrisico grotendeels uit te schakelen. Dit doe je door bijvoorbeeld een bepaald gedeelte van je kapitaal aan te houden op de blockchain in een bepaalde stablecoin zoals Tether (USDT). Ook voor een dergelijke stablecoin bestaan stakingmogelijkheden zodat een passief inkomen realiseren mogelijk wordt. Voor alle duidelijkheid, voor het creëren van passief inkomen met cryptomunten hoef je dus niet langer verplicht te kijken in de richting van zogenaamde Proof of Stake munten.

Conclusie; hoe wil jij graag passief inkomen gaan verdienen?

De informatie op deze pagina heeft meteen duidelijk gemaakt dat passief inkomen verdienen niet zomaar uit de lucht komt vallen. Er worden over passief inkomen heel wat mooie verhaaltjes opgehangen, maar ze schetsen je zelden een echt realistisch beeld. Daar hebben wij hopelijk verandering in gebracht. De eerste stap die je dus concreet moet zetten met als doel om passief inkomen te realiseren is voor jezelf bepalen hoe je deze gaat opzetten. Ga je een project realiseren waar je advertenties op kan plaatsen die voor jou passieve inkomsten gaan genereren of wil je liever een investering doen? Dit is het eerste waar je  grondig over moet nadenken. In het vervolgartikel dat binnen enkele dagen verschijnt gaan we verder naar stap 2. Dan gaan we je vertellen hoe je door het zelf opzetten van een bepaald project passief inkomen kan verdienen.

Update! Artikel 2 uit deze reeks: ‘Hoe passief inkomen opbouwen met een eigen project?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *