Fed laat rentetarieven voorlopig ongemoeid

De voorbije dagen en weken werden hoofdzakelijk gekenmerkt door behoorlijk veel nervositeit op de beurzen. Een belangrijk deel van die nervositeit was het gevolg van de speculatie die heerste in verband met een mogelijke renteverhoging. De Federal Reserve zou hierover vandaag een beslissing nemen. Wel, die beslissing is ondertussen genomen en de Fed heeft bekend gemaakt voorlopig de rentetarieven ongemoeid te laten. Even opluchting dus, ook op de beurs, maar er is ook een keerzijde aan de medaille.

In een persverklaring die door de Federal Reserve de wereld werd ingestuurd staan heel wat interessante zaken te lezen. In eerste instantie merken we daar bijvoorbeeld het volgende in op:

De indicatoren voor niet alleen de werkgelegenheid, maar ook de economische activiteit zijn verder verbeterd. De sectoren die de zwaarste gevolgen moeten dragen van de Coronapandemie zijn er de voorbije maanden op vooruitgegaan. Dit gezegd hebbende worden ze nog altijd getroffen door de recent sterke toename van het aantal Coronagevallen.

Eerste renteverhoging weldra toch een feit?

Dat de Federal Reserve ervoor heeft gekozen om de rente voorlopig ongemoeid te laten is uiteraard goed nieuws. Toch werd er tijdens de persconferentie door Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, aangegeven dat de centrale bank met het idee speelt om de rente te verhogen in maart. Daarover zei hij nog het volgende:

Met een inflatie die aanzienlijk hoger is gelegen dan 2 procent en een sterke arbeidsmarkt zal het binnenkort verantwoord zijn om de rente te verhogen.

Bovendien is er nog een ander belangrijk punt dat we moeten aanhalen. Vooraleer er mogelijks een renteverhoging kan worden doorgevoerd dient dit uiteraard te worden goedgekeurd door de tien stemgerechtigde bestuurders van de FED. Dat zou ondertussen zijn gebeurd. Een toekomstige renteverhoging werd unaniem door alle leden goedgekeurd.

Ook voor opkoopprogramma is maart een belangrijke maand

Bovenstaande is nog niet alles. Bovendien is het namelijk zo dat de Amerikaanse centrale bank de beslissing heeft genomen om het opkoopprogramma de komende maanden verder af te bouwen. Dit moet ervoor zorgen dat ze in maart afloopt. In de voorgaande maand werd reeds de beslissing genomen om maandelijks zomaar even 30 miljard dollar minder schuldpapier op te kopen. Nadat de renteverhoging is doorgevoerd zal de toezichthouder zijn portefeuille met obligaties verder afbouwen. Op moment van schrijven heeft de Fed reeds zo’n slordige 9 biljoen dollar op de balans staan.

Inflatie van 7 procent voert de druk op

De inflatie heeft in de Verenigde Staten de kaap van 7 procent bereikt. Die stevige inflatie verhoogt de druk op de Fed om in te grijpen uiteraard aanzienlijk. Dat er momenteel geen renteverhoging wordt doorgevoerd blijkt dan ook slechts een kwestie van uitstel te zijn. Ook voor de beurzen geldt dat ze niet goed weten hoe om te springen met het nieuws.

In eerste instantie reageerden de Amerikaanse beurzen immers positief, maar uiteindelijk moesten ze een groot deel van de gerealiseerde winst toch weer inleveren. Eén ding staat in ieder geval vast, de aankomende renteverhoging die dus naar alle waarschijnlijkheid in maart zal worden  doorgevoerd zal nog wel even een effect op de beurs blijven uitoefenen.

De volgende bijeenkomst van de Federal Reserve staat gepland voor 16 maart. Mogelijks zal dan dus de eerste renteverhoging worden aangekondigd sinds het jaar 2018.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *