Maandelijks dividend ontvangen? Dat kan met deze REITs!

Maandelijks dividend ontvangen. Het is iets waar veel mensen die investeren in dividendaandelen van dromen. Indien men investeert in Europese dividendaandelen is de kans echter zeer groot dat de uitbetaling van het dividend slechts één keer per jaar gebeurt. Er zijn uiteraard ook uitzonderingen. In de Verenigde Staten zit dat anders. Daar keren de meeste bedrijven één keer om de drie maanden een dividend uit. Ook daarvoor bestaan er echter uitzonderingen. Bijzonder populaire aandelen om in te beleggen onder mensen die een passieve inkomstenstroom willen realiseren zijn zogenaamde REITs. Dit omdat verschillende van deze bedrijven hun dividend maandelijks uitbetalen. Lijkt het jou ook wel wat om elke maand opnieuw dividend uitgekeerd te krijgen waarmee je kan bouwen aan jouw passief inkomen? Lees dan snel verder!

Wat is een REIT?

De term ‘REIT’ staat voor Real Estate Investment Trust. Dit betekent dat het hierbij gaat om een onderneming die investeert in vastgoed. Het kan daarbij zowel gaan om appartementen voor consumenten als om bijvoorbeeld industrieel vastgoed. In principe maakt het niet zoveel uit in welke vorm van vastgoed een REIT precies belegt. Van belang is vooral om er rekening mee te houden dat er sprake moet zijn van een belegd vermogen van doorgaans minstens 75 procent in vastgoed. Wanneer je verschillende REITs in het bijzonder uit de Verenigde Staten onder de loep gaat nemen zijn er een aantal zaken die meteen zullen opvallen. Het is bijvoorbeeld zo dat deze REITs doorgaans een vrij stevig dividend uitbetalen.

Het feit dat er zo’n stevig dividend kan worden uitbetaald is het gevolg van de regels waar een REIT aan moet voldoen. Voor dergelijke bedrijven geldt immers dat ze om en bij de 90 procent van hun belastbaar inkomen moeten verdelen onder de aandeelhouders. Je leest het goed. Maar liefst 90 procent van het volledige belastbaar inkomen van de onderneming dient te worden uitbetaald aan de personen die ervoor hebben gekozen om in het bedrijf te beleggen. Voor de meeste REITs geldt dat ze hun dividend per kwartaal uitbetalen, maar er zijn dus ook uitzonderingen. Daarover verder in dit artikel meer.

Wat maakt maandelijks dividend ontvangen zo interessant?

Beleggen in aandelen kan in principe omwille van twee verschillende redenen gebeuren. In eerste instantie is het mogelijk dat je dit doet omdat je speculeert op een aardige koersgroei van het aandeel in kwestie. Met andere woorden, je investeert in een asset in de hoop dat deze door de jaren heen verder evolueert en je aandelen bij verkoop een aardig rendement kunnen opleveren. Er bestaat echter ook nog een tweede reden om ervoor te kiezen om te gaan beleggen.

Voor menig aantal mensen geldt dat ze in de praktijk zweren bij beleggen in dividendaandelen. Dit omdat deze aandelen in vergelijking met groeiaandelen uiteraard een bepaald dividend uitbetalen. Je hoeft dus met andere woorden bij deze assets helemaal niet te wachten tot op het moment van verkoop om een bepaald rendement te kunnen realiseren. In plaats daarvan zal je gaandeweg en op periodieke basis een bepaald inkomen ontvangen. Dat inkomen wordt doorgaans één keer per kwartaal uitbetaald, maar het kan ook anders. Er zijn immers ook bedrijven die maandelijks dividend uitkeren.

Maandelijks dividend ontvangen is in het bijzonder interessant voor mensen die zoveel mogelijk passief inkomen willen verzamelen. De facturen komen uiteraard niet per kwartaal, maar wel elke maand. Waarom zou je dan slechts één keer per kwartaal je dividenden willen ontvangen? Dat kan dus gelukkig ook anders. Hieronder zijn alvast enkele verschillende bedrijven terug te vinden waarbij je als investeerder elke maand kan rekenen op een uitbetaling van dividend.

Bij welke bedrijven kan je maandelijks dividend ontvangen?

Door de jaren heen zijn er op de markt tal van verschillende REITs verschenen. Het is van belang om er rekening mee te houden dat niet al deze vastgoedbedrijven ervoor kiezen om hun dividend per maand uit te betalen. Voor het merendeel geldt dan ook nog altijd dat ze dit slechts één keer om de drie maanden doen. Er zijn echter ook een aantal bedrijven die wel elke maand een dividend uitbetalen.

In eerste instantie is er natuurlijk Realty Income. Deze REIT heeft ook de bijnaam “The Montly Dividend Company” gekregen. Daarmee is het meteen duidelijk wat de doelstelling is van deze onderneming. Realty Income (O) werd opgericht op 18 februari 1969. Dit betekent dat ze reeds een behoorlijke tijd meedraait op de markt. Door de jaren heen heeft de REIT niet alleen een mooie koersgroei weten te realiseren, daarnaast slaagt ze er ook keer op keer in om een zeer aantrekkelijk dividend uit te betalen. Voor Realty Income geldt dan ook dat ze op moment van schrijven beschikt over een jaarlijks dividendrendement van zo’n slordige 4,26 procent.

Realty Income (O)

STAG Industrial (STAG)

Een maandelijks dividend ontvangen is eveneens mogelijk door te investeren in de REIT Stag Industrial (STAG). Dit bedrijf is een stuk jonger dan Realty Income. Ze werd dan ook slechts opgericht in het jaar 2010. Toch heeft ook dit vastgoedbedrijf ondertussen een meer dan degelijke track record neer weten te zetten. Het dividendrendement van op moment van schrijven 3,50 procent mag dan een stukje lager zijn gelegen dan deze van Realty Income, toch blijft het dividendrendement best aantrekkelijk. Voor STAG Industrial (STAG) geldt dat ze over een uiterst betrouwbare database beschikt met klanten. Eén van de belangrijkste huurders van deze onderneming is e-commercegigant Amazon.

Ondanks het feit dat ook STAG Industrial vaak wordt getipt als één van de betere aandelen voor investeerders die graag willen bouwen aan een passieve inkomstenstroom moet het gezegd dat er ook een nadeel aan deze REIT is verbonden. De voorbije acht jaar is de dividendgroei vrij bescheiden geweest. Het dividendrendement dat wordt aangeboden is aantrekkelijk, maar de dividendgroei zou een duwtje in de rug mogen krijgen. Anderzijds moet het gezegd dat STAG Industrial samen met Realty Income wel mogelijks tot één van de veiligste Amerikaanse REITs op de markt behoort om in te investeren. Let wel, vooraleer te investeren moet je zoals steeds altijd goed je eigen onderzoek doen.

STAG Industrial (STAG)

Zijn er nog meer bedrijven die elke maand een dividend uitbetalen?

Het spreekt voor zich dat de twee aangehaalde REITs in dit artikel lang niet de enige bedrijven zijn die ervoor kiezen om hun investeerders elke maand een dividend uit te betalen. Naast STAG Industrial en Realty Income zou je dan ook mogelijks kunnen kijken in de richting van deze ondernemingen:

  • Main Street Capital (MAIN);
  • Armour Residential REIT (ARR);
  • Gladstone Commercial (GOOD);

Vooraleer te investeren in één van deze bedrijven is het van belang om je even grondig te verdiepen in hun bedrijfsvoering. Wat zijn de voornaamste activiteiten van deze bedrijven, hoe ziet hun balans eruit en hoe betrouwbaar is het dividendrendement? Het is namelijk één ding om er als bedrijf voor te kiezen om een riant dividend uit te keren aan je aandeelhouders, het is nog iets helemaal anders om dit dividend in stand te kunnen houden. Sterker nog, eigenlijk moet er steevast sprake zijn van een bepaalde dividendgroei.

Maandelijks dividend ontvangen is natuurlijk ongelofelijk fijn, maar je moet er wel zeker van kunnen zijn dat het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd niet plots de knip in het dividend zet. In het bijzonder voor maandelijkse uitbetalers van dividend kan dit de koers van het aandeel zomaar eens drastisch beïnvloeden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *