De voor- en nadelen van het ‘Proof of History’ algoritme

Wanneer er een artikel wordt geschreven over een consensus algoritme is het zo dat er vaak vooral aandacht wordt besteed aan Proof of Work en aan Proof of Stake. Het is echter zo dat er ook nog tal van andere algoritmes bestaan. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan Proof of History. Dit is een nieuw algoritme dat in het leven werd geroepen door het team achter de cryptocurrency Solana. Voor deze digitale valuta geldt dat in de basis is gebaseerd op Proof of Stake, maar toch enkele zaken anders aanpakt. Ben jij ook benieuwd naar de voor- en nadelen die zijn verbonden aan dit algoritme? Dan is het zeker de moeite waard om even dit blogartikel door te nemen!

Wat is Proof of History precies?

Laat ons om te beginnen even kijken naar wat Proof of History nu precies is. In de basis kunnen we vaststellen dat dit algoritme grote gelijkenissen vertoont met Proof of Stake. Dat is ook niet zo vreemd aangezien ze hier immers op is gebaseerd. Toch zijn er meteen ook enkele duidelijke verschillen die opvallen.

Het belangrijkste verschil heeft te maken met de manier waarop de tijd wordt bepaald. Voor Proof of Stake geldt dat ze hiervoor gebruik maakt van de zogenaamde timestamp-functie. Dit betekent concreet dat elke node de timestamp dient te gebruiken die door het netwerk wordt doorgegeven. Dit heeft als gevolg dat het netwerk langzamer werkt. Dat komt doordat de tijd als het ware eerst het hele netwerk rond moet gaan. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van Proof of History is dat geen vereiste. Dit omdat er bij dit algoritme gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde Verifiable Delay Function.

Voor deze Verifiable Delay Function geldt dat ze de tijd vaststelt op basis van een bepaalde gebeurtenis die in het verleden heeft plaatsgevonden. Deze gebeurtenissen worden geanalyseerd waarna er een hash-functie wordt gecreëerd welke door elke deelnemer aan het netwerk kan worden geverifieerd. Deze hash zal vervolgens toegevoegd worden aan elke blok welke door het netwerk wordt geproduceerd. Op deze manier de tijd bepalen vereist eigenlijk nagenoeg geen tijd. Dit zorgt ervoor dat de blockchain van Solana als ontzettend schaalbaar kan worden bestempeld.

Welke voordelen zijn er dan precies verbonden aan het Proof of History algoritme?

Op moment van schrijven geldt dat Solana de enige cryptovaluta is op de markt die ervoor heeft gekozen om gebruik te maken van Proof of History. Dat men deze keuze heeft gemaakt hoeft op zich niet te verbazen. Ten opzichte van andere algoritmes is het dan ook zo dat er best een aantal voordelen aan verbonden zijn.

Het eerste voordeel heeft te maken met de hoeveelheid tijd die is vereist om de tijd binnen een compleet blockchain netwerk te kunnen bepalen. Deze is namelijk een stuk beperkter in vergelijking met andere systemen. Daarnaast spreekt het voor zich dat dit ook een zeer duurzaam algoritme is. Ze maakt in tegenstelling tot Proof of Work immers geen gebruik van miners, maar wel van validators. Het spreekt voor zich dat dit een voordeel is welke we ook kunnen toeschrijven aan het Proof of Stake algoritme.

Een derde voordeel heeft te maken met de geweldige schaalbaarheid van het netwerk. Proof of History zorgt er namelijk voor dat er ongelofelijk grote aantallen transacties per seconde verwerkt kunnen worden. Op moment van schrijven is dit aantal gelegen op maar liefst 60.000. In vergelijking met bijvoorbeeld Ethereum is dat toch een behoorlijk stuk meer. Bovendien uit de schaalbaarheid van het netwerk zich ook in de kostprijs van de transacties. De transactiekosten die betaald moeten worden liggen namelijk zeer laag.

Tot slot is het zo dat er om deel te kunnen nemen aan het Proof of History netwerk geen speciale mining apparatuur is vereist. Dit uiteraard omdat het netwerk gebruik maakt van validators. Ondanks deze voordelen zijn er toch ook enkele nadelen waar je rekening mee dient te houden. Benieuwd wat deze nadelen zijn? Ook deze gaan we je uiteraard niet onthouden.

Met welke nadelen dient er rekening te worden gehouden?

Er zijn helaas niet alleen maar voordelen verbonden aan het Proof of History algoritme. Eén van de belangrijkste nadelen op moment van schrijven is dat het algoritme wellicht nog niet op voldoende uitgebreide schaal is getest. Dat is onder meer gebleken in het voorbije jaar.

Verspreid over het jaar 2021 is het netwerk van Solana dan ook verschillende keren het doelwit geweest van een hack. Naar aanleiding van die gebeurtenissen stuurde Justin Bons van Solana een bericht de wereld in dat duidelijk maakte dat de aanvallen het gevolg waren van kwetsbaarheden in het Proof of History protocol. Meteen werd hierdoor duidelijk dat de uitgevoerde testen op onvoldoende grote schaal zijn gebeurd om het consensus algoritme echt als veilig te kunnen bestempelen.

Een ander (potentieel) nadeel heeft te maken met het gedecentraliseerde karakter van Solana. Op moment van schrijven kunnen we vaststellen dat er slechts 1200 validators actief zijn binnen het netwerk van Solana. Dit zorgt ervoor dat we ons eigenlijk wel moeten afvragen in welke mate dit consensus mechanisme echt zo gedecentraliseerd is.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *