Hoe passief inkomen opbouwen met een eigen project?

In het eerste artikel dat we hebben gepubliceerd genaamd “Passief inkomen verdienen? Dit is de eerste stap!” hebben we jullie alvast enkele beginselen van het passief inkomen opbouwen aangegeven. Zoals beloofd aan het einde van dit eerste artikel maakt ze deel uit van een reeks waarin we heel wat verschillende aspecten van passieve inkomsten gaan belichten. Ondertussen zijn we aangekomen bij het tweede artikel uit deze reeks.

In dit blogartikel gaan we dieper in op het opbouwen van een passief inkomen met een eigen project. Zoals in het eerste artikel reeds werd benadrukt zal er altijd in eerste instantie een bepaalde investering zijn vereist vooraleer je passieve inkomsten kan genereren. Dat hoeft echter niet altijd een financiële investering te zijn. In dit geval is er vooral sprake van een tijdsinvestering. Kan jij ook al niet wachten om hier meer over te ontdekken? Lees dan vooral snel verder!

Een investering in tijd voor het opzetten van een passieve inkomstenstroom

In het eerste artikel hebben we je geleerd dat er altijd een bepaalde investering is vereist. Je creëert een passieve inkomstenstroom dan ook niet zomaar uit het niets. Heel wat influencers willen je in de praktijk graag van het tegendeel overtuigen, maar dat is dus niet correct. Voor de vormen van passief inkomen die we op deze pagina bespreken geldt dat ze stuk voor stuk vereisen dat je eerst de moeite doet om een bepaald project op te zetten en uit te bouwen. Daarbij ligt de nadruk dus vooral op het zetten van projecten die geen grote financiële inspanningen vereisen. Is dit precies waar jij naar op zoek bent? Dan kan de inhoud van dit blogartikel voor jou ongetwijfeld zeer interessant zijn.

Passief inkomen opbouwen met een online project, wat zijn je opties?

Het spreekt voor zich dat het internet ons vandaag de dag de mogelijkheid voorziet om op tal van verschillende manieren een passieve inkomstenstroom op te kunnen zetten. Voor veel mensen is het niet meteen duidelijk wat deze opties nu precies zijn. Daarbij slagen velen er ook niet in om te bepalen wat nu precies voor hen de meest interessante keuze kan zijn. Geldt dat ook voor jou? Wij hebben de verschillende mogelijkheden voor het opzetten van een online project met als doel het realiseren van een passief inkomen hieronder voor je op een rijtje gezet.

1.) Passief inkomen opbouwen door te beginnen bloggen

Eén van de misschien wel vaakst toegepaste manieren om een passief inkomen op te bouwen op het internet heeft betrekking tot de oprichting van een eigen blog. Dat dit zo toegankelijk is, is het gevolg van verschillende zaken. In eerste instantie zijn er op het internet meerdere platformen terug te vinden die je helpen om een volledig gratis blog op te kunnen zetten. Vaak is het echter zo dat je hierbij geen eigen domeinnaam kan kiezen of dat de advertentie-inkomsten (grotendeels) zijn voorbehouden voor de maker van het platform. Er zijn echter ook alternatieven die weliswaar een klein beetje geld vereisen, maar nog steeds zeer toegankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het opzetten van een Wordpress-blog. Het complete Wordpress  systeem is gratis te gebruiken. Alleen voor de webhosting en domeinnaam zijn er bepaalde kosten verschuldigd. Door te kiezen voor een kwalitatieve budgethoster kan je ook deze echter flink drukken.

Wil jij ook graag passief inkomen verdienen met een blog? Dan is het vooral van belang om te beseffen dat je een bepaalde meerwaarde voor mensen moet zien te creëren. Een blog moet over een  duidelijk onderwerp en bijgevolg ook over een heldere doelgroep beschikken. Daarnaast moet het meteen duidelijk zijn dat je echt over een goede expertise beschikt met betrekking tot het onderwerp in kwestie. Waarom zou iemand jouw blog moeten lezen in plaats van deze van een mede-blogger? Op deze vraag moet je altijd een glashelder antwoord kunnen formuleren. Is dat niet mogelijk? Dan is de kans zeer groot dat je blog niet het beoogde effect gaat hebben.

Beschik je over een bepaalde passie of heb je veel kennis over een specifiek onderwerp? Heb je bovendien ook een vlotte pen? Dan kan het opzetten van een blog voor jou mogelijks een zeer interessante optie zijn om te overwegen.

Wat zijn de voordelen?

Bloggen met als doel om een passief inkomen te verdienen kent heel wat interessante voordelen. Enkele van deze voordelen hebben we reeds besproken in het bovenstaande stukje. We zetten ze hieronder echter nog even voor je op een rijtje:

  • In principe kan je volledig gratis beginnen met het opzetten van een eigen blog;
  • Bloggen is mogelijk voor iedereen met een passie en / of veel kennis over een bepaald onderwerp;
  • Je kan passief inkomen blijven verdienen met de oude teksten die op je weblog zijn terug te vinden;
  • Het schrijven van een interessant blogartikel hoeft niet oneindig veel tijd in beslag te nemen;
  • Bloggen is eigenlijk perfect mogelijk waar en wanneer je dat maar wil;

Naast bovenstaande voordelen is het ook zo dat je door te bloggen tal van verschillende passieve inkomstenbronnen kan aanboren. In eerste instantie kan je uiteraard Google Ads op je weblog plaatsen. Daarnaast is het ook mogelijk om bepaalde affiliate links in je blog te verwerken en kan je andere samenwerkingsverbanden afsluiten.

Voor menig aantal bloggers geldt tot slot dat ze (een gedeelte van) hun expertise op een bepaald moment in een e-book of een fysiek boek verwerken. Dit boek kan vervolgens te koop worden aangeboden via je blog. In principe zou je de betaling en de aanlevering van het (digitale) boek volledig kunnen laten automatiseren waardoor je hier nagenoeg geen omkijken naar hebt. Dit is eigenlijk passief inkomen in haar meest pure vorm.

Wat zijn de nadelen?

Passief inkomen opbouwen door te beginnen met bloggen mag dan ongelofelijk toegankelijk zijn, stiekem schuilt er net hier een niet onbelangrijk nadeel in. Net omdat het zo toegankelijk is zijn er door de jaren heen van nagenoeg elk denkbaar onderwerp reeds heel wat verschillende blogs verschenen. Dit betekent dat je doorgaans altijd rekening dient te houden met een vrij stevige concurrentie. Bovendien spreekt het voor zich dat ook niet iedereen over schrijftalent beschikt. Het schrijven van een interessante, vlot leesbare en boeiende tekst is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Bedenk jezelf dus op voorhand altijd of jij wel echt over het nodige schrijftalent beschikt om een eigen blog op te kunnen zetten.

2.) Passief inkomen opbouwen met een eigen Youtube kanaal

Een tweede mogelijkheid die je kan benutten met betrekking tot passief inkomen opbouwen heeft te maken met het opzetten van een eigen Youtube kanaal. Heel wat mensen (in het bijzonder de jongere generaties) zijn ervan overtuigd dat mensen niet meer lezen. In plaats daarvan willen ze graag gewoon de informatie voorgekauwd verteld zien worden. Er zijn op de markt tal van verschillende platformen terug te vinden die jou als creator deze mogelijkheid bieden. De bekendste mogelijkheid is uiteraard Youtube. Het opzetten van een dergelijk kanaal kan helemaal gratis en heeft betrekkelijk weinig voeten in de aarde. Wie denkt hier snel rijk mee te kunnen worden kan echter zomaar bedrogen uitkomen.

Wat zijn de voordelen?

Youtube is een fantastisch platform voor het delen van video’s die betrekking hebben tot de kennis of passie waarover je beschikt. Het opzetten van een kanaal kost je overigens helemaal niets. Dit betekent dat je eigenlijk zonder ook maar enige financiële investering meteen kan beginnen met het verspreiden van je video’s. Althans zo lijkt het. In de praktijk kom je er namelijk vaak niet van onderuit om toch enkele kosten te maken. Daarover echter verder op deze pagina meer.

In het jaar 2021 werd duidelijk dat Youtube in totaal over zomaar even twee miljard gebruikers beschikte. Dat is natuurlijk gigantisch veel. Dit maakt meteen duidelijk dat de kans ongelofelijk groot is dat ook jouw doelgroep op dit social media platform aanwezig is. Door het invoeren van de juiste tags evenals andere relevante informatie is het bovendien ook  vrij eenvoudig mogelijk om de gewenste doelgroep te bereiken.

Youtube staat er bovendien ook om bekend de poort te openen richting tal van verschillende inkomstenmodellen. Zo kan je niet alleen gebruikmaken van Google Ads, heel wat influencers op Youtube krijgen ook sponsoring aangeboden. Bovendien hoeft ook niets je tegen te houden om affiliate marketing mee in de strijd te werpen. Het mag in ieder geval duidelijk zijn,  door een kanaal op Youtube te beginnen kan je heel wat verschillende soorten passieve inkomsten benutten.

Wat zijn de nadelen?

Er zijn duidelijk heel wat interessante (potentiële) voordelen verbonden aan het opzetten van een eigen Youtube kanaal. Dit gezegd hebbende zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden. Denk wat dit betreft onder meer aan:

  • Het maken van goede video’s vereist een bepaalde technische kennis;
  • Er gaat ongelofelijk veel tijd zitten in het maken van nieuwe video’s;
  • Het duurt vaak enige tijd  vooraleer het algoritme je kanaal echt oppikt;
  • De concurrentie is binnen nagenoeg elk interesseveld ongelofelijk groot;
  • Vaak dienen er toch bepaalde kosten te worden gemaakt om aan de slag te kunnen gaan;

Hou er rekening mee dat een passief inkomen opbouwen met Youtube video’s ook vrij relatief is. Het passieve inkomen dat je kan realiseren vloeit voort uit de video’s die je in het verleden op het platform hebt toegevoegd. Deze video’s kunnen immers in principe eindeloos reclame-inkomsten blijven genereren. Om je kanaal actueel en boeiend te houden voor nieuwe abonnees is het echter vereist om blijvend nieuwe video’s te posten. Dit zorgt ervoor dat het passieve aspect uiteraard vrij beperkt is. Let ook op, Youtube stelt een aantal eisen voorop aan eigenaars van een kanaal vooraleer ze kunnen beginnen met geld verdienen. Ook hier moet je rekening mee houden.

3.) Passief inkomen opbouwen met een webwinkel

Het verkopen van producten is sinds de komst van het internet nog nooit zo eenvoudig geweest. Het opzetten van een webwinkel en daarin je producten aanbieden is dan ook veelal reeds mogelijk in minder dan 24 uur. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de nieuwe webwinkels werkelijk als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Heel wat mensen die op zoek zijn naar een manier om passief inkomen te realiseren stellen zich de vraag of ze daarvoor kunnen kijken in de richting van een webwinkel of niet. In principe is dat mogelijk. In eerste instantie moet je echter een keuze maken tussen:

  1. Het opzetten van een webwinkel met artikelen die je zelf gaat versturen;
  2. Het opzetten van een webwinkel die werkt op basis van dropshipping;

De bovenstaande keuze is er één die van cruciaal belang is voor het verdere verloop van je carrière als webwinkel eigenaar. Indien je opteert voor de eerste optie is het namelijk zeer moeilijk om echt te kunnen spreken van een passief inkomen. Dit omdat jij zelf verantwoordelijk bent voor het volledige logistieke proces. In het tweede geval wordt dat een ander verhaal. In die situatie fungeert jouw webshop eigenlijk uitsluitend als soort van doorgeefluik terwijl een derde partij de volledige logistieke afhandeling voor diens rekening neemt. Het realiseren van een passieve inkomstenstroom is op die manier dan ook zonder twijfel een behoorlijk stuk eenvoudiger.

Wat zijn de voordelen?

De introductie van het fenomeen dropshipping op de markt heeft ervoor gezorgd dat mensen die online producten willen aanbieden daarmee zonder enige moeite een passieve inkomstenbron kunnen creëren. Hierbij is er echter wel sprake van een addertje onder het gras. Door de jaren heen heeft dropshipping een beetje een kwalijke reputatie gekregen. Dit onder meer omwille van het feit dat verschillende partijen het systeem hebben misbruikt om bijvoorbeeld minder kwalitatieve of merkloze artikelen aan te bieden tegen een veel te hoge prijs. Uiteraard is het op die manier mogelijk om je winstmarge als e-commerce partij aanzienlijk te verhogen, maar daar staat tegenover dat je wel een negatieve reputatie creëert.

Het omvangrijke aspect van dropshipping heeft er in de praktijk wel voor gezorgd dat je zonder probleem elk artikel kan verkopen die je wil. Groot of klein, licht of zwaar, het brengt op logistiek vlak voor jou eigenlijk maar weinig problemen met zich mee. Wil je over meer voeling beschikken met het artikel dat je gaat verkopen? Dan hoeft uiteraard niets je tegen te houden om gewoon zelf een bepaalde stock aan te leggen. In deze situatie is het passieve karakter van je business echter wellicht al snel zoek. Dit is uiteraard wel een element waar je rekening mee zal willen houden.

Wat zijn de nadelen?

Passief inkomen opbouwen met een webwinkel is in de praktijk vaak een vrij lastige opdracht. Dit omdat je in het merendeel van de gevallen toch zelf als eigenaar bepaalde handelingen zal moeten uitvoeren. Wanneer je niet hebt gekozen voor dropshipping zal je dus mogelijks zelf aan de slag moeten gaan met het inpakken en versturen van de aangekochte artikelen. Dat is op zich geen probleem, maar het is niet meteen wat je verwacht van een passieve inkomstenbron.

Een ander nadeel heeft betrekking tot de infrastructuur die je nodig hebt. Vergis je namelijk niet, wanneer je een degelijk aantal producten wenst te verkopen zal je al snel kunnen vaststellen dat je daarvoor een niet onaanzienlijke opslagruimte nodig hebt. Ben je van plan om geen stock te nemen? In het merendeel van de gevallen blijkt dit niet te werken. Consumenten zijn immers door de jaren heen danig verwend geworden met zeer snelle levertijden. Wanneer je een succesvolle webwinkel wil uitbouwen is het aanleggen van een bepaalde stock (met alle risico’s van dien) dan ook een absolute must.

Ben je wel van plan om te werken met dropshipping? Dan spreekt het voor zich dat het merendeel van de bovenstaande nadelen niet meer van toepassing zijn. Echter spreekt het voor zich dat je dan geen enkele controle of invloed kan uitoefenen op het logistieke proces. Daarnaast zijn ook de winstmarges in dit geval veelal beduidend kleiner dan wanneer je de artikelen zelf in voorraad zou nemen en zou verkopen.

4.) Passief inkomen opbouwen met je eigen product

Het internet maakt het op vandaag ook vrij eenvoudig mogelijk om je eigen product aan te bieden. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Je kan op dit vlak bijvoorbeeld kiezen voor:

  1. Het zelf opzetten van een eigen webwinkel;
  2. Het product te adverteren op verschillende gerelateerde websites;
  3. Je product te verkopen via een derde platform zoals dat van Amazon of Bol.com;

Het opzetten van één van de bovenstaande mogelijkheden hoeft helemaal niet veel voeten in de aarde te hebben, in tegendeel. Dit gezegd hebbende is dit een blogartikel dat draait rond het genereren van passieve inkomsten. En hier knelt nu precies het schoentje. Bij alle hierboven aangehaalde opties is er namelijk een bepaalde vorm van manuele tussenkomst vereist. Je zal namelijk je product moeten inpakken, je zal een verzendlabel moeten aanmaken, het pakketje naar de post moeten brengen, etc. Echt heel passief klinkt dit natuurlijk allemaal niet.

Toch is het wel degelijk mogelijk om passief inkomen op te bouwen met je eigen product. Van belang daarbij is vooral om goede overeenkomsten af te sluiten met je afnemers. Daarnaast kan het ook mogelijk zijn om een tussenpersoon in te schakelen voor het aanbieden van je product en het afhandelen van de orders. Dit is een klassiek voorbeeld van een optie waarbij de keuze voor passief inkomsten genereren helaas wel vaak ten koste gaat van de winst die je kan realiseren.

Uiteraard zijn er ook uitzonderingen. Eerder op deze pagina hebben we bijvoorbeeld reeds aangegeven dat heel wat mensen (een gedeelte van) hun expertise op een zeker moment bundelen in een e-book. Wanneer je een digitaal goed verkoopt valt de afhandeling van de order en de aanlevering van het product uiteraard wel perfect te automatiseren. In die situatie is het opzetten van een passieve inkomstenstroom eigenlijk kinderspel.

Wat zijn de voordelen?

Een passief inkomen realiseren door het aanbieden van je eigen product was eigenlijk nog nooit eerder zo eenvoudig. Tegenwoordig is het namelijk mogelijk om je aan te melden bij allerhande platformen waar je jouw artikel via te koop kan aanbieden. Daarbij is het mogelijk om de bekendheid van de partij in kwestie in jouw voordeel uit te spelen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het verkopersplatform van Bol.com. Dit platform maakt het mogelijk voor derde partijen om hun artikel(en) aan te bieden op Bol.com. Op deze manier beschik je meteen over een gigantisch aantal potentiële kopers. Vanaf het eerste moment dat jouw product in het aanbod van Bol.com wordt opgenomen kan je geld verdienen.

Als uitvinder / ontwikkelaar of eigenaar van het artikel dat je hebt gerealiseerd hoef je uiteraard niet volledig zelf verantwoordelijk te zijn voor het afhandelen van het logistieke proces. Je kan er ook perfect voor kiezen om dit uit te besteden aan derde partij die de volledige afwikkeling met jouw eindklant voor zijn of haar rekening neemt. In deze situatie is er voor jou uiteraard sprake van een volledig passieve inkomstenbron. Let wel, de inspanningen van de derde partij die bij de zaak is betrokken dienen uiteraard ook te worden vergoed. Dit gaat dus wel ten koste van je potentiële winst.

Wat zijn de nadelen?

Een passief inkomen opbouwen met je eigen product is tegenwoordig veel eenvoudiger dan vroeger, maar toch zal je nog altijd geconfronteerd worden met bepaalde obstakels. In eerste instantie moet je er uiteraard al in slagen om een eigen artikel of product te ontwikkelen of produceren. Daar gaat veelal reeds behoorlijk wat werk aan vooraf. Daarnaast zal je ervoor moeten zorgen dat mensen je product leren kennen. Een bepaalde vorm van marketing is daarbij essentieel.

Vooraleer een product in de markt kan worden gezet moeten er dus niet alleen tijd gerelateerde, maar ook financiële inspanningen worden gemaakt. Daarnaast is het nog maar zeer de vraag of het product aan zal slaan bij de mensen en of het bijvoorbeeld opgewassen is tegen de concurrentie. Daarnaast is het zo dat het opzetten van een echt passieve inkomstenbron in dit geval de tussenkomst van een derde partij vereist en dat gaat uiteraard ten koste van je winstmarge.

Hoe interessant is het opzetten van één van deze projecten?

De informatie op deze pagina heeft duidelijk gemaakt dat er voor het opzetten van een eigen project waarmee je passieve inkomsten kan genereren in eerste instantie vooral tijd moet worden geïnvesteerd. Natuurlijk kan je geconfronteerd worden met bepaalde kosten, maar een grote investering is nooit echt vereist. Dat is meteen een belangrijk voordeel van het benutten van één van de bovenstaande opties voor het creëren van een passieve inkomstenstroom. Ook wanneer je over geen echt startbudget beschikt kan je met veel projecten aan de slag  gaan.

Helaas zijn er ook wel enkele nadelen aan bovenstaande opties verbonden. In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld dividend beleggen is het namelijk zo dat je veelal niet meteen een passief inkomen zal ontvangen. Voor heel wat projecten geldt immers dat ze eerst bekendheid moeten zien te verwerven. Er zal in eerste instantie dan ook heel wat tijd in moeten worden geïnvesteerd. Pas in een latere fase zal je echt inkomsten weten te genereren. Voor mensen die graag meteen willen kunnen rekenen op een instant passieve inkomstenstroom zijn de bovenstaande mogelijkheden dus mogelijks minder interessant.

Toch eerder passief inkomen verwerven door geld te investeren?

Lang niet voor iedereen geldt dat hij of zij over veel tijd beschikt om één van de projecten uit dit artikel op te zetten. Dat is ook niet nodig. Er bestaan namelijk ook nog andere mogelijkheden om een passieve inkomstenstroom op te zetten. In dit geval is er echter wel een financiële inspanning vereist. Enkele klassieke voorbeelden van dergelijke opties zijn:

  • Dividend beleggen;
  • Het staken van cryptocurrencies;
  • Je crypto onderbrengen bij een DeFi-platform;

Ben jij iemand die toch meer of eveneens geïnteresseerd is in de bovenstaande opties? Dat is precies waar het derde artikel uit deze reeks over zal gaan. Dit artikel is binnenkort te lezen hier op Financieelgroeien.com!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *