Wanneer we het vandaag de dag hebben over de oprichting van Ethereum dan denken we daarbij uiteraard meteen aan de naam Vitalik Buterin. We zouden daardoor echter durven vergeten dat er ook nog een andere belangrijke persoon bij betrokken was. We hebben het hierbij dan uiteraard over Charles Hoskinson. In het jaar 2015 besloot Charles Hoskinson echter om Ethereum achter zich te laten en zich te gaan focussen op zijn eigen project. Daarvoor werd de onderneming IOHK opgericht. Uiteindelijk zou het nog twee jaar duren vooraleer het project van Charles Hoskinson het levenslicht zou zien. De naam van dat project. Cardano! Dit gedecentraliseerde platform ging uiteindelijk live op 29 september van het jaar 2017. Inmiddels is ze samen met haar ADA-token uitgegroeid tot één van ’s werelds meest populaire altcoins.
Waarom maakte Hoskinson de overstap naar Cardano?
Waarom zou één van de mede-oprichters van een zeer beloftevol project als Ethereum er nu in de praktijk voor kiezen om zijn eigen weg te gaan? In het bijzonder omdat Hoskinson reeds vrij snel begreep dat Ethereum met verschillende problemen zou worden geconfronteerd. In principe zag Hoskinson drie verschillende pijnpunten voor het project. Voor deze pijnpunten geldt dat ze betrekking hadden tot:
- Duurzaamheid;
- Schaalbaarheid;
- Interoperabiliteit;
Niet alleen Hoskinson voorzag dergelijke problemen. Ook bij het team achter Ethereum speelden deze (toekomstige) obstakels al vrij snel. Het is mede omwille van deze reden dat er eigenlijk al behoorlijk vroeg stemmen opgingen om af te stappen van het proof of work algoritme en de overstap te maken naar proof of stake. Met deze overstap zouden er in één klap menig aantal potentiële problemen aangepakt kunnen worden. Het team achter Cardano beschikte op dit vlak meteen van bij de start over een niet onbelangrijke voorsprong. Zij werd namelijk gelanceerd met het proof of stake algoritme.
Een blockchain opgebouwd uit twee lagen
Eén van de typische eigenschappen van Cardano heeft te maken met het feit dat haar blockchain is opgebouwd uit twee lagen. Het gaat hierbij om:
- De Cardano Settlement Layer (CSL);
- De Cardano Computation Layer (CCL);
In eerste instantie leek het een beetje vreemd dat ervoor werd gekozen om de blockchain van het project op te bouwen uit twee lagen. Ondertussen is duidelijk dat dit eigenlijk een logische keuze en een prima zet is geweest. Op deze manier is het immers mogelijk om de transacties op de blockchain te scheiden van de logica. Voor de CSL laag van de Cardano blockchain geldt dat er op wordt bijgehouden hoeveel munten er van wallet A naar wallet B moeten worden gestuurd. Vervolgens worden op de CCL laag alle smart contract functies opgeslagen. Bovendien is het eventueel ook mogelijk om informatie bij te houden met betrekking tot de digitale identiteit van de partijen. De keuze voor een blockchain opgebouwd uit twee lagen zorgt er in de praktijk voor dat er in ieder geval sprake is van een uitstekende schaalbaarheid.
Gebruik van de Haskell programmeertaal
De ontwikkelaars van Cardano hebben de keuze gemaakt om gebruik te maken van Haskell als programmeertaal voor de blockchain. Voor Haskell geldt dat ze in de praktijk bekend staat als één van de meest veilige programmeertalen die er op moment van schrijven bestaan. Dit heeft meteen duidelijk gemaakt dat veiligheid als één van de belangrijkste eisen wordt bestempeld door de makers. Dat is niet meer dan terecht.
Het verleden heeft ons immers duidelijk gemaakt wat er kan gebeuren wanneer een project niet kan rekenen op een optimale veiligheid. Niet alleen kan dat als gevolg hebben dat het project in kwestie aanzienlijke reputatieschade oploopt, bovendien kan een hack ook zomaar de waarde van de cryptovaluta doen kelderen. Toch is de keuze voor Haskell als programmeertaal voor de blockchain niet echt gebruikelijk. In de praktijk wordt er dan ook veel vaker gekozen voor opties zoals bijvoorbeeld:
- Python;
- C++;
- Solidity;
- Golang;
- JavaScript;
De keuze voor bovenstaande programmeertalen bij de meeste andere blockchains wordt gemaakt omdat veel ontwikkelaars hier ervaring mee hebben. Dit maakt de blockchains uiteraard zeer toegankelijk. Dat is dus in de praktijk slechts in (iets) mindere mate het geval bij Cardano (ADA). Dat hoeft echter zeker niet meteen een nadeel te zijn, in tegendeel.
Welke partijen zijn verantwoordelijk voor Cardano (ADA)?
Er zijn in de praktijk verschillende organisaties betrokken bij de ontwikkeling van Cardano en haar ADA-token. In eerste instantie is er uiteraard de non-profitorganisatie Cardano Foundation. Zij is eigenaar van de wettelijke rechten op het platform en houdt ook toezicht op het merk. Het belangrijkste doel van deze stichting is er om ervoor te zorgen dat het platform wereldwijd kan worden gepromoot. Bovendien moet ze ook instaan voor het verbinden van het platform met niet alleen verschillende industrieën, maar ook met beleidsmakers, regelgevers, etc.
Voor de technologische ontwikkeling van het Cardano platform moet worden gekeken in de richting van het software-engineeringbedrijf IOHK. Dit bedrijf staat er in de praktijk ook om bekend actief te zijn op het gebied van blockchain-voorlichting. Voor allebei deze doeleinden geldt dat IOHK over een uitstekende connectie beschikt met academische partners die zich verspreid over de wereld bevinden. Voor elke vorm van ontwikkeling geldt dat er een zogenaamde peer-review dient plaats te vinden vooraleer de resultaten uiteindelijk effectief worden geïmplementeerd.
De derde en laatste organisatie die bij Cardano betrokken is luistert naar de naam ‘EMURGO’. Dit is een belangrijke technologiepartner die verantwoordelijk is voor het stimuleren van de wereldwijde commerciële acceptatie van de cryptovaluta. In ieder geval mag het duidelijk zijn dat elke organisatie die over een bepaalde betrokkenheid beschikt met Cardano (ADA) over zeer specifieke doelstellingen beschikt.
Hoe kan Cardano (ADA) in de praktijk worden gebruikt?
We kunnen vaststellen dat er in de praktijk behoorlijk wat verschillende use-cases bestaan voor Cardano. Bovendien is het op moment van schrijven één van de weinige altcoins die ook daadwerkelijk reeds wordt gebruikt in het dagelijkse leven. Dit bovendien door verschillende partijen. ADA gebruiken is in de praktijk bijvoorbeeld mogelijk als brandstof voor het gedecentraliseerde ecosysteem. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de staking functionaliteit. Voor menig aantal investeerders geldt dat ze in de praktijk op zoek zijn naar manieren om passieve inkomsten te verzamelen. Daar kan Cardano met haar ADA-token zeer eenvoudig voor zorgen. Het spreekt voor zich dat dit nog lang niet alles is. In de praktijk is het dan ook mogelijk om het platform van Cardano voor tal van uiteenlopende mogelijkheden te gebruiken.
Cardano beschikt in de praktijk ook over haar eigen gedecentraliseerde exchange. Voor deze DEX geldt dat ze luistert naar de naam ‘SundaeSwap’. Voor deze gedecentraliseerde exchange geldt dat ze het mogelijk maakt om tokens te kopen die draaien op de blockchain van Cardano. Dit is een beetje vergelijkbaar met het systeem van UniSwap. Voor deze laatste geldt echter dat ze het mogelijk maakt om tokens aan te kopen die draaien op de blockchain van Ethereum. In het bijzonder de ondersteuning die het Cardano platform biedt aan slimme contracten zorgt ervoor dat de weg richting de toekomst helemaal open ligt. Het is op moment van schrijven bovendien eveneens duidelijk dat de Cardano blockchain ook op het gebied van DeFi een niet onbelangrijke rol kan gaan spelen.
Hoe Cardano kopen?
Heeft de bovenstaande informatie jou wel weten te overtuigen? Zou je dan ook graag over willen gaan tot Cardano kopen? In dat geval zal je meteen tot de vaststelling komen dat je daarvoor terecht kan bij een groot aantal verschillende partijen. In eerste instantie wordt bijvoorbeeld vrijwel meteen duidelijk dat alle grote exchanges ervoor hebben gekozen om de ADA-token in hun aanbod op te nemen. Dat geldt onder meer voor de exchange Binance. Dit betekent in de praktijk dat je doorgaans vrij eenvoudig bij jouw favoriete partij kan overgaan tot het aankopen van de ADA-token. Wil je liever geen gebruikmaken van een crypto exchange, maar geef je er de voorkeur aan om bij een Nederlandse broker de ADA-token aan te schaffen? Ook dat behoort zeker tot de mogelijkheden. Daarvoor kan je onder meer terecht bij de onderstaande partijen.
Cardano (ADA) kopen bij Bitvavo
Voor Nederlanders en Belgen biedt onder meer de populaire broker Bitvavo een uitstekende mogelijkheid om Cardano (ADA) te kopen. Wanneer je een bepaald saldo in fiat-geld hebt gestort kan je daarmee meteen een bepaalde positie innemen in Cardano. Bovendien geldt voor de aangekochte ADA-tokens dat ze gewoon lokaal kunnen worden opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat je letterlijk in slechts enkele seconden tijd een bepaalde hoeveelheid ADA kan hebben. Bitvavo staat niet alleen bekend als een gebruiksvriendelijk platform, daarnaast hanteert ze ook nog eens zeer lage kosten.
Een extra voordeel waar je op kan rekenen bij Cardano kopen bij Bitvavo heeft te maken met het feit dat je de ADA-token kan staken. Wanneer je staking hebt aangezet zal je kunnen vaststellen dat je op periodieke basis bepaalde inkomsten zal weten te realiseren met je holdings. Dit geldt overigens niet alleen voor Cardano en haar ADA-token. Zelfs Ethereum en Bitcoin kan je staken waardoor er passieve inkomsten mee kunnen worden gerealiseerd. Op deze manier is het uiteraard mogelijk om zomaar nog meer rendement uit je investering in Cardano te halen.
Cardano (ADA) kopen bij LiteBit
Tot slot is Cardano (ADA) kopen eveneens mogelijk bij de Nederlandse broker LiteBit. Voor deze partij geldt dat ze alles in het werk stelt om de barrière voor haar gebruikers zo laag mogelijk te houden. Dat valt ook af te leiden uit de werking van het systeem. Net zoals bij Bitvavo het geval is kan je ook bij LiteBit zeer eenvoudig de aangekochte ADA-tokens laten opslaan in de lokale (online) wallet van de broker. Dit betekent dat je niet op voorhand bezig moet zijn met het opzetten van een externe wallet. Daarnaast hanteert deze broker ook zeer beperkte kosten. Voor deze kosten geldt dat ze wel eens willen peuzelen aan je rendement. Dit is dus niet onbelangrijk om te weten. In ieder geval, Cardano kopen behoort dus ook bij de Nederlandse broker LiteBit zeker en vast tot de mogelijkheden.