Amazon kondigt aandelensplitsing aan

Eén van de grootste succesverhalen van Wall Street is toch wel ongetwijfeld Amazon. Als we er de Dow Jones Market Data bijnemen kunnen we vaststellen dat de aandelen van het bedrijf zo’n 4.579,2 procent aan waarde hebben gewonnen sinds de laatste aandelensplitsing die plaatsvond in het jaar 1999. Dat was op het absolute hoogtepunt van de internetzeepbel. Voor de eerste keer in 20 jaar kondigt het Amerikaanse bedrijf een splitsing aan met als doel om haar aandelen toegankelijker te maken voor de kleine(re) belegger.

Aandelensplitsing maakt aandelenprijs toegankelijker

Op moment van schrijven is er zoals de onderstaande afbeelding ook reeds duidelijk maakt sprake van een koers van 2.921,75 Amerikaanse dollar. Dat maakt natuurlijk meteen het ongelofelijke succesverhaal van deze Amerikaanse onderneming duidelijk. Voor kleinere aandeelhouders wordt het echter steeds minder eenvoudig om de aandelen van het bedrijf in hun portefeuille op te kunnen nemen. Lang niet iedereen is dan ook even grote fan van de zogenaamde fractionele aandelen die door diverse brokers worden aangeboden.

Omwille van deze reden heeft Amazon bekend gemaakt dat ze een aandelensplitsing door zal voeren. Concreet betekent dit dat de aandelen in twintig gesplitst zullen worden. Dat zal gebeuren op 3 juni 2022. Dit althans uiteraard op voorwaarde dat de huidige aandeelhouders van de onderneming de beslissing goedkeuren op de jaarvergadering op 25 mei van dit jaar. Een woordvoerder van Amazon zei het volgende over de aangekondigde aandelensplitsing:

De splitsing moet ervoor zorgen dat onze werknemers meer flexibiliteit krijgen bij het beheren van hun belang in Amazon. Bovendien willen we op deze manier uiteraard ook de aandelenprijs toegankelijker maken voor iedereen die in ons bedrijf wil investeren.

Eerder werd door de raad van bestuur het grootste aandeleninkoopplan in de 25-jarige geschiedenis van het bedrijf goedgekeurd. Met het aandeleninkoopplan is een bedrag gemoeid van zo’n slordige 10 miljard dollar.

Aandelensplitsingen zijn niet langer een zeldzaamheid

In het verleden waren aandelensplitsingen eerder een zeldzaamheid. Op vandaag is het dat eigenlijk niet meer. In het jaar 2020 kozen bijvoorbeeld de bedrijven Apple en Tesla er nog voor om hun aandelen te splitsen. Eerder dit jaar raakte dan weer bekend dat Alphabet, het moederbedrijf van Google eveneens een aandelensplitsing door zal voeren. De Alphabet aandelensplitsing staat gepland voor 1 juli van dit jaar. Dan worden de aandelen van het bedrijf dus opgesplitst in 20 stukken. De aandelenkoers van Alphabet bedraagt op moment van schrijven zo’n 2.632 Amerikaanse dollar.

Er zijn verschillende voordelen toe te schrijven aan het doorvoeren van een aandelensplitsing. De lagere aandelenkoers zorgt er in de praktijk in ieder geval voor dat het aandeel ook veel toegankelijker wordt voor de kleine(re) investeerder. Op die manier kunnen er meer beleggers worden aangetrokken wat ook een positief effect heeft op:

  • De liquiditeit van de aandelen;
  • Het volume van de dagelijkse aan- en verkopen;

Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald is het voor investeerders tegenwoordig ook mogelijk om te kiezen voor fractionele aandelen. Dit zijn eigenlijk stukjes aandelen die door een broker aangeboden kunnen worden. Echter, die fractie zorgt er niet voor dat je kan rekenen op de officiële status van aandeelhouder. Voor heel wat investeerders geldt bovendien dat ze het liefst zover mogelijk van deze fractionele aandelen weg willen blijven. Het spreekt dan ook voor zich dat de aangekondigde aandelensplitsing voor deze investeerders alleen maar goed nieuws is.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *