W.P. Carey (WPC)

Vastgoed wordt sinds jaar en dag bestempeld als één van de beste assets om in portefeuille te hebben. Tegelijkertijd spreekt het echter voor zich dat een investering in vastgoed op het eerste zicht niet meteen als toegankelijk kan worden omschreven voor elke investeerder. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om te investeren in een zogenaamde REIT. Het gaat hierbij om een real estate investment trust dat de investering in vastgoed eigenlijk voor jou doet. Het enige wat jij moet doen als investeerder is een bepaalde hoeveelheid aandelen van het bedrijf aankopen. Vervolgens zal je periodiek kunnen rekenen op de stevige dividenden die door deze bedrijven worden uitgekeerd. Op deze pagina gaan we het hebben over W.P. Carey, één van de bekendste en tevens ook beste REITs die er op de markt zijn terug te vinden.

Wat is een REIT?

De kans bestaat dat je nog nooit eerder over een zogenaamde REIT hebt gehoord. Een REIT is een real estate investment trust. Dit is een bedrijf dat investeert in vastgoed en haar inkomsten haalt uit de verhuur van datzelfde vastgoed. Er zijn verschillende verschillende REITs op de markt terug te vinden. Enkele van deze bedrijven, zoals bijvoorbeeld Medical Properties Trust, specialiseren zich in een bepaald deel van de vastgoedmarkt. Dat geldt echter niet voor alle REITs. Neem nu bijvoorbeeld W.P. Carey. Zij staat erom bekend één van de meest gediversifieerde vastgoedbedrijven te zijn op de markt. Door te investeren in deze onderneming kan je dan ook vanaf het eerste moment rekenen op een goede spreiding binnen het vastgoedsegment. Wanneer je hier meer over te weten wil komen moet je zeker verder blijven lezen!

Eerste kennismaking met W.P. Carey

W.P. Carey met stock ticker WPC is een real estate investment trust welke werd opgericht in het jaar 1973. Het bedrijf heeft als thuisbasis het Amerikaanse Maryland, maar is ook gevestigd in New York City. Net zoals ook het geval is bij andere REITs focust deze onderneming zich op de aankoop van vastgoed met als doel om daar periodieke inkomsten mee te realiseren. Door de jaren heen heeft het Amerikaanse bedrijf dan ook behoorlijk wat verschillende investeringen gedaan in verschillende soorten vastgoed. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Drie Gibson productiefaciliteiten en magazijnen van Wesray Capital Corporation in 1982;
  • 21 verdiepingen van de 52-verdiepingen tellende New York Times Building in 2009;
  • De aanschaf van diverse panden in Australië in het jaar 2014;

Ondanks het feit dat het leeuwendeel van het vastgoed zich in de Verenigde Staten bevindt moet het gezegd dat er ook verspreid over andere delen van de wereld heel wat projecten van W.P. Carey zijn terug te vinden. Hierboven werd reeds  een aanzienlijke investering aangehaald in Australië, maar ook in Europa zijn verschillende panden van deze onderneming terug te vinden. Sterker nog, op moment van schrijven zou ongeveer 37 procent van alle huurinkomsten uit Europa afkomstig zijn. Dit zorgt ervoor dat er zeker sprake is van een goede geografische spreiding.

Eén van de meest gediversifieerde REITs op de markt

Vooraleer te investeren in een bepaalde REIT zijn er natuurlijk verschillende aspecten waar je rekening mee zal willen houden. In eerste instantie is er het deel van de markt waarbinnen de REIT actief is. Voor W.P. Carey geldt dat haar portefeuille op moment van schrijven als volgt is ingedeeld:

  • 25% industrieel vastgoed;
  • 24% magazijnen;
  • 21% kantoren;
  • 17% winkels;
  • 5% self-storage faciliteiten;

Het restant is geïnvesteerd in verschillende andere soorten vastgoed. Deze diversificatie zorgt er in de praktijk voor dat er door het bedrijf reeds een zekere mate aan bescherming is ingebouwd. Tijdens de COVID-periode zijn menig aantal REITs die de focus uitsluitend hadden op één bepaald type vastgoed in de problemen gekomen. Dat was niet het geval voor W.P. Carey. Zij slaagde er consequent in om haar dividend te blijven uitbetalen doordat ook het overgrote merendeel van de hurende partijen geen problemen ondervonden met het betalen van de huurgelden.

Dividend aristocraat

Voor heel beleggers, zeker voor zij die interesse hebben om te investeren in een REIT, geldt dat ze zich niet alleen richten op de potentiële groei die een bepaald aandeel kan realiseren, maar ook op de inkomstenstroom die ermee kan worden opgezet. Wanneer dit ook geldt voor jou kan het altijd interessant zijn om daarvoor te kijken in de richting van zogenaamde dividend aristocraten. Dit is een exclusief clubje van grote, gerenommeerde bedrijven die aan twee voorwaarden dienen te voldoen. Het gaat hierbij concreet om:

  1. Er dient minstens 25 achtereenvolgende jaren een dividend te worden uitbetaald;
  2. Het dividend moet minstens 25 achtereenvolgende jaren worden verhoogd;

Op moment van schrijven geldt voor W.P. Carey dat ze bijna tot deze exclusieve club behoort. Het bedrijf is er namelijk sinds het jaar 1998 in geslaagd om jaarlijks een stelselmatig groeiend  dividend uit te betalen. Niet alleen kan je als investeerder in deze REIT dus met andere woorden rekenen op blootstelling aan de vastgoedmarkt, daarnaast zal je ook nog eens een zeer aantrekkelijk en bovendien ook betrouwbaar dividend ontvangen.

W.P. Carey dividendrendement van ongeveer 5,30%

Investeren in vastgoed door middel van een REIT zorgt er in de praktijk eigenlijk voor dat je altijd kan rekenen op twee verschillende voordelen. In eerste instantie zorg je ervoor dat je portefeuille blootstelling krijgt aan de lucratieve vastgoedmarkt. Niet zelden gaat het hierbij ook (gedeeltelijk) om vastgoed dat doorgaans niet zo toegankelijk is. Denk hierbij onder meer aan industriële eigendommen. Op deze manier zorg je voor de opname van een zeer waardevol segment binnen je beleggingsportefeuille. Dit is echter niet alles. Een ander voordeel schuilt in het dividendrendement.

Voor W.P. Carey geldt concreet dat ze op moment van schrijven beschikt over een dividendrendement van ongeveer 5,30%. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven wordt dit dividend op moment van schrijven consequent uitbetaald sinds het jaar 1998. Bovendien is er ook sprake van een jaarlijkse groei waardoor op inkomsten gefocuste investeerders zeker kunnen kijken in de richting van het W.P. Carey aandeel.

Conclusie; een prima gediversifieerde REIT met een uitmuntend dividend

Het moet gezegd, de meeste mensen die investeren in een bedrijf als W.P. Carey doen dit niet omdat ze een gigantische groei verwachten. Op moment van schrijven geldt voor deze REIT bijvoorbeeld dat een ze beschikt over een groei over een periode van 10 jaar van 69 procent. Dat is niet slecht, maar er zijn uiteraard menig aantal bedrijven op de markt terug te vinden die deze groei moeiteloos aanzienlijk overstijgen. Dit gezegd hebbende zijn er dan weer weinig andere bedrijven die zo’n aantrekkelijk en solide dividend hanteren als W.P. Carey.

Ben jij dus met andere woorden op zoek naar een manier om wat (extra) vastgoed in je portefeuille op te nemen? Wil je ook graag jouw passieve inkomstenstroom een aantrekkelijke en betrouwbare boost geven? Dan zal je kunnen vaststellen dat W.P. Carey (WPC) beslist een vastgoedaandeel is om te overwegen.