Geen 2022 Morgan en Peace dollars door zilver tekort

Sinds het begin van de COVID-19 pandemie is er sprake van een behoorlijke rush op edelmetalen. Niet in het minst heeft de populariteit van zilver een behoorlijke boost gekregen. Deze sterk toegenomen vraag heeft geleid tot een zichtbaar en bovendien ook voelbaar zilver tekort. De U.S. Mint alleen al zag in het jaar 2020 een stijging van zomaar even 28 procent in de vraag naar fysiek zilver. Die trend heeft zich ook in het jaar 2021 verder gezet. Ook aan het begin van dit nieuwe jaar zorgen bepaalde onzekerheden zoals de actuele stand van de beurs evenals de oorlog in Oekraïne ervoor dat de vraag naar edelmetalen groot blijft. Deze sterke vraag heeft er nu voor gezorgd dat de U.S. Mint een belangrijke beslissing heeft genomen.

Terugkeer in 2023

In een verklaring heeft de U.S. Mint aangegeven dat er dit jaar geen zilveren Morgan en Peace dollars zullen verschijnen. De mint verwijst daarvoor naar de impact die de pandemie heeft gehad op de beschikbaarheid van fysiek zilver. Ze benadrukt wel dat het slechts gaat om een tijdelijke pauze. Beide munten zullen dan ook in het jaar 2023 wel terug een nieuwe editie krijgen. In de verklaring van de mint stond onder meer het volgende te lezen:

Het niet uitbrengen van beide munten in 2022 moet de Mint de tijd geven om te onderzoeken hoe ze het best haar gelimiteerde hoeveelheid fysiek zilver kan benutten om haar klanten de best mogelijke kwaliteit aan te bieden.

Bij monde van de adjunct-directeur van de U.S. Mint, namelijk Ventris C. Gibson werd aangegeven dat de Mint genoodzaakt is om dergelijke beslissingen te nemen tot op het moment dat de verstoringen die hebben geleid tot het zilver tekort zijn opgelost. Door dit jaar geen uitgave te doen van de populaire zilveren munten hoopt de mint het pad te effenen voor het opnieuw kunnen lanceren van de beide munten voor het jaar 2023.

Wie graag een overzicht wil krijgen van de releases van de U.S. Mint die dit jaar wel  door zullen gaan kan daarvoor terecht op de website van de U.S. Mint en dan meer bepaald op deze pagina.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *