Je pensioen verhogen met vastgoedaandelen

Er wordt tegenwoordig heel wat gezegd en geschreven over ons pensioen. Dat de pensioenen reeds enige tijd onder druk staan is algemeen bekend. De verwachting is bovendien dat dit naar de toekomt toe alleen maar erger zal worden. Deze onzekerheid zorgt ervoor dat steeds meer mensen zelf gaan sparen voor hun pensioen. Dit kan door middel van speciale pensioenspaarcontracten, maar daarnaast is het ook mogelijk om te beleggen voor later. Voor heel wat mensen geldt echter dat hun pensioen nu reeds voor de deur staat. Dit heeft natuurlijk als gevolg dat we niet meer kunnen spreken over de voordelen die een langetermijninvestering doorgaans met zich meebrengt. Voor deze mensen is het vooral van belang om hun inkomen tijdens hun pensioen te kunnen verhogen. Een investering in vastgoedaandelen zou daarvoor kunnen zorgen.

Wat zijn vastgoedaandelen?

Vastgoedaandelen zijn aandelen die zoals de naam reeds aangeeft op de markt worden gebracht door bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het aankopen en bijgevolg verhuren van vastgoed. Op deze manier wordt er een betrouwbare inkomstenbron gerealiseerd waar ook investeerders van kunnen meegenieten. Om te kwalificeren als zogenaamde REIT dient er aan verschillende belangrijke eisen tegemoet te worden gekomen. Zo dient bijvoorbeeld ongeveer 90 procent van het belastbare inkomen verdeeld te worden onder de aandeelhouders. Dat zorgt voor vaak zeer aantrekkelijke dividenden die op aandelen gefocuste investeerders wel kunnen smaken.

Vastgoedaandelen kunnen in de praktijk over een zeer specifiek karakter beschikken. Er zijn dan ook zeker niet alleen maar algemene REIT’s op de markt terug te vinden. Neem nu bijvoorbeeld Store Capital. Van dit bedrijf (waar Berkshire Hathaway ongeveer 10 procent van in handen heeft) is bekend dat ze uitsluitend investeert in commercieel  vastgoed. Het gaat daarbij niet alleen om winkels en restaurants, maar ook om theaters, autowasstraten en ga zo maar door. Andere REIT’s richten zich dan weer voornamelijk op industrieel vastgoed of op bijvoorbeeld woningen en appartementen.

Waarom je pensioen verhogen met vastgoedaandelen?

Je pensioen verhogen met vastgoedaandelen brengt verschillende voordelen met zich mee. Het eerste voordeel werd hierboven reeds aangehaald. Voor het merendeel van de grote REIT’s die op de markt zijn terug te vinden geldt dat ze beschikken over een vrij aanzienlijk dividendrendement. Op moment van schrijven geldt voor STAG Industrial bijvoorbeeld een dividendrendement van 3,55 procent. Voor Realty Income ligt dat dividendrendement op 4,11 procent. Store Capital doet het zelfs nog beter met een actueel dividendrendement van bijna 5,2 procent. Bovendien geldt voor alle aangehaalde REIT’s dat ze er bekend om staan een zeer betrouwbaar dividend uit te betalen. Niet alleen ligt het dividendrendement vrij hoog, daarnaast lijkt de betrouwbaarheid van het dividend  dus ook nog eens verzekerd te zijn.

Je pensioen verhogen met vastgoedaandelen kan je niet alleen overwegen omwille van de bovenstaande reden. Er is namelijk nog een voordeel verbonden aan deze keuze. Door te investeren in vastgoedaandelen ga je namelijk investeren in één van de meest solide markten die er bestaan. De vastgoedmarkt wordt in de praktijk niet voor niets vaak de motor van de wereldeconomie genoemd. Een investering in deze markt is dan ook eigenlijk altijd interessant. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat er net als bij een andere investering altijd rekening moet worden gehouden met de actuele staat van de markt. Die wordt namelijk reeds geruime tijd (behoorlijk) overgewaardeerd genoemd. Dat kan inderdaad kloppen, maar die overwaardering is er reeds een significante tijd en de prijzen blijven alleen maar verder klimmen. Wanneer er zich een correctie voor zal doen kan ook door niemand worden voorspeld.

Dividenden vaak maandelijks uitbetaald

Bovenstaande voordelen die zijn verbonden aan je pensioen verhogen met vastgoedaandelen zijn nog niet alles. Voor menig aantal REIT’s geldt immers dat ze hun dividenden maandelijks uitbetalen. Dit betekent dat je dus niet telkens (minstens) drie maanden hoeft te wachten op je extra inkomen. De facturen die je ontvangt wachten namelijk ook geen drie maanden! In het bijzonder Realty Income (O) staat erom bekend een uiterst interessant vastgoedaandeel te zijn dat elke maand haar dividend uitbetaald. Het bedrijf gebruikt dit ook als belangrijke investeringsmotivator. Ze heeft er zelfs voor gekozen om de naam”The Monthly Dividend Company” te laten registreren. Sinds jaar en dag is dit dan ook één van de populairste aandelen voor mensen die een (extra) passieve inkomstenstroom willen opzetten.

Investeren in fysiek vastgoed een goed alternatief of niet?

Als het doel is om je pensioen te verhogen met passieve inkomsten zou je er in de praktijk toch ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld een huis te kopen en deze te gaan verhuren? Op die manier loop je namelijk niet het volatiliteitsrisico van vastgoedaandelen terwijl je inkomen toch significant kan worden verhoogd? Dat is allemaal juist. Echter doe je er goed aan om op dit vlak met twee belangrijke aandachtspunten rekening te houden, namelijk:

  1. De vastgoedmarkt is op moment van schrijven sterk overgewaardeerd;
  2. Het verhuren van een woning kost heel wat tijd en brengt tevens diverse kosten met zich mee;

Heel wat mensen zitten er eenmaal de pensioenleeftijd is bereikt niet meer op te wachten om nog een aanzienlijke investering te doen met hun zuurverdiende kapitaal. Het aankopen van een woning brengt op zich reeds heel wat zorgen met zich mee en bovendien kunnen er zomaar gebreken ontstaan die kunnen zorgen voor de nodige kosten. In principe zou de aanschaf van fysiek vastgoed om te verhuren dus een optie kunnen zijn om te overwegen, maar in de praktijk blijkt veelal al snel dat het merendeel van de gepensioneerden hier toch niet echt op zitten te wachten.

Wat zijn de gevaren van vastgoedaandelen?

Investeren in vastgoedaandelen kan zowel voor de langetermijnbelegger als voor de op inkomsten georiënteerde belegger ontzettend interessant zijn. Toch moet het gezegd dat er ook bepaalde gevaren aan verbonden zijn. Hoe je het namelijk ook draait of keert, ook voor een REIT geldt dat ze gewone aandelen uitgeeft. Dit betekent dat er sprake is van een volatiel beleggingsproduct dat bijgevolg niet alleen in waarde kan  stijgen, maar ook kan dalen. Ondanks het feit dat REIT’s die maandelijks dividend uitbetalen zoals bijvoorbeeld Realty Income en Stag Industrial kunnen rekenen op een ontzettend grote populariteit is het wel zo dat vooral de actuele notering van laatstgenoemde toch als vrij duur kan worden bestempeld. Dit heeft als gevolg dat een mogelijke correctie er zomaar stevig in zou kunnen hakken.

Op het moment dat je gaat investeren voor je pensioen met als doel om extra passieve inkomsten te creëren is het altijd noodzakelijk om rekening te houden met het risico op een (stevige) correctie op korte termijn? Je dient er je immers als (bijna) gepensioneerde van bewust te zijn dat je niet over dezelfde langetermijnvisie beschikt als iemand die bijvoorbeeld begint met beleggen op de leeftijd van 20 jaar. Het laatste wat je zal willen is zomaar een significant gedeelte van je zuur verdiende kapitaal ten grabbel gooien. Vastgoedaandelen mogen dan zeker kunnen zorgen voor een mooie aanvulling op je pensioen, maar je moet wel opletten voor een (sterk) overgewaardeerde koers.

Conclusie; hoe interessant is je pensioen verhogen met vastgoedaandelen?

Je pensioen verhogen met  vastgoedaandelen brengt duidelijk enkele interessante voordelen met zich mee. In eerste instantie is het een vrij veilige investering. Wel dien je uiteraard rekening te houden met het volatiliteitsrisico. Daarnaast is het zo dat de meest gerenommeerde REIT’s over een zeer betrouwbaar dividend beschikken. Dat geldt voor alle vastgoedaandelen die we op deze pagina hebben aangehaald. Er zijn echter ook nog andere vastgoedbedrijven die het bekijken waard kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan W.P. Carey. Ook dit vastgoedaandeel beschikt over een goede reputatie en biedt op moment van schrijven een dividendrendement aan van meer dan 5 procent. Voor deze REIT geldt wel dat ze haar dividend slechts één keer per kwartaal en dus niet maandelijks uitbetaald.

Wie op zoek is naar een manier om diens pensioen te verhogen zou dus zeker kunnen kijken in de richting van vastgoedaandelen. Zoals altijd dien je echter vooraleer in te stappen altijd goed te kijken naar de actuele waardering. Is er sprake van een overwaardering? Wees dan eerder terughoudend en zorg in ieder geval voor voldoende kapitaal aan de zijlijn. Dient er zich een interessant investeringsmoment aan? Dan zal je kunnen vaststellen dat kwalitatieve vastgoedaandelen op verschillende vlakken een meerwaarde voor je portefeuille zullen weten te vertegenwoordigen.


Niets uit de inhoud van dit artikel dient te worden bestempeld als beleggings- of investeringsadvies. Wij zijn geen financieel adviseur. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen handelen. Doe altijd goed je eigen onderzoek vooraleer te investeren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *