Beleggen in het apenpokkenvaccin, dit moet je weten

Beleggen in het apenpokkenvaccin is iets wat door steeds meer mensen wordt overwogen. Niet onterecht natuurlijk, want deze in eerste instantie vrij zeldzame aandoening blijkt tegenwoordig steeds vaker de kop op te steken. Met de COVID-19 pandemie nog vers in het geheugen ruiken beleggers kansen. In tegenstelling tot bij COVID-19 is het zo dat er reeds geruime tijd sprake is van een apenpokkenvaccin. Dit vaccin werd op de markt gebracht door het bedrijf Bavarian Nordic. Ben je van plan om in deze onderneming te investeren omwille van het apenpokkenvaccin? Dan zijn er verschillende zaken waar je graag aandachtig voor zal willen zijn. Welke? Dat laten we je graag ontdekken hier in dit artikel.

Waarom beleggen in het apenpokkenvaccin?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de mogelijke beweegredenen om ervoor te kiezen om te gaan beleggen in het apenpokkenvaccin. Bij monde van de Wereldgezondheidsorganisatie werd recent verklaard dat de uitbraak van het apenpokkenvirus op moment van schrijven kan leiden tot een noodsituatie op het gebied van niet alleen volksgezondheid, maar ook internationaal belang. De recente COVID-19 pandemie heeft ervoor gezorgd dat de schrik er bij de uitbraak van een “exotisch virus” wereldwijd goed inzit.

Hoewel het ondenkbaar lijkt dat het apenpokkenvirus tot een gelijkaardige catastrofe als COVID-19 zou leiden willen overheden nu toch goed voorbereid zijn. Het is niet voor niets dat ook in Nederland reeds een aantal gemeenten de keuze hebben gemaakt om een vaccinatieprogramma op te zetten voor de groepen waarin het virus momenteel rondgaat. Hiervoor wordt overigens gebruik gemaakt van het Imvanex apenpokkenvaccin. Ook dit vaccin wordt geproduceerd door het bedrijf Bavarian Nordic.

Bavarian Nordic, de producent achter het belangrijkste apenpokkenvaccin

De kans bestaat dat je nog nooit eerder hebt gehoord over het bedrijf Bavarian Nordic. Dit biotechbedrijf is nochtans de producent van het op dit ogenblik belangrijkste apenpokkenvaccin op deze planeet. Het vaccin staat in de Verenigde Staten bekend onder de naam ‘Jynneos’. Het Deense bedrijf kon aan het begin van de maand mei rekenen op een marktwaarde van 9,4 miljard Deense Kroon. Dit is omgerekend ongeveer 1,25 miljard euro. Ondertussen zag het bedrijf haar marktwaarde zomaar even verdubbelen. Ze bedraagt op moment van schrijven dan ook ongeveer 24,6 miljard Deense kroon of omgerekend zo’n 3,3 miljard euro.

Ondertussen werden ook de koersverwachtingen voor het aandeel opgetrokken tot zo’n 58 euro. Voor verschillende landen geldt dat ze (nog) niet beschikken over een bepaalde voorraad voor wat het apenpokkenvaccin betreft. De recente uitbraak zou ervoor kunnen zorgen dat deze landen op z’n minst gaan overwegen om alsnog een bepaalde voorraad in te slaan. Het spreekt voor zich dat dit zomaar een (extra) boost zou kunnen betekenen voor de producent van het belangrijkste apenpokkenvaccin.

Het Jynneos vaccin, het belangrijkste vaccin tegen apenpokken

Beleggen in het apenpokkenvaccin betekent in de praktijk vooral beleggen in het Jynneos vaccin. Dit is ’s werelds belangrijkste apenpokkenvaccin dat reeds over een goedkeuring beschikt in niet alleen de Verenigde Staten en Canada, maar ook hier in Europa. Van het vaccin is bekend dat ze gebruik maakt van een levend virus dat niet in staat is om zich te vermenigvuldigen. Op die manier moet het immuunsysteem geprikkeld worden met als doel om de strijd aan te gaan met de infectie.

De algemene verwachting is dat er in de komende tien tot twintig jaar naar alle waarschijnlijkheid geen nieuw, of in ieder geval geen beter vaccin zal worden ontwikkeld. De ontwikkeling van een dergelijk vaccin staat er immers niet alleen om bekend complex te zijn, daarnaast kost het ontzettend veel tijd om aan te tonen dat een nieuw vaccin beter is dan de reeds bestaande optie. Bovendien dient er uiteraard ook rekening mee te worden gehouden dat het voeren van grootschalige proeven op mensen niet alleen vanuit praktisch, maar ook vanuit ethisch standpunt nagenoeg onmogelijk is.

Europese Unie heeft geen voorraad van het apenpokkenvaccin

Beleggen in het apenpokkenvaccin wordt in deze tijd vooral als interessant bestempeld omwille van twee redenen. In eerste instantie is er de situatie hier in Europa. Van landen die deel uitmaken van de Europese Unie is bekend dat ze voor de uitbraak van het virus niet over een voorraad beschikten. De algemene verwachting is nu uiteraard dat Europese landen ervoor zullen kiezen om voorraden aan te leggen voor toekomstige uitbraken. Over een periode van vier jaar zou dat zomaar even kunnen zorgen voor 70 miljoen bestellingen. Dit voor een totale waarde van zo’n slordige 5,6 miljard dollar.

Van de Verenigde Staten is bekend dat ze wel reeds over een bepaalde voorraad van het apenpokkenvaccin beschikte. Sinds het jaar 2003 werden er door de VS dosissen aangekocht voor de nationale voorraad waar het land over beschikt. Bavarian Nordic heeft evenwel aangegeven dat de dosissen die zijn aangekocht voor het jaar 2019 ondertussen allemaal zijn verloren. Voor deze exemplaren geldt dat ze  worden vervangen door de gevriesdroogde versie van het vaccin. Deze staat er uiteraard om bekend significant langer houdbaar te zijn. Ondertussen heeft de Verenigde Staten er ook voor gekozen om zo’n 7 miljoen dosissen van de oorspronkelijke formule aan te kopen. Deze zouden ergens in het midden van volgend jaar geleverd kunnen worden.

Uitbreiding van productielocatie

Op moment van schrijven moet je bij beleggen in het apenpokkenvaccin van Bavarian Nordic wel rekening mee houden dat grootschalige productie van het vaccin niet mogelijk is. Dat als gevolg van de uitbreiding van de productielocatie die op moment van schrijven wordt doorgevoerd. Het bedrijf heeft eerder reeds aangegeven dat het verwacht dat de fabriek in de loop van de maand augustus terug open zal kunnen gaan. Dit gezegd hebbende zou het nog zo’n zes maanden kunnen duren vooraleer er nieuw bulkmateriaal voor handen is. In tussentijd is het voor Bavarian Nordic uiteraard wel mogelijk om nieuwe dosissen te maken. Dit met behulp van het bulkmateriaal dat in het verleden reeds is geproduceerd.

Gericht gebruik van vaccins aanbevolen

Niet alleen de beschikbaarheid, maar ook de manier waarop er gebruik wordt gemaakt van het apenpokkenvaccin verschilt op moment van schrijven nog zeer sterk afhankelijk van het land in kwestie. Deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben eerder reeds benadrukt dat het belangrijk kan zijn dat landen gericht gebruik van het vaccin gaat overwegen voor mensen die zijn blootgesteld aan besmette personen of voor zij die risico lopen om aan het virus blootgesteld te worden. De algemene verwachting is dat het vaccinatieprogramma niet zo uitgebreid zal worden als het geval was voor COVID-19. Dat gezegd hebbende zou een belegging in het apenpokkenvaccin het overwegen waard kunnen zijn. Let echter wel, dit is zoals steeds geen beleggingsadvies. Doe altijd grondig je eigen onderzoek vooraleer ergens in te investeren!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *