Het Intel aandeel is één van de meest voor de hand liggende keuzes voor beleggers die willen investeren in aandelen van een chipmaker welke ook nog eens een (aantrekkelijk) dividend uitkeert. Voor concurrent AMD geldt bijvoorbeeld dat ze geen dividend aanbiedt aan haar aandeelhouders. Nvidia doet dat wel, maar het dividendrendement is met de actuele 0,09 procent zo goed als verwaarloosbaar te noemen. De Taiwan Semiconductor Manufacturing Company biedt wel een dividendrendement aan welke is gelegen rond de 2,16 procent. Voor het Intel aandeel geldt op moment van schrijven een dividendrendement dat is gelegen rond de 4 procent. Dat uiteraard wel deels als gevolg van de daling van de aandelenprijs.
Stevige klap voor het Intel aandeel na slechte kwartaalresultaten
We hoeven er geen doekjes om te winden, de recente kwartaalresultaten die Intel publiceerde met betrekking tot het tweede kwartaal van dit jaar waren ronduit slecht. Onder meer de gerealiseerde omzet (welke in het tweede kwartaal met 22 procent op jaarbasis daalde tot 15,3 miljard dollar) was ronduit teleurstellend. Dit werd bij monde van Intel-CEO Pat Gelsinger verklaard door (onder meer) een snelle terugval in de economische activiteit. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk bekend dat het bedrijf ook kampt met interne problemen op vlak van productontwikkeling. Bovendien zijn er uiteraard ook nog altijd de vaak genoemde bevoorradingsproblemen door de nasleep van de COVID-19 pandemie.
Dat de omzetdaling hard aankwam bij niet alleen de aandeelhouders, maar ook bij de leiding van het bedrijf hoeft niet te verbazen. Op voorhand had zij namelijk een omzet van 18 miljard dollar vooropgesteld. De algemene verwachting was dat er een omzet gerealiseerd zou kunnen worden van zo’n 17,94 miljard dollar, maar ook die verwachting werd dus duidelijk niet ingelost.
Negatieve marktomstandigheden
Voor zowel de PC-verkopen als voor de datacentertak van het bedrijf geldt dat ze beiden last hebben van de aanhoudend negatieve marktomstandigheden. Het gevolg daarvan is een dubbelcijferige krimp. Ook dit was (significant) onder de marktverwachting. In het voorbije kwartaal wist Intel een nettoverlies te boeken van 0,5 miljard dollar. Dit is omgerekend zo’n 0,11 dollar per aandeel. Een jaar eerder was er nog sprake van een winst van 5,1 miljard dollar of 1,24 dollar per aandeel, toch best een aanzienlijk verschil.
Rekening houdende met de overnamekosten evenals tal van andere posten werd er door Intel finaal een aangepaste winst gerapporteerd van 0,29 dollar per aandeel. Dit gezegd hebbende hadden analisten eerder al kenbaar gemaakt te rekenen op een aangepaste winst van 0,69 dollar per aandeel. Intel zelf had een aangepaste winst in het vooruitzicht geplaatst van 0,70 dollar. Ook op dit vlak bleven de kwartaalresultaten dus echt ruimschoots onder de verwachtingen.
Wat met de outlook van het bedrijf?
Voor het derde kwartaal mikt Intel op een omzet gelegen tussen de 15 en 16 miljard dollar. Het heeft bovendien een aangepaste winst in het vooruitzicht gesteld van 0,35 dollar. Analisten voorspellen op hun beurt een omzet van 18,72 miljard dollar. Zij mikken bovendien op een winst per aandeel van 0,87 dollar. Het spreekt voor zich dat Intel ook haar vooruitzichten voor de rest van het jaar (aanzienlijk) heeft bijgesteld. Zo houdt het nu rekening met een jaaromzet van tussen de 65 en 68 miljard dollar. Bovendien stelt ze een aangepaste winst per aandeel in het vooruitzicht van 2,30 dollar. De brutomarge zou moeten uitkomen rond de 49 procent. In eerste instantie rekende Intel wat dit betreft nog op zo’n 51 tot 53 procent.
Toch enkele lichtpuntjes
Ondanks het feit dat de algemene trend die heerst rond het Intel aandeel momenteel natuurlijk zeer negatief is moet het gezegd dat er ook enkele (bescheiden) lichtpuntjes waren. Voor het Network en Edge-segment geldt namelijk dat ze wel boven de vooropgestelde verwachtingen presteerde. Met zo’n 2,3 miljard wist deze dan ook een stijging op te tekenen van zo’n 11 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor de Mobileye-afdeling welke zich richt op autonome voertuigen geldt dat ze naar verwachting later dit jaar naar de beurs zal worden gebracht. Een niet onbelangrijk extra voordeel voor de volledige halfgeleidermarkt is de aanname van de Chips and Science Act die inmiddels werd aangenomen door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Intel CFO David Zinsner zei daarover dat het bedrijf verwacht in 2013 subsidie te kunnen ontvangen vanuit de nieuwe wet.
Wat met de toekomst van het Intel aandeel?
De belangrijkste vraag die veel mensen zich nu uiteraard stellen is hoe moet het nu verder met Intel en vooral met het Intel aandeel? Toen de kwartaalcijfers van het tweede kwartaal bekend werden gemaakt daalde koers van het Intel aandeel met ongeveer 10 procent. Best een behoorlijke klap uiteraard. Verschillende analisten die aan het woord werden gelaten die de semiconductor markt analyseren hebben reeds gesteld dat de kwartaalresultaten maar weinig (tot eigenlijk geen) ruimte laten voor vreugde. Er zullen drastische veranderingen nodig zijn om het bedrijf terug op de rails te zetten. Bovendien zou het zomaar nog een geruime tijd kunnen gaan duren vooraleer die veranderingen daadwerkelijk impact gaan hebben.
Rekening houdende met bovenstaande spreekt het natuurlijk wel voor zich dat Intel een absolute gigant is. Het is ons inziens (geen beleggingsadvies!) dan ook geen partij die we meteen van de markt zien verdwijnen. Bekend is bovendien dat Intel werkt aan de bouw van verschillende fabrieken in de Verenigde Staten, meer bepaald in de Amerikaanse staat Ohio. Daarmee houdt ze de productie van chips niet alleen in de VS zelf, daarnaast zal ze door die productiecapaciteit niet alleen over de mogelijkheid beschikken om eigen chips te gaan produceren, maar ook deze van andere bedrijven. Dit kan in de toekomst een zeer belangrijk concurrentievoordeel gaan betekenen.
Ook voor Europa geldt dat Intel over ambitieuze investeringsplannen beschikt. Dit onder meer in de Duitse plaats Maagdenburg. Verwacht wordt dat de bouw van de nieuwe productiefaciliteit daar in 2023 zal worden aangevat. Uiteindelijk zou in het jaar 2027 de productie er aangevat moeten kunnen worden. Mogelijks zou later dan ook zomaar kunnen blijken dat de huidige dip in de prijs van het Intel aandeel een mooi aankoopmoment was.