Wat gebeurt er bij een delisting van een aandeel?

Steeds vaker stellen beleggers zich de vraag wat er nu precies gebeurt wanneer er een delisting van een aandeel plaatsvindt. Dat deze vraag steeds vaker de kop opsteekt hoeft niet te verbazen. Het is namelijk inmiddels wel bekend dat verschillende Chinese bedrijven waaronder de absolute gigant Alibaba het risico lopen om hun notering aan de beurs van New York te verliezen.

Steeds vaker stellen beleggers zich de vraag wat er nu precies gebeurt wanneer er een delisting van een aandeel plaatsvindt. Dat deze vraag steeds vaker de kop opsteekt hoeft niet te verbazen. Het is namelijk inmiddels wel bekend dat verschillende Chinese bedrijven waaronder de absolute gigant Alibaba het risico lopen om hun notering aan de beurs van New York te verliezen. Mocht dat gebeuren zou dat niet alleen voor het bedrijf zelf een ramp zijn, maar ook voor haar beleggers of investeerders. Bezit jij ook één of meerdere aandelen die dreigen hun notering aan de Amerikaanse beurs kwijt te spelen? Zou je dan ook graag willen weten wat er je precies te wachten staat? Neem dan zeker de onderstaande informatie door!

Waarom vindt er een delisting van een aandeel plaats?

Het spreekt voor zich dat er verschillende voorwaarden bestaan waar beursgenoteerde bedrijven aan moeten zien te voldoen. Het probleem dat zich voornamelijk stelt bij Chinese bedrijven is dat de cijfers die ze bekendmaken veelal als onvoldoende transparant worden bestempeld door de Amerikaanse beurswaakhond. Omdat de cijfers vaak niet in hun volledigheid en onafhankelijke geverifieerd kunnen worden acht de SEC het doorgaans extra risicovol om in de assets in kwestie te investeren. Het gevolg daarvan is dat men kan beslissen dat het aandeel niet langer geschikt is voor de Amerikaanse beurs.

Een bekende voorwaarde is bijvoorbeeld dat beursgenoteerde bedrijven in Amerika een afdoende inzage in de boekhouding mogelijk moeten maken. Dat is een pijnpunt voor heel wat Chinese ondernemingen. Ook Alibaba blijkt daar op moment van schrijven problemen mee te hebben. Kan er gedurende een periode van drie jaar geen bevredigend onderzoek worden gedaan naar de boekhouding van een beursgenoteerd bedrijf? Dan kan deze haar beursnotering dus verliezen.

Wat betekent een delisting van een aandeel voor jou als belegger?

Met name het Alibaba aandeel staat er om bekend ook onder Westerse beleggers een populair aandeel te zijn. Mocht deze nu gedelist worden van de New York Stock Exchange wat zou dat dan precies betekenen? Dit betekent dan concreet dat het aandeel niet langer kan worden verhandeld op de desbetreffende beurs. Met andere woorden:

  • Je kan je bestaande positie niet meer uitbreiden;
  • Het is niet mogelijk om je bestaande positie te sluiten;

Concreet betekent een delisting van een aandeel dus dat er geen enkele handeling meer kan worden uitgevoerd op de beurs in kwestie. Beschik je nog over aandelen van een bedrijf dat haar beursnotering heeft kwijtgespeeld? Wordt ze echter wel nog aangeboden op een andere beurs? Dan bestaat de kans dat je een zogenaamde beursomzetting aan kan vragen. Het wordt aangeraden om hiervoor even contact op te nemen met de klantendienst van de broker waarbij je belegt.

Je blijft economisch eigenaar van de stukken

Wanneer er een delisting van een aandeel gebeurt betekent dat in de regel niet dat je jouw aandelen kwijt geraakt. Je blijft dan ook wel degelijk de economische eigenaar van de aandelen die je hebt gekocht en die hun beursnotering kwijt zijn geraakt. Hoe vreemd het misschien ook mag lijken zorgt dit er in de praktijk voor dat je nog steeds aanspraak kan maken op eventuele dividenden die worden uitgekeerd. Je kan je positie dus perfect aanhouden in de hoop dat er ooit in de toekomst terug een relisting plaatsvindt. In ieder geval spreekt het voor zich dat de mogelijke dreiging van een delisting wel een factor is waar je als belegger altijd rekening mee zal willen houden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *