Er bestaan in de praktijk verschillende mogelijkheden om je vermogen te laten groeien. In eerste instantie is het natuurlijk mogelijk om geld op een spaarrekening te plaatsen. Gedurende heel wat jaren is het echter zo dat de spaarrente die je kan ontvangen op een spaarrekening absoluut niet opweegt tegen met name de inflatie die bestaat. Dit zorgt er voor dat je ondanks een kleine spaarrente eigenlijk je vermogen alleen maar ziet afnemen in plaats van ziet aandikken. Een eventueel alternatief om te overwegen is gaan beleggen. Het globale rendement dat je op deze manier kan behalen ligt immers een behoorlijk stuk hoger in vergelijking met geld op een spaarrekening plaatsen. Zou je graag meer te weten willen komen over beleggen? Dan ben je op deze pagina zonder ook maar enige twijfel aan het juiste adres!
Hoe kan je precies beleggen?
Beleggen kan op verschillende manieren gebeuren. Door de jaren heen zijn er dan ook best wat verschillende soorten beleggingsproducten op de markt verschenen. De bekendste beleggingsproducten zijn natuurlijk aandelen. Voor heel wat mensen zijn aandelen echter niet meer het eerste waar ze naar kijken. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van het feit dat men slechts over een beperkt budget beschikt om mee te beleggen. In dat geval kan het dan ook mogelijks interessant(er) zijn om te kijken in de richting van zogenaamde ETF’s. Het gaat hierbij immers om beleggingsfondsen die uit zichzelf reeds over een zeer stevige spreiding beschikken. Een bekend voorbeeld van zo’n ETF is bijvoorbeeld de zogenaamde VWRL of ‘Vanguard FTSE All-World UCITS ETF’. Beleggen in deze ETF is mogelijk tegen een laag prijskaartje terwijl je toch kan genieten van een gigantische spreiding. De ETF bestaat dan ook niet voor niets uit 3.470 verschillende aandelen.
Beleggen in obligaties
Wanneer we het hebben over beleggen zijn niet alleen aandelen één van de eerste beleggingsproducten waar je aan denkt. Wat namelijk bovendien ook te denken van obligaties? Voor deze beleggingsproducten geldt dat ze een soort van schuldbewijzen zijn. Deze documenten maken namelijk duidelijk dat je er voor hebt gekozen om een bepaald bedrag te lenen aan bijvoorbeeld een bedrijf. Het is ook mogelijk voor overheden om obligaties uit te schrijven. In dat geval wordt er echter doorgaans gesproken over een staatsbon. Beleggen in obligaties wordt als minder risicovol aanzien omdat je op voorhand weet wat de opbrengst zal zijn die je kan ontvangen. Let wel, ook aan obligaties zijn bepaalde risico’s verbonden. Wanneer het bedrijf dat de obligaties heeft uitgeschreven bijvoorbeeld failliet gaat zorgt dat voor een verlies van de geïnvesteerde gelden.
Beleggen in CFD’s
De mate aan risico’s die je loopt met je belegging(en) is altijd voor een groot deel afhankelijk van het soort beleggingsproduct waar je gebruik van gaat maken. Dit geldt overigens ook voor de mogelijkheden die je hebt. Neem nu bijvoorbeeld CFD’s. Dit type van beleggingsproduct is door de jaren heen aanzienlijk populairder geworden. Dat is voor een groot deel te wijten aan de vele voordelen en mogelijkheden die er aan verbonden zijn. Denk hierbij concreet aan:
- Met CFD’s kan je zowel speculeren op een stijging als op een daling van de koers;
- Je beschikt over de mogelijkheid om te beleggen met behulp van een hefboom;
- Er kan een keuze worden gemaakt uit een groot aanbod met CFD’s;
De mogelijkheden die je kan benutten bij CFD’s zijn dus duidelijk behoorlijk uitgebreid. Daar tegenover staat evenwel dat ook de risico’s vrij aanzienlijk zijn. Sta er ook altijd bij stil dat er een onderscheid wordt gemaakt op de markt tussen beleggingsproducten voor de korte en voor de lange termijn. Voor CFD’s geldt specifiek dat de zogenaamde financieringskosten het eigenlijk onmogelijk maken om er mee te beleggen voor de lange termijn. In principe wordt het ook aan beginners niet meteen aangeraden om te gaan beleggen met behulp van deze beleggingsproducten.
Hoeveel geld heb je nodig om te starten met beleggen?
Gedurende lange tijd dachten mensen dat men over een gigantisch budget moest beschikken om te kunnen gaan beleggen. Ondertussen weten we dat, dat niet correct is. Een belangrijke reden die jarenlang aan de basis lag van deze gedachte is natuurlijk de hoge kostprijs die vaak wordt aangerekend. Het is inderdaad zo dat je bij zowat elke belegging die je gaat doen rekening moet houden met bepaalde kosten. Het zijn vooral deze kosten die er voor zorgen dat kleine bedragen investeren vaak niet bepaald rendabel is. Bovendien loop je op die manier het risico om geconfronteerd te worden met een gebrek aan spreiding. Daardoor kan het risico van je portefeuille sterk toenemen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Vandaag de dag kan je er echter perfect voor kiezen om te gaan beleggen met beperkte(re) bedragen. Dit is onder meer mogelijk door middel van een zogenaamde ETF. Een dergelijk exchange-traded fund is een fonds welke bestaat uit een groot aantal aandelen. Vaak kan je daarin instappen tegen een beperkt bedrag terwijl je toch meteen kan genieten van een geweldige spreiding. Een extra voordeel is dat verschillende fondsen zijn terug te vinden in de zogenaamde kernselectie van een broker. Daardoor kan je bijvoorbeeld één keer per maand instappen zonder instapkosten.
Let op! Beleg enkel met geld dat je kan missen!
Een belangrijk verschil tussen beleggen en geld op een spaarrekening plaatsen is dus terug te vinden in het risico dat je loopt. Gelden die op een spaarrekening worden geplaatst zijn namelijk tot een bedrag van 100.000 euro ingedekt door het zogenaamde depositogarantiestelsel. Dat geldt niet voor het geld waarmee je gaat beleggen. De volledige inleg (en in bepaalde gevallen zelfs nog meer) kan dan ook verloren gaan wanneer het fout gaat. Omwille van deze reden is het erg belangrijk om er alleen maar voor te kiezen om te gaan beleggen met geld dat je mag verliezen.
5 belangrijke beleggen tips
Veel mensen beginnen op een bepaald ogenblik met beleggen terwijl ze daar eigenlijk niet voldoende kennis voor hebben. Dat is jammer, want het spreekt voor zich dat je op deze manier met nog meer risico’s wordt geconfronteerd. Door rekening te houden met de informatie op deze pagina en door je even grondig te verdiepen in de vijf belangrijke beleggen tips die je hieronder terug kan vinden kan dit risico gelukkig stevig worden ingeperkt.
Tip 1: Zorg altijd voor een goede spreiding in je beleggingsportefeuille
Een goede spreiding realiseren in je beleggingsportefeuille is altijd een absolute must. Een goede spreiding realiseren in je portefeuille zorgt er namelijk voor dat eventuele verliezen binnen een bepaalde sector altijd kunnen worden gecompenseerd door rendementen die worden behaald in andere sectoren. Voldoende spreiding voorzien in je beleggingsportefeuille doe je overigens niet alleen maar door te investeren in verschillende sectoren. Hou ook rekening met deze extra punten:
- Denk het valutarisico in door te beleggen in verschillende valuta’s;
- Beleg niet alleen maar in aandelen, maar ga beleggen in verschillende soorten beleggingsproducten;
- Zorg niet alleen voor een spreiding over verschillende sectoren, maar ook over verschillende regio’s;
Door een goede spreiding te voorzien en een degelijk fundament te realiseren in je beleggingsportefeuille zorg je er in ieder geval voor dat je portefeuille over de lange(re) termijn goed is opgewassen tegen mogelijke dips die zich kunnen voordoen.
Tip 2: Beleg alleen in zaken die je kent en begrijpt
Indien je gaat beleggen is het ten allen tijde van groot belang om alleen maar te beleggen in zaken die je ook echt begrijpt. Heel wat mensen stappen ergens in omdat iemand heeft gezegd dat het interessant is. Wie zegt er echter dat die persoon het bij het rechte eind heeft? Beleggen in een beleggingsproduct of sector die je zelf niet (goed) kent kan er ook zomaar voor zorgen dat je bij de eerste, de beste dip die optreedt beslist om te verkopen. Vaak heeft dit een bepaald verlies als gevolg. Wil je dergelijke impulsreacties en het verlies dat daarmee gepaard gaat voorkomen? Dan is het altijd een goed idee om enkel en alleen te beleggen in die zaken die je begrijpt.
Tip 3: Creëer een gepersonaliseerd beleggersprofiel
Elke belegger is anders. Omwille van deze reden is het vooraleer te beginnen met beleggen altijd een goed idee om voor jezelf een bepaald beleggersprofiel op te stellen. In dit beleggersprofiel dienen verschillende zaken te worden opgenomen zoals:
- Het budget dat je van plan bent om te gaan beleggen;
- Het risico dat je wil of kan lopen met je beleggingen;
- Welk doel je precies voor ogen hebt met jouw beleggingen;
- Of er een onderscheid wordt gemaakt tussen korte- en lange termijn beleggingen;
In de praktijk maak je jouw persoonlijke beleggersprofiel eigenlijk zo uitgebreid als je zelf wil. Het belangrijkste onderdeel van dit profiel is eigenlijk het risiconiveau waarover je beschikt. Het spreekt immers voor zich dat dit risiconiveau sterk kan verschillen afhankelijk van belegger tot belegger. Wees er ook zeker van dat je, je altijd houdt aan het risicoprofiel dat je hebt bepaald. Zo maak je nooit ongeoorloofde risico’s.
Tip 4: Let altijd goed op de kosten die aangerekend worden
Beleggen doe je natuurlijk omdat je jouw vermogen wil laten groeien. Het is echter belangrijk om er aandacht aan te besteden dat heel wat verschillende factoren je potentiële rendement kunnen beïnvloeden. Het begint eigenlijk al bij de kosten die je aangerekend krijgt voor jouw belegging(en). Omwille van deze reden is het altijd goed om de kosten op je beleggingen zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Hou er rekening mee dat de kosten niet alleen kunnen verschillen afhankelijk van het soort beleggingsproduct waarin je gaat beleggen. Ook de broker waar je een beroep op doet kan namelijk een niet onaanzienlijke invloed hebben op de hoogte van de kosten die je moet betalen. Een goede, objectieve vergelijking uitvoeren tussen de verschillende brokers is dan ook zeker altijd de moeite waard.
Tip 5: Begin te beleggen met een gratis demo-account
Ben je een beginnende belegger? Dan hoef je niet meteen een sprong in het diepe te wagen! Ondanks het feit dat veel beginnende beleggers wel bijvoorbeeld één of meerdere boeken lezen over beleggen is het toch doorgaans interessanter om even te kunnen voelen hoe beleggen in de praktijk verloopt. Dat is mogelijk door een gratis demo-account aan te maken. Let wel, dit behoort niet bij elke broker tot de mogelijkheden. Toch, het aanmaken van zo’n gratis account kan interessant zijn om even te ondervinden hoe je nu precies in de praktijk moet beleggen. Zo kan je heel wat vaak gemaakte beginnersfouten voorkomen. In het merendeel van de gevallen is het overigens perfect mogelijk om een gratis account achteraf op te waarderen naar een volwaardig account.