Wat is er aan de hand met het Volkswagen aandeel?

Het Volkswagen aandeel is één van de aandelen die recent sterk in de kijker is komen te staan. Waar het in eerste instantie nog vooral het Tesla aandeel was dat als de heilige graal werd gezien door investeerders blijkt Volkswagen nu die fakkel over te nemen. Verschillende redenen blijken hiervan aan de basis te liggen, namelijk:

  1. De recente, behoorlijk ambitieuze verkoopdoelstellingen die door Volkswagen zijn uitgesproken;
  2. De interesse in het aandeel op bijvoorbeeld de inmiddels welbekende ‘Wall Street Bets’ fora;

De combinatie van beide, bovenstaande factoren heeft er voor gezorgd dat het aandeel een explosieve groei heeft gekend. Wanneer we er de cijfers bijnemen zien we dat de koers op 1 maart van dit jaar nog noteerde rond de 175 euro. Op vandaag, dinsdag 23 maart 2021 geldt een koers van zo’n 230 euro.

De koers van het Volkswagen aandeel lijkt ondertussen wel iets af te zwakken. Haar hoogtepunt werd tot dusver dan ook bereikt op 22 maart. Het aandeel van de Duitse autobouwer tekende toen een waarde aan van meer dan 237 euro. Is het hoogtepunt daarmee bereikt of volgen er nog nieuwe aankooprondes, onder meer door de particuliere beleggers die deel uitmaken van de ‘Wall Street Bets’? De komende dagen en weken zullen het ongetwijfeld duidelijk gaan maken.

Overname door Porsche in 2008

Het is niet voor het eerst dat het Volkswagen aandelen zo sterk in de kijker wordt geplaatst. Ook in het jaar 2008 maakte ze dan ook een significante groei door. De stijging van de koers was toen voornamelijk het gevolg van de overname door Porsche. Sowieso geldt voor de koers van het Volkswagen aandeel een volatiliteit die hoger ligt dan gemiddeld. Dat is het gevolg van het feit dat slechts een beperkt aantal van de aandelen verhandelbaar is op de vrije markt. Maar liefst 90 procent van de gewone aandelen is dan ook in handen van de grootste aandeelhouders. Het gaat hierbij niet alleen om Porsche, maar ook om Nedersaksen evenals om Qatar.

Positieve outlook voor 2021

Eerder deze maand bevestigde Volkswagen haar (bijzonder) positieve outlook voor het jaar 2021. Na afloop van het Coronajaar 2020 ziet de Duitse autobouwer de toekomst weer rooskleurig tegemoet. Ze mikt dan ook op niet alleen een duidelijke stijging van het aantal leveringen, maar ook op een aanzienlijke toename van de omzet. Daarnaast heeft Volkswagen de verwachting uitgesproken om de komende jaren te mikken op een hoger operationeel rendement. Deze moet uiteindelijk worden opgetrokken tot 7 à 8 procent van de omzet. Ook de vaste kosten moeten in de (nabije) toekomst een aanzienlijke daling doormaken. Tegen het jaar 2023 zouden de vaste kosten dan ook moeten zijn gedaald met ongeveer 2 miljard euro in vergelijking met het niveau in 2020.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *