Bitcoin (BTC)

Bitcoin is de eerste, echte cryptocurrency waar deze wereld kennis mee heeft gemaakt. De digitale of virtuele valuta werd geïntroduceerd op de markt in het jaar 2009. Ze is gebaseerd op een zogenaamd peer-to-peer netwerk en werd specifiek in het leven geroepen met de doelstelling om de traditionele fiat valuta’s te vervangen. Het idee van Satoshi Nakamoto, een synoniem voor de uitvinder(s) was dan ook om de macht van het geld terug in handen te leggen van de mensen en niet van de financiële instellingen. Het is mede omwille van deze reden dat de cryptovaluta is gebaseerd op een gedecentraliseerd mechanisme. Dit gezegd hebbende is Bitcoin door de jaren heen uitgegroeid tot zoveel meer dan louter en alleen een gedecentraliseerd, digitaal betaalmiddel. Menig aantal experten zijn het er op moment van schrijven zelfs over eens dat BTC (de afkorting voor Bitcoin) in de toekomst vooral als store of value zal worden gebruikt.

Gecreëerd uit wantrouwen voor de traditionele financiële instellingen

Het wantrouwen in de traditionele financiële instellingen was na de financiële crisis van 2008 uiteraard uitzonderlijk groot. Om hier een oplossing voor te kunnen bieden werd Bitcoin in het leven geroepen. Het gedecentraliseerde karakter van deze cryptocurrency zorgt er immers voor dat er geen sprake is van één enkele controlerende partij. De blokketen van Bitcoin werd ontwikkeld om te draaien op niet alleen een gedecentraliseerde, maar bovendien ook transparante infrastructuur. Ondanks het feit dat alle transacties in de blockchain perfect opgevraagd en gevolgd kunnen worden is het zo dat Bitcoin toch een grote mate aan anonimiteit mogelijk maakt. Het compleet anoniem verwerken van transacties is niet mogelijk. Hiervoor werden speciale privacy coins in het leven geroepen.

De blockchain, de ruggengraat van Bitcoin

De drijvende kracht achter Bitcoin (en menig aantal andere cryptocurrencies) is de blockchain. Voor deze technologie geldt dat ze een chronologische keten vormt bestaande uit transactiedata die niet kan worden aangepast. Voor de nummer één cryptovaluta van de wereld geldt dat er elke tien minuten een zogenaamde blok wordt aangemaakt. In deze blok worden alle transacties die verwerkt moeten worden gebundeld. Zo’n blok zal vervolgens worden toegevoegd aan de keten waardoor er sprake is van een keten van blokken. In het Engels aldus een “blockchain”.

Toen Bitcoin nog maar net op de markt werd geïntroduceerd werd gedacht dat de blockchain eigenlijk een soort van database is. Hetgeen Bitcoin uniek maakt is echter dat de blockchain gedecentraliseerd is. Op ongelofelijk veel verschillende systemen verspreid over de wereld is een kopie terug te vinden van de volledige transactiegeschiedenis van Bitcoin. Op basis van deze transactiegeschiedenis kan er worden gecontroleerd door computers of “nodes” of een nieuwe transactie al dan niet geldig is. Het bestaan van de vele duizenden kopieën van de blockchain zorgt er ook voor dat het Bitcoin-netwerk eigenlijk haast niet plat te leggen valt. Wil iemand dit toch proberen voor mekaar te krijgen? Dan zal hij het merendeel van de kopieën die verspreid over de wereld bestaan moeten zien te vernietigen.

Bitcoin nodes en miners

Computers die verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van de Bitcoin transactiegeschiedenis noemen we een node. Op het ogenblik dat een dergelijke node een transactie heeft gevalideerd is het de beurt aan de miners. Miners hebben de taak om de nieuwe transacties te bundelen. Dit gebeurt zoals eerder reeds aangegeven in een blok. Vervolgens moeten deze blokken door de miners aan de blockchain worden toegevoegd. Voor deze miners geldt dat ze net als de nodes ook computersystemen zijn. Het gaat hierbij echter niet zomaar om standaard computers. In eerste instantie was het minen van Bitcoin nog mogelijk met een standaard desktop en zelfs met een laptop. Die tijd ligt echter ondertussen al ver in het verleden. Tegenwoordig zijn deze systemen dan ook vaak specifiek ontworpen met als doel om Bitcoin te minen.

Het minen van Bitcoin gebeurt door het oplossen van een zeer complex vraagstuk. Voor het oplossen van een dergelijk vraagstuk is een gigantische rekenkracht vereist. Daarbij dient bovendien ook nog eens de concurrentie te worden aangegaan met andere miners die deel uitmaken van de markt. De miner die er het eerst in slaagt om de puzzel op te lossen mag de blok in kwestie toevoegen aan de blockchain. Het spreekt voor zich dat het ook deze miner zal zijn die met de beloning zal gaan lopen. De complexiteit van de vraagstukken heeft ervoor gezorgd dat het voor kleine(re) partijen niet langer mogelijk is om zelf te minen. Wel zou je er eventueel voor kunnen kiezen om je aan te sluiten bij een mining pool.

Bitcoin als betaalmiddel en store of value

Bitcoin kopen is mogelijk omwille van verschillende redenen. In eerste instantie kan je er natuurlijk gedecentraliseerde transacties mee uitvoeren. Dat is echter niet alles. De enorme waardegroei die Bitcoin door de jaren heen door heeft gemaakt heeft ervoor gezorgd dat ze tegenwoordig steeds vaker wordt bestempeld als store of value. Dit betekent concreet dat je een stukje van je vermogen in Bitcoin kan wegzetten met als doel om ze te laten groeien. Wie in de beginjaren Bitcoin heeft aangekocht heeft daar ondertussen financieel zeker de vruchten van geplukt. Zoveel mag wel duidelijk zijn. Toch is het zo dat niet iedereen van mening is dat Bitcoin een geschikte vorm van store of value is. De reden? Vooral het volatiele karakter waar de nummer één cryptomunt over beschikt.

Op het moment dat je gaat investeren in Bitcoin moet je, je er bewust van zijn dat je te maken zal krijgen met een volatiliteit die merkelijk hoger ligt in vergelijking met de traditionele aandelenmarkt. Dit is wel iets waar je doorheen moet kunnen kijken. Voor veel mensen geldt dat zij dit niet kunnen. Maakt de koers van Bitcoin op een bepaald ogenblik een bokkensprong? Dan slaat de angst toe en zou men zomaar een impulsverkoop kunnen overwegen. Dat is niet de bedoeling. Toch is het volatiele aspect van Bitcoin zeker iets dat knaagt aan haar vertrouwen als store of value. Wil je op een bepaald moment je Bitcoins uitbetalen en knalt de koers plots met tien procent naar omlaag? Dan is dat natuurlijk best zuur.

Hoe Bitcoin kopen?

Wil je graag Bitcoin kopen? Dan zal je kunnen vaststellen dat er op de Nederlandse markt tal van verschillende partijen zijn terug te vinden die je daarbij kunnen helpen. Vooraleer gebruik te maken van de mogelijkheden van een bepaalde broker wordt het aangeraden om even een vergelijking uit te voeren. Hierbij is het van belang om rekening te houden met verschillende factoren. Zaken waar je zeker bij stil zal willen blijven staan zijn de volgende:

  • Welke kosten moet je betalen voor het aankopen van je Bitcoin?
  • Welke cryptocurrencies kan je kopen bij de broker van je keuze?
  • Kan je ervoor kiezen om je Bitcoin bijvoorbeeld te staken of niet?
  • Hoe betrouwbaar is de broker van je keuze?
  • Is het mogelijk om je Bitcoin lokaal bij de broker op te slaan of niet?

Hou je rekening met de bovenstaande aandachtspunten? Dan zal je kunnen vaststellen dat je met zekerheid gebruik zal maken van een interessante Bitcoin broker. Enkele partijen waarvoor je kan kiezen staan hieronder opgelijst. Voor deze brokers geldt dat ze erom bekend staan betrouwbaar en bovendien ook voordelig te zijn.

Bitcoin kopen bij LiteBit

De eerste broker die actief is in Nederland waarbij je Bitcoin kan aankopen luistert naar de naam ‘LiteBit’. Voor deze partij geldt dat ze één van de eerste crypto brokers was op de Nederlandse markt die het eenvoudig mogelijk maakte om Bitcoin aan te kopen met fiatgeld. Ook op vandaag is LiteBit omwille van de gebruiksvriendelijkheid van haar platform zeer populair. Bij Bitcoin is het bij deze broker ook mogelijk om tal van andere populaire cryptocurrencies aan te kopen. Ben je op zoek naar een manier om snel, gebruiksvriendelijk en voordelig Bitcoin te kopen? Dan kan het zeker interessant zijn om even te kijken naar de broker LiteBit. Nadat je, je Bitcoin hebt aangekocht kan je ze in ieder geval eenvoudig op haar platform zelf bijhouden. Je hoeft dus geen gebruik te maken van een externe wallet wanneer je dat niet wil.

Direct Bitcoin kopen bij LiteBit

Bitcoin kopen bij Bitvavo

De tweede mogelijkheid waarover je beschikt is Bitcoin kopen bij Bitvavo. Deze broker is sinds haar lancering razend populair geworden. Verschillende factoren liggen hiervan aan de basis. In eerste instantie staat Bitvavo bekend als de voordeligste crypto broker van Nederland. Je betaalt op moment van schrijven dan ook maximaal 0,25 procent aan transactiekosten. Dit is echt ongelofelijk weinig. Dat is echter nog niet alles. Daarnaast biedt Bitvavo haar gebruikers twee verschillende mogelijkheden aan om Bitcoin aan te kopen. Je kan dan ook een keuze maken tussen:

  1. Een eenvoudig aankoopscherm voor Bitcoin kopen;
  2. Een geavanceerde mogelijkheid die doet denken aan deze van een cryptocurrency exchange;

Deze tweede mogelijkheid maakt bijvoorbeeld Bitcoin kopen mogelijk door middel van een zogenaamde limit order. Daarnaast kan je op deze manier ook een stop limit instellen. Hou je, je Bitcoin aan op het platform van Bitvavo? Dan zal je kunnen vaststellen dat je hiervoor ook staking opbrengsten zal ontvangen. Op deze manier kan je zomaar met je Bitcoin ook een passief inkomen realiseren. Ook dat is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen.

Direct Bitcoin kopen bij Bitvavo