Meer geld sparen in 2021? Dat kan met deze tips!

Hebben jullie het kopje van dit artikel wel goed gelezen? Staat daar nu echt hoe je meer geld kan sparen in het jaar 2021? Maar geld sparen is met de huidige, lage spaarrente toch helemaal niet interessant? Ja en neen. We maken in de praktijk een niet onbelangrijk onderscheid tussen twee verschillende manieren om met spaargeld om te gaan. Enerzijds kan spaargeld zorgen voor een groei van vermogen, maar anderzijds biedt ze ook een baken tegen onvoorziene financiële situaties. Dit betekent dat het bij geld sparen niet zomaar altijd hoeft te draaien om meer geld verdienen. Uiteraard is dat mooi meegenomen, maar er zijn ook andere belangrijke factoren die een rol spelen. Hoe dan ook, heb ook jij het voornemen om in het huidige jaar 2021 meer te gaan sparen en ben je daarvoor nog op zoek naar enkele interessante tips? Lees dan snel verder!

Waarom elk jaar een beetje meer sparen van belang kan zijn

Laat ons in eerste instantie nog even terugkomen op het probleem dat zich heeft gesteld in de inleiding van dit artikel. Het is namelijk inderdaad correct dat sparen op dit ogenblik met de lage spaarrente financieel niet heel interessant is. Dit althans niet wanneer de belangrijkste focus is gelegen op het verhogen van je vermogen. Zoals reeds aangegeven is dit echter lang niet het enige punt waar je aandacht aan moet besteden. De manier waarop we als mensen leven is door de jaren heen aanzienlijk veranderd. Dat is niet in het minst het gevolg van het feit dat we steeds meer eisen stellen aan ons leven. We zijn veel materialistischer dan vroeger. Dat is geen probleem, maar het brengt wel nieuwe aandachtspunten met zich mee.

Net omdat we veel materialistischer zijn geworden is de kans ook sterk toegenomen dat we op een bepaald moment met onverwachte kosten worden geconfronteerd. Wanneer er zich een bepaalde onvoorziene omstandigheid voordoet die een aanzienlijke kostprijs met zich meebrengt kan je twee dingen doen:

  1. Je kan geld gaan lenen met alle bijkomende kosten van dien;
  2. Je kan je financiële buffer aanspreken die door de jaren heen hebt aangelegd;

De handeling uit het tweede punt is evenwel uiteraard alleen maar mogelijk wanneer je door de jaren heen periodiek geld opzij hebt gezet. Daar leent een spaarrekening zich nog steeds veruit het beste voor.  Betekent dit dat geld sparen tegenwoordig alleen nog maar interessant is voor het aanleggen van een financiële buffer? Dat nu ook weer niet…

Geld sparen creëert opportuniteiten

In eerste instantie zorgt het periodiek sparen van geld op een spaarrekening dus voor een soort van financiële buffer. Er is echter meer. Doorheen ons leven krijgen we als mensen vaak te maken met bepaalde opportuniteiten. Deze opportuniteiten kunnen er voor zorgen dat je vermogen in één klap een stevige meerwaarde kan realiseren. Dat is natuurlijk geweldig, alleen is het zo dat mensen zich hier op voorhand eigenlijk veel te weinig op instellen. Wat bedoelen we hier nu precies mee? Zeer eenvoudig. Voor heel wat mensen geldt dat ze elke maand opnieuw hun volledige loon nodig hebben en dus ook gebruiken om de vaste kosten te betalen. Dat is op zich geen probleem, alleen wordt het aanleggen van een financiële buffer hierdoor zo goed als onmogelijk gemaakt. Dat kan en moet dus anders. Het jaar 2021 vormt op dit vlak een prima startpunt.

Geld sparen leidt in eerste instantie dus tot het ontstaan van een financiële buffer. Er is echter meer. Op deze manier zorg je er namelijk ook voor dat je altijd wat extra cash hebt staan voor het moment waarop zich bijvoorbeeld een interessante investering aandient. Heb je geen spaargeld voor handen en doet er zich een dergelijke opportuniteit voor? Dan is de kans helaas ongelofelijk groot dat je deze zal moeten laten schieten. Dat zou natuurlijk ongelofelijk zonde zijn.

3 mogelijkheden om meer geld te sparen in 2021

Bovenstaande heeft ongetwijfeld duidelijk gemaakt dat geld sparen altijd een goed idee is. Dit dus ook wanneer de spaarrente eigenlijk op een historisch laagpunt staat. Ondanks het feit dat spaargeld je niet meteen een beter vermogen kan opleveren, kan dat er wel onrechtstreeks van aan de basis liggen. Dat heeft de bovenstaande informatie reeds aangetoond. Ondertussen zijn we in ieder geval aangekomen bij de hamvraag van deze pagina, namelijk hoe kan je er nu voor zorgen dat je met hetzelfde inkomen in het jaar 2021 meer geld kan sparen? We vertellen het je graag hieronder!

1.) Stel een duidelijk budgetplan op

Voor ongelofelijk veel mensen geldt dat het in de basis eigenlijk reeds fout loopt met hun vermogen om geld te kunnen sparen. Dat is nagenoeg altijd het gevolg van het feit dat men er niet voor heeft gekozen om een huishoudbudget op te stellen. Voor menig aantal gezinnen lijkt dit in eerste instantie overbodig, maar dat is het zeker niet. Sterker nog, in de praktijk is het zo dat geen enkele stabiele financiële situatie met toekomstperspectief zonder zo’n budget kan overleven. Wil je ook graag ontdekken waar jouw budgetplan allemaal uit dient te bestaan? Het gaat hierbij onder meer om de volgende zaken:

  1. Welk inkomen verdienen jij en je partner per maand?
  2. Wat zijn de vaste uitgaven voor gas, water en elektriciteit?
  3. Welke andere vaste kosten zijn er (internet, telefonie, etc.)?
  4. Met welke terugkerende kosten wordt je geconfronteerd voor bijvoorbeeld verzekeringen, spaarcontracten, etc.?
  5. Is er sprake van een lopende financiering en indien ja, welke afbetalingen moeten hiervoor gebeuren?

Bij het opstellen van een budgetplan moet er in principe rekening worden gehouden met elke factor die ook maar enigszins invloed heeft op je financiële situatie. Enkel en alleen wanneer je een glashelder beeld hebt van je inkomsten en uitgaven is het mogelijk om daarop verder te werken. Is het voor jou lastig om deze zaken op papier te zetten of vindt je dit gewoon veel te omslachtig? Dan bestaan er ook verschillende applicaties die je daarvoor kan gebruiken. Denk hierbij onder meer aan:

  • Money Lover;
  • Spendee: Budget & Money Tracker;
  • Moneon;
  • Roov;
  • Buddy;

Door gebruik te maken van één van de bovenstaande apps zal je kunnen vaststellen dat je een veel betere kijk krijgt op je financiële middelen. Zo wordt het ook aanzienlijk eenvoudiger om te achterhalen wat je mogelijks aan het einde van de maand opzij kan zetten om een financiële buffer te creëren.

2.) Zet de knip in je overbodige uitgaven

Hoe je het ook draait of keert, meer besparen kan alleen maar wanneer je aan het einde van de maand meer geld overhoudt. Wat betekent dit nu precies? Wanneer je merkt dat je elke maand maar nipt of soms zelfs niet voldoende hebt om rond te komen kan het wenselijk zijn om even grondig je uitgaven onder de loep te nemen. Dit is overigens zeer eenvoudig mogelijk met één van de apps die we hierboven reeds aan je hebben aangegeven. Enkele interessante tips die je kunnen helpen om overbodige uitgaven of te hoge kosten te voorkomen zijn in ieder geval de volgende:

  1. Kijk goed bij welke winkels je gaat winkelen, hierdoor kan je reeds een behoorlijke som geld besparen;
  2. Vergelijk één keer per jaar de kosten die je moet betalen voor je vaste diensten;
  3. Overweeg om bepaalde luxe-aankopen te verminderen of tijdelijk te schrappen;

Bij het bekijken van de uitgaven is het belangrijk om rekening te houden met alle leden van het gezin. Neem dus niet alleen je eigen uitgaven onder de loep, maar ook die van je partner, de kinderen en zelfs de kosten die worden gemaakt voor de huisdieren. Bepaalde merken van voeding voor honden en katten zijn bijvoorbeeld erg duur terwijl er uitstekende alternatieven voor bestaan. In ieder geval, door grondig al je uitgaven onder de loep te nemen en hier en daar wat aanpassingen door te voeren zal je merken dat meer geld sparen in 2021 eigenlijk helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

3.) Bekijk de mogelijkheden om passief inkomen te verdienen

Bij de eerste twee punten uit deze lijst zijn we er vanuit gegaan dat je meer geld wil gaan sparen met hetzelfde inkomen. Voor dit laatste punt willen we je echter een eveneens potentieel interessante mogelijkheden aanhalen om niet alleen meer geld te kunnen sparen, maar ook gewoon meer geld te verdienen. Meer geld verdienen creëert namelijk uit zichzelf uiteraard nieuwe mogelijkheden. Voor veel mensen lijkt dit in eerste instantie echter geen optie te zijn. Zij zijn namelijk vaak erg moe wanneer ze na een lange werkdag thuiskomen. Dat begrijpen wij als geen ander. Toch hoeft meer geld verdienen niet perse te betekenen dat je ook echt meer moet gaan werken… helemaal vanzelf komt het natuurlijk ook niet.

Meer geld sparen door een hoger inkomen is in het jaar 2021 bijvoorbeeld mogelijk door een eigen blog aan te maken waar je regelmatig interessante berichten of beeldmateriaal op gaat plaatsen. Voor elke persoon geldt dat hij of zij wel een bepaalde passie heeft. In het merendeel van de gevallen kan je deze passie benutten om extra geld te verdienen. Weet jij bijvoorbeeld ongelofelijk veel van wijn? Wat zou er je dan tegen moeten houden om deze kennis via het internet te delen met anderen? Door een blog op te zetten met informatie kan je op meerdere manieren passief inkomen verzamelen, namelijk:

  1. Je kan zelf wijnen aankopen en gaan verkopen via de blog of website die je hebt opgezet;
  2. Het is mogelijk om wijn gerelateerde advertenties te plaatsen met bijvoorbeeld Google Ads;
  3. Je zou aan wijn gerelateerde artikelen kunnen verkopen zoals bijvoorbeeld een boek of wijncursus;

Uiteraard is bovenstaande nog maar een voorbeeld. Het maakt in ieder geval wel direct duidelijk dat je zomaar een mooi passief inkomen zou kunnen verzamelen  door te schrijven over zaken waar jij een passie voor hebt. Let wel, zorg er voor dat je content voldoende kwalitatief is. Is dat niet het geval? Dan is de kans bestaande dat te weinig mensen echt geëngageerd zullen zijn waardoor je inkomsten tegen zullen vallen. Hoe dan ook, passief inkomen verzamelen kan er zeker en vast ook toe leiden dat jij in het jaar 2021 meer geld zal kunnen sparen!