Morgan Stanley is een Amerikaanse zakenbank. Ze werd opgericht in het jaar 1935 en ontstond als afsplitsing van JPMorgan & Co. Het was de Glass-Steagall Act die ervoor zorgde dat het verboden was om zowel de status te hebben van een particuliere bank als een zakelijke bank. Harold Stanley was één van de partners in de financiële instelling en besloot om de overstap te maken naar de zakenbank. Morgan Stanley aandelen kopen is mogelijk aan de New York Stock Exchange. Daar beschikt het aandeel over de ticker MS. Zou je graag meer te weten willen komen over deze financiële instelling en haar activiteiten? Dan is het zeker interessant om je even te verdiepen in de informatie op deze pagina!
De geschiedenis van het bedrijf Morgan Stanley
Zoals in de inleiding reeds aangehaald moeten we voor de oprichting van Morgan Stanley enige jaren terug in de tijd. Dit meer bepaald tot het jaar 1935. Het was in dat jaar dat de bank ontstond als afsplitsing van JPMorgan & Co. In het jaar 1997 fuseerde nieuw tot stand gekomen zakenbank met Dean Witter Reynolds evenals de creditcard maatschappij van Sears Roebuck, Discover. Naar aanleiding van deze fusie werd ervoor gekozen om de onderneming door het leven te laten gaan onder de naam ‘Morgan Stanley Dean Witter Discover & Co’. Daar kwam een einde aan in het jaar 2001.
De kredietcrisis zorgde ervoor dat heel wat banken in de problemen kwamen. Ook Morgan Stanley werd hier niet van gevrijwaard. Er werd naar aanleiding van deze problemen voor gekozen om vrij snel actie te ondernemen. Zo werd de keuze gemaakt om het aantal risicovolle investeringen evenals beleggingen danig te reduceren. Dit bleek echter niet voldoende te zijn waarna voor de financiële instelling een reddingsplan werd opgesteld.
Op 22 september 2008 werd er uiteindelijk voor gekozen om Morgan Stanley om te vormen tot een financiële holding. Het gevolg hiervan was dat het toezicht onder de Federal Reserve Bank kwam te vallen. Een extra voordeel hiervan was bovendien dat door de financiële instelling geld kon worden geleend van de Amerikaanse centrale bank. Een grote Japanse bank, namelijk de Mitsubishi UFJ Financial Group bleek verder bereid te zijn om een belang van zo’n slordige 21 procent te nemen in het bedrijf. Hiervoor zou ze een bedrag op tafel leggen van 9 miljard Amerikaanse dollar.
Citigroup & E-Trade
Nog een andere financiële instelling die in 2008 in de problemen kwam was Citigroup. Zij koos ervoor om 51 procent aan aandelenbelang van de vermogensbeheerafdeling te verkopen aan Morgan Stanley. Met deze verkoop ging een bedrag gepaard van 2,7 miljard Amerikaanse dollar. De twee gingen even samen door het leven onder de naam Morgan Stanley Smith Barney. Bij het afsluiten van de verkoopovereenkomst werd verder overeengekomen dat er een geleidelijke verdere aankoop zou gebeuren door Morgan Stanley. In het jaar 2012 slaagde Morgan Stanley erin om haar belang uit te breiden tot zomaar even 65 procent. Citigroup besloot echter finaal om al haar aandelen van de hand te doen. Na het afronden van de transactie ging Morgan Stanley even verder onder de naam ‘Morgan Stanley Wealth Management’.
In februari 2020 werd er tot slot door Morgan Stanley een bod uitgebracht van zo’n slordige 13 miljard Amerikaanse dollar op alle aandelen van het bedrijf E-Trade. Deze laatste bood diensten aan, aan de wat kleinere beleggers die wel graag zouden willen beleggen, maar over onvoldoende kapitaal beschikten om het vermogensbeheer uit handen te geven. Morgan Stanley hoopte op deze manier nieuwe klanten aan te trekken die wel over de mogelijkheid beschikten om de diensten van de bank af te nemen.
Drie hoofdactiviteiten
Wil je graag Morgan Stanley aandelen kopen? Dan spreekt het voor zich dat je, je bewust moet zijn van de exacte activiteiten van het bedrijf. Wanneer we hier iets dieper op ingaan zien we dat voor Morgan Stanley geldt dat ze in totaal over drie verschillende hoofdactiviteiten beschikt. Het gaat hierbij concreet om:
- Institutional Securities;
- Wealth Management;
- Investment Management;
Voor deze eerste geldt dat ze specifiek betrekking heeft tot de handel in effecten evenals in financiële derivaten en grondstoffen. Dit gebeurt zowel voor de eigen rekening als voor klanten van de bank. Voor dit onderdeel geldt bovendien dat ze er ook in slaagt om bedrijven naar de beurs te brengen en leningen in de markt te plaatsen. Daarnaast kan het Institutional Securities onderdeel eveneens grote bedrijven informeren met betrekking tot fusies en overnames.
Morgan Stanley Wealth Management en Investment Management
Voor het Wealth Management onderdeel geldt op haar beurt dat ze vermogensbeheer aanbiedt voor rijke particulieren. Voor dit onderdeel geldt dat het eind 2014 een vermogen onder beheer had van meer dan 2000 miljard Amerikaanse dollar. Het Investment Management onderdeel is tot slot het kleinste onderdeel van de bank. Zij doet aan vermogensbeheer door middel van niet alleen traditionele beleggingsfondsen, maar ook private equity investeringen evenals vastgoedbeleggingen.
Waarom Morgan Stanley aandelen kopen?
Sinds de kredietcrisis van het jaar 2008 is Morgan Stanley erin geslaagd om zichzelf terug op de rails te krijgen. Bovendien bouwt ze consequent verder aan haar toekomst. Een extra reden om Morgan Stanley aandelen kopen te overwegen heeft betrekking tot het aantrekkelijke dividend dat ze uitkeert aan haar aandeelhouders. Het huidige dividendrendement op moment van schrijven van 2,73 procent ligt zelfs ruimschoots hoger in vergelijking met concurrent JPMorgan Chase & Co. Voor het bedrijf Morgan Stanley geldt bovendien dat ze deel uitmaakt van de S&P 500.
Waar kan je Morgan Stanley aandelen kopen?
Morgan Stanley aandelen kopen is mogelijk aan de New York Stock Exchange. Daar noteren de aandelen van deze financiële instelling met de ticker ‘MS’. Voor deze aandelen geldt dat ze onder meer aangekocht kunnen worden bij DeGiro, maar ook bij BUX evenals via een partij als eToro. Mensen die ervoor kiezen om te beleggen in een S&P 500 ETF investeren indirect ook mee in Morgan Stanley. De financiële instelling maakt op moment van schrijven immers deel uit van de S&P 500.