De afkorting ETF staat voluit voor Exchange Traded Fund. Er wordt in de praktijk doorgaans ook wel naar verwezen als zijnde een zogenaamde tracker. Het gaat hierbij om een beleggingsproduct dat verschillende onderliggende waardes kan tracken of volgen. Denk hierbij niet alleen aan een bepaalde index of grondstof, maar ook aan bijvoorbeeld een obligatie. In tegenstelling tot bepaalde andere fondsen kan er worden vastgesteld dat een ETF gewoon op de markt wordt verhandeld. Het doel van de ETF is om ervoor te zorgen dat de waarde van het onderliggende product zo nauwkeurig mogelijk kan worden vastgesteld. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende trackers die de S&P 500 index volgen. Door (periodiek) te investeren in een ETF is het mogelijk om te genieten van een aanzienlijke spreiding in je beleggingsportefeuille zonder dat je daarvoor erg grote bedragen dient te investeren. Wil je hier graag meer over ontdekken? Lees dan vooral snel verder.
Wat is de onderliggende waarde van een ETF?
Voor de onderliggende waarde waar een ETF over kan beschikken geldt dat ze in de praktijk danig kan verschillen. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk dat de ETF van je keuze een bepaalde selecte van aandelen binnen een bepaalde sector volgt. Er zou eventueel ook sprake kunnen zijn van een bepaalde selectie van obligaties of bijvoorbeeld de waarde van bepaalde grondstoffen. Dit heeft als gevolg dat er bij ETF’s uiteraard ook sprake is van een verschil op vlak van diversificatie. De meest gevarieerde ETF’s die verkrijgbaar zijn tracken doorgaans een bepaalde index. Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Vanguard S&P 500 ETF. Voor deze ETF geldt dat ze de volledige S&P 500 index tracked welke bestaat uit de 500 meest waardevolle bedrijven van de Verenigde Staten.
Hoe werkt een ETF precies in de praktijk?
Voor elk aandeel dat op de markt is terug te vinden geldt dat ze over een bepaalde waarde beschikt. Deze waarde zorgt ervoor dat niet elk aandeel zomaar door elke (kleine) belegger kan worden aangekocht. Toch kan een bepaald aandeel een ongelofelijk potentieel met zich meebrengen. Wanneer je dan toch wil kunnen genieten van (een beetje) blootstelling aan dit aandeel is de beste mogelijkheid om dit te kunnen realiseren investeren in een ETF. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een investering in een S&P 500 ETF. Op deze manier geniet je bijvoorbeeld ook van een stukje blootstelling aan het Amazon aandeel. De waarde van dit aandeel bedraagt op moment van schrijven zo’n slordige 3.288 Amerikaanse dollar.
Let op, bovenstaande is slechts een voorbeeld. Voor een ETF geldt in de praktijk dan ook dat ze lang niet altijd zo breed is gediversifieerd als bijvoorbeeld een S&P 500 of een VWRL ETF. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat een ETF een bepaalde, specifieke sector volgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een water ETF die uitsluitend water gerelateerde bedrijven volgt. De mate aan diversiteit waar je op kan rekenen bij een ETF kan dus in de praktijk meer dan behoorlijk verschillen.
Wat zijn leveraged ETF’s?
Voor ETF’s geldt dat het mogelijk is dat er sprake is van een zogenaamde hefboomwerking. Wanneer dit het geval is spreken we van een “leveraged ETF”. In dit geval wordt er bij de uitgevende partij geldt geleend om meer te kunnen beleggen in de onderliggende producten dan het door jou geïnvesteerde bedrag. Voor deze leveraged ETF’s geldt dat ze behoorlijk ingewikkeld kunnen zijn. Bovendien richten ze zich in het bijzonder op resultaten op korte termijn. Daarmee distantiëren ze zich van andere ETF’s waarbij de focus net vooral is gelegen op de lange(re) termijn. Voor leveraged ETF’s geldt dat ze zeer hoge risico’s met zich mee kunnen brengen. Dit zorgt ervoor dat het in de praktijk aan beginnende beleggers wordt afgeraden om te werken met dergelijke ETF’s.
Welke verschillende soorten ETF’s bestaan er?
De bovenstaande informatie heeft reeds duidelijk gemaakt dat er op de markt verschillende soorten ETF’s zijn terug te vinden. Op dit vlak maken we een onderscheid tussen onder meer:
- ETF’s die een bepaalde index tracken zoals de S&P 500;
- Obligatie ETF’s die uitsluitend beleggen in obligaties;
- Commodity ETF’s die bepaalde grondstoffen volgen;
- Valuta ETF’s die beleggen in een specifieke valuta;
- Inverse ETF’s waarbij ervoor wordt gekozen om aandelen te shorten;
- Industrie ETF’s die zich specifiek richten op een bepaalde industrie;
Voor heel wat beleggers geldt dat ze ervoor kiezen om (onder meer) te beleggen in ETF’s omwille van de uitstekende spreiding die daarmee kan worden gerealiseerd. Geldt dat ook voor jou? Dan is het wellicht het interessantst om te kijken naar een index ETF. Dit betekent uiteraard niet dat de andere ETF’s mogelijks ook niet interessant kunnen zijn.
Is een ETF hetzelfde als een beleggingsfonds?
In de praktijk gebeurt het niet zelden dat een ETF in één adem wordt vernoemd met een beleggingsfonds. Beide beleggingsproducten lijken op het eerste zicht grotendeels hetzelfde te zijn. Dat is echter niet helemaal het geval. Het belangrijkste verschil heeft betrekking tot het beheer. Voor een beleggingsfonds geldt dat het beheer in handen is van een fondsmanager. Deze analyseert actief het onderliggende product en probeert een bovengemiddeld resultaat te realiseren. Dit zorgt er in de praktijk voor dat er binnen een beleggingsfonds doorgaans aanzienlijk meer aankopen en verkopen plaatsvinden. Voor het beheer van een ETF geldt dat er louter en alleen wordt getracht om zo nauwkeurig mogelijk het onderliggende product te volgen. Dit betekent dan ook meteen dat de nadruk aanzienlijk minder ligt op het proberen “verslaan” van de markt. Dit verschil in beheer lijkt voor de belegger in eerste instantie niet zoveel verschil te maken. Toch is dat wel degelijk het geval. Het zorgt er namelijk voor dat de gemiddelde kosten bij een beleggingsfonds in de praktijk merkelijk hoger zijn gelegen in vergelijking met de kosten bij een ETF.
Met welke kosten moet je rekening houden bij ETF’s?
Het spreekt voor zich dat er bepaalde kosten zijn verbonden aan beleggen in een ETF of exchange traded fund. De kosten waar je rekening mee moet houden zijn de volgende:
- De management fee die wordt aangerekend;
- De eventuele transactiekost die moet worden betaald;
- Het eventuele dividendlekkage waarvan sprake is;
De uitgever van een ETF zal in ruil voor het onderhouden ervan een bepaalde vergoeding in rekening brengen. Voor deze vergoeding of zogenaamde management fee geldt dat ze in het merendeel van de gevallen is geïntegreerd in de koers van de ETF. Voor een exchange traded fund geldt dat ze bekend staat als een beleggingsproduct dat passief wordt beheerd. Dit heeft als gevolg dat de beheerskosten vrij beperkt zijn. Gemiddeld zijn ze dan ook gelegen tussen de 0,20 en 0,60 procent. Ben je van plan om te beleggen in een bepaalde ETF? Dan is het altijd interessant om je op voorhand even te verdiepen in de zogenaamde prospectus. Hier kan je onder meer specifiek in terugvinden hoeveel de beheerskosten precies zijn.
De beheerskosten zijn niet de enige waar je rekening mee dient te houden. Daarnaast zijn er ook nog de zogenaamde transactiekosten. Deze kosten worden door de broker in rekening gebracht bij elke actie die wordt uitgevoerd. Het gaat hierbij dus niet alleen om het aankopen, maar ook om het verkopen van een ETF. In bepaalde gevallen is het echter mogelijk om deze transactiekosten niet te moeten betalen. Meer hierover hieronder.
Beleggen in ETF’s zonder transactiekosten
In het bijzonder voor de transactiekosten bij ETF’s geldt dat ze behoorlijk kunnen oplopen. Dit geldt uiteraard niet in het minst voor mensen die periodiek gaan beleggen in een exchange traded fund. Gelukkig worden er op de markt ook mogelijkheden aangeboden om te beleggen in een ETF zonder dat er daarvoor transactiekosten moeten worden betaald. Een bekend voorbeeld is de kernselectie van de broker DeGiro. Eén keer per maand is het namelijk mogelijk om zonder transactiekost te beleggen in ETF’s die deel uitmaken van de kernselectie. Door optimaal dergelijke aanbiedingen te benutten kan er vooral op termijn behoorlijk wat geld worden bespaard. Op deze manier is het mogelijk om je rendement nog een extra duwtje in de rug te geven.
Op welke voordelen kan je rekenen bij beleggen in een ETF?
Tegenwoordig kunnen we vaststellen dat beleggen in een ETF ongelofelijk populair is. Dat is het gevolg van de verschillende voordelen die eraan verbonden zijn. De belangrijkste voordelen zijn de volgende:
- ETF’s zijn flexibel;
- Je kan rekenen op een breed marktbereik;
- De kosten zijn doorgaans zeer beperkt;
In eerste instantie geldt voor ETF’s dat erin handelen merkelijk flexibeler is in vergelijking met beleggen in traditionele beleggingsfondsen. Dit is onder meer het gevolg van het feit dat ze eigenlijk op elk mogelijk moment van de handelsdag kunnen worden verhandeld. Bovendien is het ook mogelijk om je order op verschillende manieren door te geven. Bovendien geldt voor ETF’s eveneens dat ze kunnen worden gekocht op marge. Ook het shorten van een ETF is mogelijk.
Beleggen in een ETF zorgt er in de praktijk ook voor dat je kan rekenen op een brede marktdekking. Dit is het gevolg van het feit dat een ETF eigenlijk een mandje is bestaande uit meerdere producten. Omwille van deze reden wordt een ETF ook aanzien als een belangrijk instrument om meer diversiteit in je beleggingsportefeuille te kunnen integreren. Last but not least zijn er nog de lage kosten. Voor een ETF geldt in de praktijk dat ze doorgaans passief wordt beheerd. Dit heeft als gevolg dat ze zich kenmerken door lagere kosten in vergelijking met beleggingsfondsen die wel actief worden beheerd.
Wat zijn de mogelijke nadelen van beleggen in een ETF?
De populariteit van ETF’s heeft er in de praktijk voor gezorgd dat heel wat (potentiële) beleggers zich niet meer bewust zijn van de mogelijke nadelen die er aan deze beleggingsproducten verbonden zijn. Toch zijn deze nadelen niet onbelangrijk om rekening mee te houden. We hebben ze hieronder dan ook even voor je op een rijtje gezet.
- Er kan sprake zijn van liquiditeitsproblemen;
- Beleggen in een ETF brengt altijd de nodige kosten met zich mee;
- Er kan sprake zijn van verwarring tussen een ETF en bijvoorbeeld een ETN;
De toegankelijkheid waar een ETF over beschikt zorgt er niet zelden voor dat mensen de risico’s die eraan verbonden zijn over het hoofd gaan zien. Dat kan mogelijks gevaarlijk zijn. Het is namelijk zo dat je net als bij aandelen een deel van je eigen inleg of zelfs je volledige eigen inleg kan verliezen. Bovendien is het ook het liquiditeitsprobleem niet onbelangrijk. Beleg je in een ETF die bijvoorbeeld helemaal niet populair is? Dan kan dat als gevolg hebben dat je op het moment van verkoop problemen kan ondervinden. Ook dat is zeker iets om rekening mee te houden.
Conclusie; hoe interessant is beleggen in een ETF of exchange traded fund?
Het staat als een paal boven water dat er aan beleggen in een ETF heel wat interessante voordelen zijn verbonden. Dat gezegd hebbende is het niet verstandig om de potentiële risico’s zomaar te negeren. Beleggen is en blijft beleggen, ook wanneer je kiest voor ETF’s. Voor het merendeel van de ETF’s die op de markt zijn terug te vinden geldt overigens ook dat ze vooral interessant zijn wanneer je een lange termijn beleggingshorizon hebt. Alleen de leveraged ETF’s vormen hier een uitzondering op. Ben jij iemand die graag periodiek belegt door middel van bijvoorbeeld de dollar cost average methode? Dan zou je daarvoor zeker kunnen kijken in de richting van ETF’s. Dit geldt overigens ook voor beleggers die graag passief willen beleggen. Doe zoals steeds altijd goed je eigen onderzoek vooraleer beleggen in een ETF. Doe je dat? Dan zal je kunnen vaststellen dat er op de markt op dit vlak best wat interessante mogelijkheden zijn terug te vinden.
Let op! Beleggen brengt risico’s met zich mee! Het is mogelijk om (een deel van) je eigen inbreng te verliezen. Het wordt daarom sterk geadviseerd om uitsluitend te beleggen in financiële instrumenten die passen bij uw kennis en ervaring.