Wat zou je ervan denken wanneer we je zouden vertellen dat het mogelijk is om met behulp van één enkele belegging een investering te doen in de globale markt? Uiteraard betekent dit niet dat je in elk mogelijk bedrijf gaat investeren. Wel is het zo dat je door het aankopen van de VWRL ETF in één klap een positie inneemt in een groot aantal van ’s werelds meest gerenommeerde bedrijven. Dat klinkt natuurlijk fantastisch… en dat is het ook. Het is dan ook niet voor niets dat (periodiek) beleggen in een ETF zoals de Vanguard FTSE All-World UCITS door de jaren heen stelselmatig populairder is geworden. Zowel voor grote als voor kleine investeerders geldt dat deze ETF eigenlijk haast verplicht deel zou moeten uitmaken van hun beleggingsportefeuille. Wat je nu precies allemaal mag verwachten van deze ETF laten we je graag ontdekken hier op deze pagina.
Wat is het doel van de VWRL?
De VWRL is een ETF die in het leven is geroepen om onder meer Nederlandse en Belgische beleggers de mogelijkheid te geven om op een toegankelijke manier te investeren in de wereldeconomie. Door één toegankelijk bedrag te betalen krijg je kleine stukjes aandelen van een groot aantal van ’s werelds grootste en meest gerenommeerde bedrijven in de plaats.
Voor ongelofelijk veel mensen geldt in de praktijk dat het uitbouwen van een voldoende gevarieerde en dus gespreide beleggingsportefeuille ongelofelijk moeilijk is. Dat kan het gevolg zijn van het feit dat men bijvoorbeeld slechts over een beperkt budget beschikt om mee te beleggen. Door een ETF aan te kopen zoals in dit geval de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF zal je tot de conclusie komen dat je helemaal geen groot bedrag nodig hebt om te kunnen rekenen op een voldoende spreiding. Op moment van schrijven is de koers van de VWRL ETF dan ook slechts gelegen rond de 100 euro.
Toegankelijk beleggen in een groot aantal topbedrijven
Wanneer je gaat beleggen in de VWRL geniet je binnen je beleggingsportefeuille van blootstelling aan tal van ’s werelds grootste bedrijven. We hebben het hierbij dan over echt grote namen. Denk hierbij aan bedrijven zoals bijvoorbeeld:
- Apple,
- Microsoft;
- Amazon;
- Alibaba;
- Johnson & Johnson;
- Taiwan Semiconductor Manufacturing Company;
Wanneer je de lijst met bovenstaande aandelen gaat bekijken zullen er je meteen een aantal zaken opvallen. Voor heel wat investeerders is het bijvoorbeeld zo dat ze het te riskant vinden om te investeren in Chinese ondernemingen. Dat is natuurlijk onder meer het gevolg van het uitermate complexe (investerings)klimaat dat geldt in dat land. Tegelijkertijd is het echter zo dat diezelfde investeerders graag mee de vruchten willen plukken wanneer Chinese bedrijven het goed doen. Dat lijkt in principe onmogelijk te zijn… maar dat is het niet. Door te investeren in de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF geniet je namelijk eveneens van blootstelling aan verschillende topbedrijven op de Chinese markt. Het gaat hierbij dan niet alleen om Alibaba, maar ook om bijvoorbeeld Tencent Holdings LTD.
In welke landen beleg je door middel van de VWRL ETF?
Ondanks het feit dat het overwicht van deze ETF duidelijk in de Verenigde Staten is gelegen worden ook andere markten niet uitgesloten. Zo zijn er ook bedrijven uit Europa, China en bijvoorbeeld Taiwan in de ETF opgenomen. De exacte weging kan wel verschillen. Vooraleer te investeren moet je dus altijd even de actuele portefeuille van de ETF doornemen. Op moment van schrijven geldt dat een belegging in de VWRL ETF zorgt voor blootstelling aan de volgende landen:
- Verenigde Staten;
- Japan;
- China;
- Verenigd Koninkrijk;
- Zwitserland;
- Frankrijk;
- Canada;
- Duitsland;
- Australië;
- Taiwan;
De exacte percentages waarvoor de verschillende markten binnen de ETF verantwoordelijk zijn kan zoals eerder reeds aangegeven verschillen. Echter is het globaal gezien zo dat meteen duidelijk wordt dat de Verenigde Staten de wereldeconomie vormt. Op moment van schrijven is de VS dan ook goed voor een aandeel in de ETF van 56,8 procent. Op de tweede plaats komt Japan met 7,7 procent en op de derde plaats staat China met 4,6 procent. Het Verenigd Koninkrijk vinden we terug op de vierde plaats en is goed voor 4,4 procent. Zwitserland is het eerste Europese land met 2,9 procent.
Hoe ziet de verhouding tussen de verschillende sectoren er precies uit?
Niet alleen de spreiding tussen verschillende bedrijven is van belang bij het evalueren van een ETF. Wat namelijk ook te denken van de spreiding over verschillende sectoren? Voor de VWRL ETF geldt dat de top 5 sectoren momenteel als volgt zijn:
- Technologie met 20,86 procent;
- Financiële dienstverlening met 15,68 procent;
- Gezondheidszorg met 11,81 procent;
- Cyclische Consumptiegoederen met 11,69 procent;
- Industrie met 9,85 procent;
Zoals eerder reeds aangegeven geldt bovenstaande enkel op moment van schrijven. De portefeuille van de ETF wordt op regelmatige basis aangepast. Dit zorgt ervoor dat de verhoudingen tussen de verschillende sectoren regelmatig kan schommelen. Dit geldt overigens ook voor het aantal aandelen. Het huidige aantal van 3.430 stuks hoeft dus niet noodzakelijkerwijs zo te blijven. Dit getal kan dalen, maar kan ook verder toenemen.
Hoe komt het dat al deze cijfers niet altijd hetzelfde blijven?
Wanneer je tijdens het lezen van dit artikel een blik werpt op de actuele cijfers aangaande de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF is de kans bestaande dat deze niet meer (geheel) overeenkomen. Betekent dit dat wij ons werk slecht hebben gedaan? Zeker niet. Dit is het gevolg van het feit dat de VWRL ETF twee keer per jaar wordt herwogen. Dit betekent dat er door Vanguard op die tijdstippen wordt gekeken naar de verdeling die wordt aangehouden door de All-World Index. Op basis van deze vaststelling worden verschillende posities geopend of gesloten. Het herbalanceren gebeurt steevast in de maanden maart en september.
Hoe staat het met het rendement van de VWRL?
Onder meer ’s werelds meest gerenommeerde Warren Buffett staat erom bekend een grote liefhebber te zijn van ETF’s. Hij heeft dan ook door de jaren heen vaak aangegeven dat trackers en fondsen mogelijks voor de meesten de beste beleggingsproducten kunnen zijn. Het rendement dat over de lange termijn met deze beleggingsproducten kan worden gerealiseerd ligt daar ongetwijfeld mee van aan de basis. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk wel zo dat gerealiseerde cijfers in het verleden nooit een zekerheid bieden voor de toekomst. Hier moet je wel rekening mee houden.
Ondanks het feit dat de cijfers uit het verleden van de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF aldus geen enkele garantie bieden voor de toekomst is het wel zo dat het fijn is om er even naar te kijken. Wanneer we dat doen zien we dat de rendementen er door de jaren heen als volgt hebben uitgezien:
- 2015 rendement: 8,43 procent;
- 2016 rendement: 11,23 procent;
- 2017 rendement: 8,94 procent;
- 2018 rendement: -4,67 procent;
- 2019 rendement: 27,75 procent;
Bovenstaande maakt ook meteen duidelijk dat er niet zomaar elk jaar gegarandeerd rendement wordt geboekt door de VWRL ETF. In het jaar 2018 was er bijvoorbeeld sprake van een verlies van 4,67 procent op jaarbasis. Je moet er dan ook rekening mee houden dat een belegging in ETF vooral interessant is voor de lange(re) termijn. Zit er dan onder de weg eens een slecht jaar tussen? Dan hoeft geen grote impact te hebben op het eindresultaat.
Het Vanguard FTSE All-World UCITS ETF dividend
Belangrijk om rekening mee te houden is dat er door de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF ook een dividend wordt uitbetaald. De uitbetaling van dit dividend vindt plaats één keer per kwartaal. Om hoeveel dividend het daarbij gaat is sterk afhankelijk van het jaar in kwestie. Wanneer we er de dividenduitbetalingen bijnemen van de voorbije jaren kunnen we dan ook vaststellen dat er best wel een aantal schommelingen zijn geweest.
- 2015 dividend: 2,02 procent;
- 2016 dividend: 1,96 procent;
- 2017 dividend: 1,94 procent;
- 2018 dividend: 2,24 procent;
- 2019 dividend: 1,90 procent;
Bovenstaand overzicht maakt duidelijk dat het gemiddelde dividend bij deze ETF rond de 2 procent op jaarbasis is gelegen. Dat het dividend jaar na jaar schommelt is het gevolg van het grote aantal bedrijven die worden gevolgd door deze ETF die een dividend uitbetalen. Voor verschillende van deze bedrijven geldt dat hun dividend geen stelselmatige groei kent waardoor er hier en daar enkele jaren met een terugval opgemerkt kunnen worden. Het dividend dat door de VWRL wordt uitbetaald is misschien niet zo indrukwekkend, maar het is toch best een mooie extra.
De VWRL in de kernselectie van DeGiro
Voor heel wat verschillende online brokers geldt dat ze hun klanten de mogelijkheid aanbieden om te investeren in de VWRL. Dit gezegd hebbende willen we even concreet ingaan op de Nederlandse broker DeGiro. Voor haar geldt namelijk dat ze ervoor heeft gekozen om de VWRL op te nemen in haar kernselectie. Dit betekent dat er voor het aankopen of verkopen van de ETF in kwestie geen transactiekosten aangerekend zullen worden. In het bijzonder voor mensen die periodiek beleggen in bijvoorbeeld de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF kan dit zeer interessant zijn. Na verloop van tijd lopen alle betaalde transactiekosten namelijk behoorlijk op. Door ervoor te kiezen om periodiek te beleggen in één of meerdere ETF’s uit de kernselectie van DeGiro kan je deze kosten uitschakelen.
Niet alleen kan je één keer per kalendermaand zonder transactiekosten beleggen in de VWRL. Daarnaast is het zo dat ook een andere aankoop of verkoop vrijgesteld kan zijn van deze kost. In dat geval moet ze wel voldoen aan deze eisen:
- De transactie dient in dezelfde richting te gebeuren als de eerste transactie van die maand;
- De waarde van de transactie moet minstens 1000 euro, dollar of Britse pond zijn;
In principe is het dus meerdere keren per maand mogelijk om te investeren in de VWRL zonder transactiekosten. Op de website van DeGiro wordt dit als volgt voorgesteld:
Het spreekt voor zich dat niet alleen maar de VWRL is opgenomen in de kernselectie van DeGiro. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de razend populaire Vanguard S&P 500 ETF. Deze ETF staat erom bekend de S&P 500 index te tracken waardoor je in één klap kan genieten van blootstelling aan de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten. Let wel op, indien je al iemand bent die periodiek belegt in de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF zal je kunnen vaststellen dat er sprake is van een best grote overlap tussen de beide trackers. Hier moet je wel even rekening mee houden.
Met welke kosten dien je rekening te houden bij de VWRL?
Op het ogenblik dat je gaat beleggen in een ETF zoals de VWRL dien je er rekening mee te houden dat er bepaalde kosten dienen te worden betaald. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen drie verschillende kosten, namelijk:
- De management fee;
- De transactiekosten;
- Het dividendlekkage;
Voor de management fee geldt dat dit een vast percentage is welke op jaarbasis wordt verwerkt in de koers van de ETF. Deze fee staat op moment van schrijven op 0,22 procent. Dit betekent dat je op jaarbasis 0,22 procent van het volledige vermogen dat je hebt geïnvesteerd in de VWRL moet betalen als kosten. Dit betekent concreet dat je deze kost nooit daadwerkelijk van je beleggersrekening afgeschreven zal zien worden. Ondanks het feit dat je dus op zich weinig van deze kost merkt spreekt het voor zich dat je er wel zeker rekening mee zal willen houden.
De transactiekosten zijn een andere belangrijke kost waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat beleggen in de VWRL. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven kan je deze kosten echter op verschillende manieren drukken. Dit onder meer door gebruik te maken van de broker DeGiro waarbij deze ETF in de kernselectie is opgenomen. Op deze manier wordt het één keer per maand mogelijk om de ETF zonder transactiekosten aan te kopen of te verkopen. In het bijzonder over de langere termijn kan dit best een aardig verschil betekenen.
Wat is het dividendlekkage bij de VWRL?
Wanneer je gaat beleggen in de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF zal je kunnen vaststellen dat de dividendbelasting automatisch zal worden verrekend. Je hoeft hier verder dan ook helemaal niets voor te doen. Dat is het gevolg van het feit dat de VWRL in Ierland zit. Dit is een land waar zowel Nederland als België gunstige belastingverdragen mee hebben. Dit gezegd hebbende moet er rekening mee worden gehouden dat dit niet geldt voor alle landen die aandelen aanhouden in de VWRL. Dit zorgt ervoor dat er door het fonds alsnog een bepaalde hoeveelheid aan dividendbelasting dient te worden betaald. We gaan hierbij even een concreet voorbeeld aanhalen.
In het jaar 2018 was er sprake van een dividendlekkage bij de VWRL die werd vastgesteld op 12,2 procent. Dit betekent concreet dat het uitbetaalde dividend 12,2 procent hoger had gelegen wanneer er geen dividendbelasting verschuldigd zou zijn. Dit maakt toch een niet onbelangrijk verschil. Helaas is het dividendlekkage iets waar je niet echt iets aan kan doen.
Conclusie; hoe interessant is beleggen in de VWRL?
Beleggen in de VWRL ETF brengt enkele zeer interessante voordelen met zich mee. De absolute nummer één tip die door experten steevast wordt gegeven aan mensen die willen (beginnen met) beleggen is dat ze moeten zorgen voor een afdoende diversiteit in hun beleggingsportefeuille. Het creëren van de spreiding die nodig is om dit te bekomen lijkt eenvoudiger gezegd dan gedaan. Er is namelijk behoorlijk wat kapitaal vereist om dit te kunnen doen… tenzij je er natuurlijk voor kiest om te investeren in een ETF die de wereldeconomie volgt zoals de VWRL.
Beleggen in de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF zorgt ervoor dat je als belegger op een zeer toegankelijke manier kan beleggen in ’s werelds meest gerenommeerde bedrijven. Dit bovendien in bepaalde gevallen zonder transactiekosten. Op deze manier geniet je met een bepaald gedeelte van je vermogen van blootstelling aan de globale aandelenmarkt. Het dividend dat door de VWRL per kwartaal wordt uitbetaald kan overigens ook nog eens bijdragen aan het stukje passief inkomen waarover je beschikt. Ook dat is mooi meegenomen.
Toch spreekt het voor zich dat er ook risico’s verbonden zijn aan investeren in de VWRL. Ook deze manier van beleggen is en blijft namelijk beleggen. Dit betekent dat de waarde van de ETF kan stijgen, maar ook kan dalen. Is er sprake van een marktcorrectie of een crash? Dan zal je kunnen vaststellen dat de waarde van de VWRL zal dalen. Dit kan uiteraard een bepaalde impact hebben op je gespaarde vermogen. Mede omwille van deze reden wordt het doorgaans aangeraden om in te stappen volgens de dollar-cost-average methode en niet in één keer te investeren met grote bedragen.
Hoe dan ook, ben je op zoek naar een toegankelijke manier om te beleggen in de wereldeconomie? Wil je bovendien graag het liefst van allemaal gebruikmaken van een passieve vorm van beleggen? Dan kan periodiek investeren in een ETF zoals de VWRL zeker de moeite waard zijn om te overwegen.