De Vanguard S&P 500 ETF, ook bekend onder de afkorting VUSA mag zich één van de populairste ETF’s noemen die er op de markt zijn terug te vinden. Zoals de naam reeds aangeeft geldt voor dit exchange traded fund dat ze de gerenommeerde S&P 500 index volgt. Dit zorgt ervoor dat de waarde van de ETF zo dicht mogelijk de evolutie van deze S&P 500 volgt. Zou jij graag meer over te weten willen komen? Dan nodigen we je graag uit om de onderstaande informatie door te nemen.
Wat is de S&P 500?
Omwille van het feit dat de Vanguard S&P 500 ETF de S&P 500 index volgt spreekt het voor zich dat we eerst even aandacht moeten schenken aan deze index. Voor de S&P 500 geldt dat ze een betrouwbaar beeld moet schetsen van de ontwikkelingen die er plaatsvinden op de Amerikaanse aandelenmarkt. De index bestaat dan ook uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven gebaseerd op de marktkapitalisatie waarover ze beschikken. Zoals de naam reeds aangeeft is het zo dat de index wordt samengesteld door de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. Door te beleggen in een ETF zoals de Vanguard S&P 500 of de VUSA geniet je in één klap van blootstelling aan alle bedrijven die in de index zijn opgenomen.
De eerste publicatie van de S&P 500 index gebeurde op 4 maart van het jaar 1957. Het opstellen van zogenaamde indices gebeurt door Standard & Poor’s echter reeds sinds het jaar 1923. In eerste instantie waren er in de index 233 bedrijven opgenomen die deel uitmaakten van 26 verschillende sectoren. Op moment van schrijven is er sprake van zo’n slordige 90 verschillende sectoren. Met ingang van het jaar 1988 is het zo dat het aantal bedrijven in de index welke een bepaalde sector vertegenwoordig kan variëren. Dat is een belangrijke evolutie in vergelijking met het verleden. Dit zorgt er namelijk voor dat er veel efficiënter kan worden gereageerd op de toestand van de aandelenmarkt die over een steeds dynamischer karakter is komen te beschikken.
Wat zijn de kenmerken van de VUSA ETF?
Vooraleer te gaan investeren in de Vanguard S&P 500 UCITS ETF (of eigenlijk eender welke andere ETF) is het altijd een goed idee om je even te verdiepen in de exacte kenmerken waar de ETF over beschikt. Wanneer we dit doen voor dit exemplaar zien we op moment van schrijven dat de eigenschappen als volgt zijn:
De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het ETF informatiedocument van Vanguard zelf. Onder meer zien we in bovenstaande terugkomen dat er geen sprake is van exact 500 aandelen, maar wel van 506 aandelen die worden gevolgd. Daarnaast valt ook meteen op dat er een dividend wordt uitbetaald. Op moment van schrijven bedraagt dit dividend 1,30 procent. Het spreekt voor zich dat dit dividend jaar na jaar enigszins kan schommelen.
Welke bedrijven vormen de top 10 van de Vanguard S&P 500 UCITS ETF?
Een niet onbelangrijk punt waar rekening mee moet worden gehouden wanneer je gaat beleggen in de Vanguard S&P 500 UCITS ETF is terug te vinden in de bedrijven die de top 10 van de ETF vertegenwoordigen. In de praktijk geldt dat er vrij weinig kritiek wordt gegeven op de Vanguard S&P 500 ETF, maar dit is er toch eentje van. In principe is deze kritiek uiteraard niet zozeer toe te schrijven aan de ETF op zich, maar wel aan de weging van de S&P 500. De top 10 van bedrijven binnen deze index zijn op moment van schrijven goed voor zo’n slordige 29,6 procent van de netto activa. De bedrijven waar je hierbij op moment van schrijven aan moet denken zijn de volgende:
- Apple;
- Microsoft;
- Alphabet;
- Amazon;
- Facebook;
- Tesla;
- NVIDIA;
- Berkshire Hathaway;
- JPMorgan Chase & Co;
- Johnson & Johnson;
Het exacte aandeel dat ze vertegenwoordigen en daarmee ook hun belang binnen de index kan verschillen. Daarom is het altijd van belang om er even de actuele cijfers bij te halen wanneer je gaat beleggen in een S&P 500 ETF. In principe is het aanzienlijke aandeel van deze ondernemingen geen probleem. Het zijn immers stuk voor stuk gerenommeerde bedrijven die reeds heel wat jaren meedraaien op de markt. Bovendien staat met name een Johnson & Johnson bekend als één van de financieel sterkste ondernemingen ter wereld. Toch is het aandeel van de top 10 uiteraard niet onaanzienlijk te noemen.
Wat maakt beleggen in de Vanguard S&P 500 ETF mogelijks zo interessant?
Het is algemeen bekend dat de S&P 500 aandelenindex in de praktijk door ongelofelijk veel beleggers wordt gebruikt. Dit zelfs nog meer dan de zogenaamde Dow Jones Industrial Average die toch kan rekenen op een bredere kennis bij het grote publiek. Bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille is het dan ook zo dat veel beleggers haast automatisch terecht komen bij tal van verschillende bedrijven uit de S&P 500. Wanneer je echter wil zorgen voor voldoende spreiding in je portefeuille zal je kunnen vaststellen dat een groot budget is vereist. Door te beleggen in een ETF zoals de VUSA is het mogelijk om daar verandering in te brengen. Met één enkele belegging geniet je immers meteen van de beste spreiding en bijgevolg ook van blootstelling aan alle ondernemingen die deel uitmaken van de S&P 500 index.
Met welke kosten moet je rekening houden bij de VUSA ETF?
Wanneer je gaat beleggen in de VUSA ETF moet je uiteraard ook bepaalde kosten betalen. Voor deze ETF geldt dat er sprake is van twee verschillende kosten om rekening mee te houden, namelijk:
- De jaarlijkse management fee die wordt verrekend in de koers van de ETF;
- De transactiekosten die je moet betalen voor het aan) en verkopen van de ETF;
Laat ons in eerste instantie even kijken naar de jaarlijkse beheerdersvergoeding die je moet betalen. Voor deze vergoeding geldt dat je rekening kan houden met een fee van 0,07 procent op jaarbasis. Zoals hierboven reeds aangegeven is het zo dat je deze kost niet van je beleggersrekening zal zien afgenomen worden. Ze wordt dan ook steevast verrekend in de koers van de ETF. Dit merk je als belegger in principe niet, maar het is wel een kost om rekening mee te houden.
De tweede kost waar je ook aandacht aan moet schenken is de transactiekost. Dit is een kost die door de broker wordt aangerekend waar je bij gaat handelen. In het bijzonder voor beleggers die periodiek instappen in bijvoorbeeld de VUSA ETF is het zeer belangrijk om deze kosten zo beperkt mogelijk te houden. Dit niet in het minst omdat ze een stukje van het mogelijke rendement kunnen wegnemen.
Beleggen in de Vanguard S&P 500 ETF zonder transactiekosten
Voor verschillende brokers geldt dat ze regelmatig uitpakken met interessante aanbiedingen. Eén van de brokers waar je een beroep op kan doen is DeGiro. Voor deze broker geldt dat ze erom bekend staat over een zogenaamde kernselectie te beschikken. In de kernselectie van DeGiro zijn tal van verschillende ETF’s terug te vinden waarin je één keer per maand gratis kan beleggen. Althans gratis, we bedoelen hiermee dat er geen transactiekosten worden aangerekend. Ook de Vanguard S&P 500 ETF of de VUSA valt onder deze kernselectie (uiteraard op de Euronext Amsterdam). Dit betekent dat je dus één keer per kalendermaand sowieso kan beleggen in deze ETF zonder dat je die vervelende transactiekosten moet betalen.
Hoe interessant is de Vanguard S&P 500 UCITS ETF nu eigenlijk?
Doorheen deze pagina is duidelijk geworden dat de S&P 500 index een zeer gerenommeerde index is waar heel wat beleggers wereldwijd zeer veel interesse en tevens ook vertrouwen in hebben. Het is dan ook niet zo vreemd dat het merendeel van de beleggers graag wil dat hun beleggingsportefeuille voor een stukje beschikt over blootstelling aan bedrijven uit deze index. Het aankopen van alle aandelen individueel is uiteraard ook een mogelijkheid. Dit kost in de praktijk evenwel vaak handenvol geld. Probeer bijvoorbeeld maar eens een Amazon-aandeel aan te kopen aan een actuele koers van zo’n slordige 3.288 Amerikaanse dollar. Door te beleggen in een S&P 500 ETF zoals dit exemplaar van Vanguard wordt dit op een veel toegankelijkere manier mogelijk gemaakt.
Hou er zoals steeds wel rekening mee dat er aan beleggen in deze ETF ook risico’s verbonden zijn. De top 10 vertegenwoordigt bijvoorbeeld een zeer significant deel van de index. Bovendien is het zo dat er bij deze ETF geen sprake is van een demografische spreiding. Ze richt zich dan ook voor de volle 100 procent op de Amerikaanse markt. Heb je er bovendien eerder reeds voor gekozen om te beleggen in de zogenaamde VWRL ETF? Hou er dan ook rekening mee dat een gedeelte van deze ETF en de S&P 500 ETF van Vanguard elkaar overlappen. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar het is wel van belang om hier aandacht aan te besteden. Verder zou deze Vanguard S&P 500 ETF een prima ETF kunnen zijn voor beleggers om te overwegen.