5 redenen waarom geld sparen op een spaarrekening wel nog interessant is

Is geld sparen op een spaarrekening tegenwoordig nu wel of niet nog interessant? Dit is een vraag die zeer veel mensen zich stellen. We leven dan ook in een tijd waarin de spaarrente een historisch dieptepunt heeft bereikt. Tegelijkertijd kan er worden vastgesteld dat er toch steeds meer geld op de spaarrekeningen staat. Dit zowel in Nederland als in België als in tal van andere landen in de wereld. Hoe komt dit nu precies? Zeer eenvoudig.

De rente die wordt aangeboden op spaarrekeningen is namelijk lang niet het enige waar naar wordt gekeken. Vroeger was dit misschien de belangrijkste reden voor veel mensen om een spaarrekening af te sluiten, maar tegenwoordig is dat anders. Stel jij jezelf vaak de vraag of het nu wel of niet nog de moeite waard is om geld op een spaarrekening te plaatsen? Dan kunnen de onderstaande vijf redenen op deze pagina die vraag voor jou wellicht meteen beantwoorden!

1.) Je spaargeld is in principe altijd (met een tussenstap) beschikbaar

De eerste reden waarom het nog altijd interessant is om geld te sparen op een spaarrekening is omdat je opgespaarde vermogen op deze manier altijd beschikbaar is. Dit uiteraard wel met een tussenstap. Het is namelijk zo dat je er rekening mee moet houden dat geld vanuit een spaarrekening uitsluitend kan worden overgemaakt naar de tegenrekening. Dit betekent dus dat je nooit rechtstreeks vanaf een spaarrekening naar een derde rekening kan overmaken. Daarenboven is het eveneens zo dat je niet de mogelijkheid hebt om betalingen met een bankkaart te doen vanaf een spaarrekening.

Ondanks bovenstaande volstaat het om gewoon een overboeking te doen van de spaarrekening naar de tegenrekening om meteen het geld in kwestie te kunnen afhalen. Dit is dus slechts een kleine tussenstap die in de praktijk nooit voor problemen zorgt. Het feit dat je spaargeld in principe altijd behoorlijk vlot beschikbaar is zorgt er in de praktijk in ieder geval voor dat veel mensen een significant deel van hun vermogen met plezier op een spaarrekening aanhouden.

2.) Er wordt geen directe belasting aangerekend op spaargeld

Zowel voor Nederland als voor België geldt dat het spaargeld dat je aanhoudt op een spaarrekening niet (direct) wordt belast. Hier gelden echter wel bepaalde limieten voor. Laat ons eerst even kijken naar de situatie in Nederland.

In Nederland is er sprake van een heffingsvrij vermogen. Voor het jaar 2021 werd bepaald dat mensen 50.000 euro belastingvrij kunnen sparen. Heb je een fiscale partner? Dan loopt dat samen dus op tot een bedrag van 100.000 euro. Spaar je meer dan dit bedrag? Dan zal je er rekening mee moeten houden dat er op het bedrag boven die respectievelijke 50.000 of 100.000 euro wel belastingen zullen moeten worden betaald.

De situatie in België is iets anders. In België geldt voor het jaar 2021 dat de intresten op spaarrekeningen zijn vrijgesteld tot een bedrag van 980 euro per persoon. Op het ogenblik dat er meer wordt gespaard en er dus meer intresten worden verdiend dan het aangegeven bedrag wordt er een roerende voorheffing aangerekend. Deze roerende voorheffing geldt dus uitsluitend voor het bedrag boven het plafond. In dit geval moet je rekening houden met een kost van 15 procent.

3.) Je spaargeld is verzekerd en kan je dus niet kwijtraken

Beleggen is tegenwoordig ongelofelijk populair. Dat is het gevolg van het feit dat je over de lange(re) termijn door te beleggen wellicht kan rekenen op een aanzienlijk groter rendement dan wanneer je, je volledige vermogen zou aanhouden op een spaarrekening. Dit gezegd hebbende is het ook van belang om er bij stil te blijven staan dat geld beleggen ook bepaalde risico’s met zich meebrengt. Het is namelijk altijd mogelijk om je inbreng te verliezen wanneer je bijvoorbeeld in aandelen belegt. Dat is iets waar je bij geld sparen op een spaarrekening eigenlijk nooit van wakker hoeft te liggen.

Zowel in Nederland als in België is er sprake van een zogenaamde depositogarantie. Voor deze garantie geldt dat ze alle spaargelden verzekerd die worden ondergebracht bij erkende banken. Het gaat hierbij voor alle duidelijkheid wel slechts om een beperkt bedrag. Het depositogarantiestelsel in beide landen biedt dan ook slechts een garantie tot 100.000 euro. Dit bedrag is uiteraard wel per persoon. Beschik je over spaarrekeningen bij verschillende banken? Dan geldt de dekking niet alleen per persoon, maar ook per bank. Heb je dus een gespaard vermogen van meer dan 100.000 euro? Zorg er dan voor dat je deze altijd op verschillende spaarrekeningen bij verschillende banken plaatst.

4.) Je spaart op een veilige manier voor je toekomst

Op het moment dat je, je gaat inspannen om geld te sparen voor later spreekt het voor zich dat je daar zo weinig mogelijk risico’s mee zal willen lopen. Gaat het op een bepaald ogenblik fout? Dan zou dat bijvoorbeeld kunnen betekenen dat je een significant deel van je pensioen in rook ziet opgaan.

In lijn met het derde punt uit dit artikel ligt het feit dat er nog steeds geen veiligere manier bestaat om te sparen voor later dan geld op een spaarrekening plaatsen. Het mag dan wel niet of nauwelijks rendement opleveren en inflatie mag dan wel een bedreiging vormen, toch blijft een speciale spaarrekening voor jouw spaargeld ongetwijfeld nog steeds de meest veilige haven waar je op kan rekenen.

Bovenstaande geldt niet alleen voor mensen die wat geld opzij willen zetten voor hun pensioen. Wat bijvoorbeeld ook te denken van zij die bijvoorbeeld graag willen sparen voor hun kinderen of kleinkinderen? Ook in dit geval spreekt het voor zich dat vooral het inperken van de risico’s voorop zal staan. Ongeacht waarvoor je dus met andere woorden wenst te sparen op de lange(re) termijn, de spaarrekening zorgt altijd voor een optimale zekerheid.

5.) Je kan altijd rekenen op een financiële buffer

Tot slot nog een vijfde en belangrijk laatste punt dat er eveneens voor zorgt dat veel mensen zweren bij het aanhouden van een spaarrekening. Het is namelijk zo dat er zich tijdens je leven op verschillende momenten een onverwachte situatie voor kan doen. Mogelijks heeft deze situatie ook bepaalde financiële gevolgen. Wanneer je er dan niet voor hebt gekozen om geld te sparen en een financiële buffer te creëren heb je een probleem.

Veel mensen verwijzen dan misschien naar hun aandelenportefeuille. Dat kan, maar wat wanneer de koersen net op dat ogenblik een stevige duik maken? Dan zal je meer dan waarschijnlijk niet meteen bereid zijn om je aandelen te verkopen. Waarom zou je ook? Mogelijks zie je daardoor al het gerealiseerde rendement van de voorbije jaren in één klap verdwijnen. Dat kan de bedoeling niet zijn.

Wil je altijd de beschikking hebben over een financiële stok achter de deur? Dan zal je kunnen vaststellen dat het aanhouden van een financiële buffer op een spaarrekening een prima keuze is. Enkel en alleen op die manier kan je jezelf namelijk met absolute zekerheid wapenen tegen een vervelende, onverwachte situatie welke zich voor heeft gedaan. Het mag dan ook duidelijk zijn, ook anno 2021 bestaan er nog voldoende goede redenen om ervoor te kiezen om geld te sparen op een spaarrekening… al behoort het maken van een degelijk rendement daar helaas niet meer bij.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *