Beleggen in whisky, is het (nog steeds) een goed idee?

In een tijd waarin de beurs op een all time high kampeert is het niet meer dan normaal dat veel mensen durven te kijken in de richting van alternatieve investeringen. Dit is echter helemaal geen compleet nieuw fenomeen, in tegendeel. Door de jaren heen hebben zowel liefhebbers als investeerders mooie rendementen weten te realiseren met investeringen in bijvoorbeeld wijn en whisky. Tegelijkertijd is het echter zo dat er ook heel wat bronnen zijn die schreeuwen dat er bijna een einde zit te komen aan die potentiële rendementen. Hierdoor dringt de vraag zich op of het anno 2021 nog wel interessant kan zijn om een whisky verzameling te starten met het doel om er een financiële meerwaarde mee te kunnen realiseren. Dit is een interessante vraag waar we graag op deze pagina een antwoord op proberen te formuleren.

Wat maakt investeren in whisky zo populair?

Alternatieve investeringen zijn zoals reeds aangegeven helemaal niet nieuw. Reeds vele jaren is het zo dat mensen er van houden om hun zuurverdiende euro’s te investeren in mooie, waardevolle en als het even kan exclusieve items. Het kan hierbij zeker niet alleen gaan om whisky. Wat bovendien ook te denken van bijvoorbeeld wijn en zelfs bepaalde dozen van LEGO en Pokémonkaarten? Door hun geld op deze manier te investeren slaat men eigenlijk twee vliegen in één klap, namelijk:

  1. Er wordt een mooie verzameling aangelegd waar men echt plezier van ondervindt;
  2. Er wordt uitzicht gehouden op een aantrekkelijk financieel rendement;

Bovenstaande gezegd hebbende is het eveneens zo dat alternatieve investeringen je niet alleen grote rendementen kunnen opleveren, er zijn ook stevige risico’s aan verbonden. Voor heel wat bronnen geldt dan ook dat ze waarschuwen voor stevig opgedreven prijzen als gevolg van een hype die gedoemd is om zichzelf te corrigeren. Laat ons in eerste instantie maar even kijken of er van deze waarschuwingssignalen iets aan is of niet.

Met welke risico’s moet je rekening houden bij beleggen in whisky?

Beleggen in whisky is niet zonder risico. Dit is iets wat iedereen moet begrijpen. De kans dat je fouten maakt en daardoor geld verliest is altijd aanwezig. De verkeerde whisky kopen, ze te lang vasthouden en / of ze niet op een correcte manier bewaren kan nefast zijn voor je investeringspotentieel. Er zijn ook risico’s waar je zelf niet zoveel aan kan veranderen. De manier waarop mensen kijken naar whisky is door de jaren heen sterk veranderd. Anders zou jij momenteel ook dit artikel niet lezen. Van een prestigieuze drank die voor 99% werd gedronken is het zo dat er tegenwoordig veel meer flessen opzij worden gehouden als investering. Dat kan een negatieve impact hebben op de prijsstijging die een fles kan doormaken. Hoe minder er wordt gedronken van de whisky in kwestie, des te minder schaarste er wordt gecreëerd.

Naast bovenstaande moet je er ook rekening mee houden dat whisky tegenwoordig vaak in veel grotere aantal wordt geproduceerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat een gelimiteerde editie van enkele jaren geleden niet meer hetzelfde is als een limited edition op vandaag. Werden er vroeger van bepaalde whisky’s slechts enkele honderden exemplaren gemaakt, dan zijn dat er vandaag al snel enkele tienduizenden. De vraag moet dus veel groter zijn om een waardestijging te kunnen realiseren. Ook dit is iets waar je als nieuwe whisky investeerder zeker rekening mee zal willen houden.

Succesvolle alternatieve investeringen vereisen (veel) kennis

Door de jaren heen hebben bijzonder veel gerenommeerde investeerders getracht om een aantal succesvolle alternatieve investeringen te doen. Slechts enkelen zijn daar ook echt in geslaagd. Dat is het gevolg van het feit dat investeren in bijvoorbeeld de aandelenmarkt op een andere manier gebeurt dan investeren in alternatieve assets. Iemand kan perfect veel voeling hebben met de beurs en kan over een uitstekende kennis beschikken met betrekking tot aandelen en ETF’s, maar dat maakt hem of haar nog geen expert in whisky, wijn of één van de andere alternatieve assets.

Wanneer je een succesvolle belegging wil kunnen doen in bijvoorbeeld whisky zal je steeds tot de conclusie komen dat er twee verschillende eigenschappen van cruciaal belang zijn. In eerste instantie is er kennis van de markt. Iemand die lukraak een whisky koopt die in een lokale supermarkt is terug te vinden zal daar met 99% zekerheid geen rendement mee weten te realiseren. Iemand die zich steevast verdiept in de markt en die een passie heeft voor whisky zal dat mogelijks wel kunnen.

Met bovenstaande hebben we meteen ook de tweede sleutelfactor aangehaald. Naast kennis is namelijk ook een gezonde dosis passie vereist. Vind je het vervelend om telkens de meest actuele lijsten met whisky releases door te moeten nemen? Dan is de kans bijzonder groot dat je enkele zeer mooie producten over het hoofd zal zien.  Bovendien kan ook het volgen van het laatste nieuws met betrekking tot whisky zeer interessant zijn.

Waar zeker rekening mee houden bij beleggen in whisky?

Er zijn hoe dan ook meerdere belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee zal willen houden bij beleggen in whisky. Het gaat hierbij concreet om (onder meer) de volgende:

  1. Van welke distilleerderij is de whisky afkomstig?
  2. Hoeveel flessen van de whisky worden er precies uitgebracht?
  3. Hoe wordt de smaak van de whisky gewaardeerd?

Bovenstaande drie aandachtspunten zijn van cruciaal belang om te kunnen bepalen welke whisky’s mogelijks voor jou een goede investering kunnen zijn en welke niet. Bovendien kan het ook interessant zijn om te weten of er sprake is van een speciale editie of niet. Denk hierbij aan de Glenmorangie 18 Azuma Makoto die dit jaar verscheen. Deze fles is een unieke samenwerking tussen Glenmorangie en de botanische beeldhouwer Azuma Makoto.

Whisky series, een extra aandachtspunt om rekening mee te houden

Potentieel interessante flessen die je zou kunnen overwegen om in te investeren zijn ook de eerste flessen uit nieuwe reeksen die worden gelanceerd door bijvoorbeeld de razend populaire distilleerderij Macallan. Verschillende series zoals bijvoorbeeld de Folio-reeks evenals de Classic Cut serie hebben duidelijk gemaakt dat de eerste flessen uit die series na verloop van tijd een aardige meerwaarde laten optekenen. Dat geldt overigens niet alleen voor de gerenommeerde Schotse distilleerderijen.

Neem nu bijvoorbeeld de limited edition reeks van de Belgische distilleerderij Het Anker. De eerste versie die verscheen in het jaar 2014 genaamd “Gold Fusion” wordt bijvoorbeeld flink gezocht en voor een stevige prijs van ver boven de 1.000 euro verkocht. Ook de andere whisky’s uit de reeks laten een aardige prijsstijging optekenen.

Beleggen in whisky blijft hot

Het is onmogelijk om te voorspellen hoe de toekomst van investeren in whisky er precies uitziet. Feit is wel dat de whiskymarkt door de jaren heen heeft bewezen zeer solide te zijn. Reeds vele jaren roepen heel wat bronnen dat het einde van whisky investeren nabij is. Tegenwoordig wordt echter bewezen. De voorbije jaren, wellicht mede onder impuls van de Coronacrisis, is whisky investeren dan ook alleen maar nog populairder geworden. Dit jaar nog telden twee Vlaamse whisky liefhebbers of investeerders zomaar even 93.000 euro (per persoon) neer voor een exclusieve whisky die werd gemaakt in februari 1940 door de Schotse distilleerderij Glenlivet. Na een rijping van 80 jaar was het uiteindelijk de bekende en gerenommeerde bottelaar Gordon & MacPhail die de kostbare whisky in 250 karaffen mocht gieten.

Bovenstaande prijs is natuurlijk ronduit indrukwekkend. Toch gaat het hierbij zeker niet om de hoogste prijs die voor een whisky uit de reeks werd betaald. De eerste karaf uit de reeks werd door het beroemde veilinghuis Sotheby’s in Hong Kong geveild. Daar wist ze een prijs te behalen van 1,5 miljoen Hong Kong dollar. Dat komt overeen met 165.000 euro.

Beleggen in whisky is dus duidelijk nog steeds populair. Dit gezegd hebbende maakt de bovenstaande informatie ook duidelijk dat investeren in whisky niet voor iedereen is weggelegd. Heel wat mensen zien er een manier in om snel rijk te worden. Dat is het niet. Alternatieve investeringen vereisen passie en kennis om er niet alleen het maximale plezier, maar ook rendement uit te kunnen halen. Je moet dus bereid zijn om hierin mee te gaan. Geldt dat voor jou niet? Dan is beleggen in whisky mogelijks niets voor jou.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *