Coca-Cola; sinds jaar en dag één van de beste dividendaandelen

Bijzonder veel investeerders zweren bij dividend beleggen. Investeren in aandelen die een dividend uitbetalen zorgt er in de praktijk dan ook voor dat je kan rekenen op verschillende voordelen. Bovendien “gok” je eigenlijk op twee paarden. Enerzijds kan het aandeel dat je koopt natuurlijk een bepaalde koersgroei laten optekenen, maar daarnaast is er ook nog eens het dividend dat je kan ontvangen. Bij het uitkiezen van de dividendaandelen waarin je wenst te investeren spreekt het voor zich dat je altijd het nodige vooronderzoek zal willen doen. Alleen op die manier kan je namelijk echt overtuigd geraken van het aandeel waarin je, je zuurverdiende centen gaat investeren. Eén van de absolute topdividendaandelen sinds jaar en dag is dat van Coca-Cola. Onder meer topbelegger Warren Buffett zweert sinds jaar en dag bij dit dividendaandeel. Volgens heel wat experten mag ze zich dan ook zonder twijfel tot één van de beste dividendaandelen op de markt rekenen.

Waar rekening mee houden bij investeren in een dividendaandeel?

Op het ogenblik dat je gaat investeren in een dividendaandeel spreekt het voor zich dat er met verschillende zaken rekening moet worden gehouden. Eigenlijk gaat het hierbij grofweg om drie punten, namelijk:

  1. Hoeveel bedraagt het actuele dividend en is deze voldoende interessant?
  2. Is het bestaande dividend dat wordt uitbetaald houdbaar of niet?
  3. Is er nog ruimte voor een verdere groei van het dividend (en aandeel);

Wanneer er op alle drie de bovenstaande vragen positief kan worden geantwoord betekent dit doorgaans dat je te maken hebt met een interessant dividendaandeel. Voor het Coca-Cola aandeel geldt dat ze op moment van schrijven beschikt over een dividendrendement van iets meer dan 3 procent. Dat is geen overweldigend hoog dividendrendement, maar het dividend staat erom bekend ongelofelijk betrouwbaar te zijn. Bovendien laat ze ook stelselmatig een verdere groei optekenen. Dit zorgt ervoor dat het inkomen dat je haalt uit je investeringen in dit aandeel steevast toenemen.

59 jaar van dividendverhogingen op een rij

Coca-Cola mag zichzelf een rasechte Dividend Aristocraat noemen. Bedrijven krijgen deze naam of beter gezegd status toegekend wanneer ze minstens 25 jaar achter elkaar het dividend verhogen. Voor Coca-Cola geldt dat ze deze vereiste 25 jaar ruimschoots heeft weten te overtreffen. Op moment van schrijven is het dan ook zo dat ze maar liefst 59 jaar op rij haar dividend heeft verhoogd. Net dit gegeven is ook één van de belangrijkste redenen waarom Warren Buffett zo’n grote fan is.

Coca-Cola is het vijfde sterkste merk ter wereld

Eén van de voordelen van dividendbeleggen is dat je zo goed als altijd investeert in een gerenommeerde onderneming die over een uiterst solide marktpositie beschikt. Dat geldt ook voor Coca-Cola. Dit bedrijf heeft inmiddels dan ook reeds 135 jaar op de teller staan. Volgens Forbes kan ze bovendien ook met recht en rede worden bestempeld als het vijfde sterkste merk op deze planeet. Dat het merk over een zeer solide marktpositie beschikt die niet zomaar zal komen te verdwijnen blijkt eveneens uit de beschikbaarheid van haar producten. Deze worden namelijk in nagenoeg alle landen ter wereld verkocht. Dit met uitzondering van twee landen, namelijk:

  • Noord-Korea;
  • Cuba;

Wanneer we Coca-Cola zeggen denken we natuurlijk in eerste instantie aan de bekende en gelijknamige frisdrank. Toch is dit lang niet meer het enige waar dit bedrijf een gigantische omzet mee weet te realiseren. Eén van de belangrijkste troeven waar deze onderneming over beschikt is het talent om doelgerichte, succesvolle overnames te doen. Deze overnames hebben er door de jaren heen voor gezorgd dat het bedrijf haar marktpositie niet alleen heeft verstevigd, maar ook heeft uitgebreid. Zo legt ze haar belangrijkste concurrent PepsiCo steeds meer het vuur aan de schenen.

Succesvolle overnames

CEO van Coca-Cola James Quincey is erin geslaagd om de voorbije jaren enkele zeer goed uitpakkende overnames te realiseren voor Coca-Cola. Deze overnames hebben ervoor gezorgd dat het bedrijf inmiddels verschillende drankenfabrikanten onder haar hoede heeft. Het gaat hierbij overigens niet alleen maar om frisdranken, maar ook om koffie en thee evenals om sport- en energiedranken. Eén van de meest spraakmakende overnames van de voorbije jaren is ongetwijfeld Bodyarmor. De overname van deze bekende sportdrank maker ging gepaard met een bedrag van een slordige 5,6 miljard dollar. Dergelijke overnames zijn de sleutel tot succes.

De overname van Bodyarmor door Coca-Cola zorgde ervoor dat het bedrijf zich ook binnen dit segment aanzienlijk heeft weten te versterken. De absolute marktleider is Gatorade, eigendom van… jawel, PepsiCo. Deze sportdrank beschikt op moment van schrijven over een significant marktaandeel van 70 procent. De Powerade drank van Coca-Cola was de nummer twee in de markt. Bodyarmor slaagde er echter in om zich te profileren als een gezonder alternatief. Daarmee liet ze vooral Powerade opvallend vlot achter zich. In ieder geval heeft de overname ervoor gezorgd dat Coca-Cola zich nu eigenaar mag noemen van twee van de drie posities. De medeoprichter van Bodyarmor kon aanblijven als CEO van de onderneming. Hij is bovendien geen onbekende naam binnen de drankenwereld. Zo was hij eerder ook al succesvol met Vitaminwater. Sinds het jaar 2007 is deze (weinig verrassend) eveneens eigendom van Coca-Cola.

Coca-Cola; een must in elke dividendportefeuille?

Het succes van Coca-Cola spreekt eigenlijk voor zich. Dit geldt niet alleen voor het bedrijf op zich, maar ook voor haar aandeel en dividend. Binnen elke beleggingsportefeuille is het van belang om een bepaalde hoeveelheid zekerheid in te bouwen. Bedrijven waarop je kan vertrouwen, ook wanneer het economisch minder goed gaat met de wereld. Het aandeel van Coca-Cola is zo’n veilige haven. Dit gezegd hebbende spreekt het zoals altijd voor zich dat niets op deze pagina bestempeld moet worden als beleggingsadvies. Doe altijd goed je eigen onderzoek vooraleer te investeren. Ook een defensief aandeel zoals dat van Coca-Cola kan namelijk in waarde afnemen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *