De eerste echte stap richting financiële onafhankelijkheid

Bijzonder veel mensen streven naar financiële onafhankelijkheid. We begrijpen goed waarom. Financieel onafhankelijk zijn moet in de praktijk immers een geweldig gevoel zijn. Toch moet er worden vastgesteld dat dit voor veel mensen helaas altijd een droom zal blijven. Financieel onafhankelijk worden vereist namelijk niet alleen hard werken, maar ook heel wat doorzettingsvermogen. Van belang is om er in ieder geval voor te zorgen dat het fundament voor jouw financieel onafhankelijk leven op een correcte manier wordt gerealiseerd. Gebeurt dat niet? Dan is de kans groot dat je ook jouw droom nooit echt waarheid zal  zien worden. Zou jij ook graag financieel onafhankelijk willen worden en ben je benieuwd naar wat de eerste stap nu eigenlijk precies is? Dan moet je, je zeker even verdiepen in de inhoud van deze pagina!

Financiële onafhankelijkheid vereist doorzettingsvermogen

Er is door de jaren heen ongelofelijk veel gezegd en geschreven over financieel onafhankelijk worden. Heel wat partijen claimen daar het gouden ei voor te hebben uitgevonden. In de praktijk pakt dat niet zelden compleet anders uit. Het is namelijk zo dat er helemaal geen snelle manier bestaat om financiële onafhankelijkheid na te streven. In elk geval zal je bepaalde aanpassingen door moeten voeren in je gekende levensstijl. Meer dan waarschijnlijk zullen er dan ook opofferingen moeten worden gemaakt die niet altijd even leuk zijn. Toch, wanneer je blijft doorzetten zal je al snel tot de conclusie komen dat iedereen op een bepaald ogenblik financieel onafhankelijk kan worden.

De eerste stap is mogelijks niet wat je zou verwachten

Goed, laat ons nu even concreet kijken naar wat de eerste stap is die je moet zetten richting financiële onafhankelijkheid. We leven tegenwoordig in een tijd waarin geld lenen de normaalste zaak van de wereld is. De tijd dat we uitsluitend een krediet afsloten voor bijvoorbeeld een auto of een woning ligt dan ook reeds ver in het verleden. Op vandaag lenen we geld om op vakantie te kunnen gaan, voor de aankoop van een nieuwe televisie en ga zo maar door. Geld lenen is niet alleen eenvoudiger geworden dan ooit, daarnaast zit het vaak ook veel meer dan vroeger ingebakken in onze denkwijze.

Voor heel wat mensen geldt dat ze maar wat graag een nieuwe lening afsluiten omdat ze op die manier hun levensstijl als het ware een extra duwtje in de rug kunnen geven. Althans dat denken ze. Wat in de praktijk vaak over het hoofd wordt gezien is namelijk dat geld lenen ook geld kost. In het bijzonder wanneer je kiest voor het afsluiten van dure consumentenkredieten kunnen de kosten vaak behoorlijk hoog oplopen. Deze kosten peuzelen stevig aan je vermogen. Op deze manier gaat geld letterlijk in rook op dat je anders had kunnen investeren.

Los bestaande kredieten dus zo snel mogelijk af

De kans is bijzonder groot dat je op het ogenblik dat je dit artikel leest reeds over verschillende leningen beschikt. Daar is niets aan te doen… of toch? Voor heel wat mensen geldt dat ze vermoeden dat hun vast inkomen de enige inkomstenbron is die ze kunnen aanboren. Dat is echter niet correct. Er bestaan in de praktijk meer dan voldoende manieren om je inkomsten al dan niet tijdelijk te verhogen. Zo heb je meer dan waarschijnlijk vrij in het weekend. Waarom zou je er dan niet voor kiezen om op zaterdag even een aantal uurtjes een extra job te doen? Dit op z’n minst tot de bestaande leningen zijn afbetaald? Let wel, de mate waarin je versneld een krediet kan aflossen is afhankelijk van de kredietvoorwaarden.

Om financiële onafhankelijkheid na te kunnen streven mag het dan wel belangrijk zijn om je bestaande leningen zo snel mogelijk af te lossen, in bepaalde gevallen brengt dit net extra kosten met zich mee. Voor banken en andere financiële instellingen geldt namelijk dat ze in de praktijk over de mogelijkheid beschikken om een soort van schadevergoeding of boete aan te rekenen wanneer je versneld een afgesloten lening wenst af te lossen. Wees je dus goed bewust van hoeveel deze kosten bedragen en voorkom op die manier dat de financiële impact van je lening(en) op je financiële situatie alleen maar groter wordt. In ieder geval, heb je die mogelijkheid en kan je er mee besparen? Dan is het zo snel mogelijk rechtzetten van bestaande schulden altijd een goede eerste stap richting financiële onafhankelijkheid.

Voorkom het afsluiten van nieuwe leningen

Voor het overgrote merendeel van de kredieten die op vandaag worden afgesloten geldt dat ze eigenlijk helemaal nergens voor nodig zijn. Neem nu bijvoorbeeld het lenen van geld voor je volgende vakantie. Wanneer je dat doet krijg je eigenlijk te maken met een handvol nadelen. De belangrijkste nadelen in deze situatie zijn:

  1. Je vakantie wordt door het krediet (nog) aanzienlijk duurder gemaakt;
  2. Je zal ook na afloop van je vakantie nog steeds moeten afbetalen voor je krediet;

Tijdens je vakantie zelf is het natuurlijk puur genieten, maar zal dat nog altijd zo zijn wanneer je nog een significante tijd na  afloop van je reis verder moet blijven afbetalen? Dat is nog maar zeer de vraag. Wat doe je bovendien voor je volgende vakantie? Ga je dan opnieuw geld lenen? Heel wat mensen komen op deze manier in een vicieuze cirkel terecht die ze continue opzadelt met extra hoge kosten die eigenlijk perfect voorkomen hadden kunnen worden.

Toch geld lenen? Denk dan vooral goed na!

Uiteraard is de ene lening de andere niet, dat begrijpen we maar al te goed. In bepaalde gevallen is het zo dat geld lenen wel degelijk op termijn een financiële meerwaarde met zich mee kan brengen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de aankoop van vastgoed. Voor het merendeel van de mensen geldt uiteraard dat ze deze niet zomaar uit de hand kunnen aankopen. Wanneer je van plan bent om geld te lenen zijn er eigenlijk twee belangrijke vragen die je aan jezelf moet stellen, namelijk:

  1. Dien je voor de geplande aankoop of investering echt een lening af te sluiten?
  2. Levert het afsluiten van het krediet je op een bepaalde manier een financiële meerwaarde op of niet?

Geld investeren in de aankoop van een woning kan je op termijn een aanzienlijke meerwaarde opleveren. Dat geldt overigens ook voor geld lenen voor bijvoorbeeld de aankoop van zonnepanelen of het verbeteren van de isolatiewaarde van je woning. Ondanks het feit dat geld lenen altijd geld kost is het zomaar mogelijk dat de besparingen of de meerwaarde die op deze manier kan worden gerealiseerd (op termijn) groter uitvalt dan de kosten die je moet betalen.

In bepaalde gevallen kan geld lenen dus wel degelijk interessant zijn. Toch is altijd goed nadenken vooraleer een krediet af te sluiten erg belangrijk. Zo voorkom je namelijk dat je voor het grootste deel van je leven slaaf blijft van de bank.

Alle aspecten van financiële onafhankelijkheid zijn onderling met elkaar verbonden

De eerste stap die je moet zetten richting financiële onafhankelijkheid is dus eigenlijk schuldenvrij worden. Op welk moment in je leven je dat kan behalen is afhankelijk van verschillende doelstellingen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan het feit of je ooit eigenaar wil zijn van een eigen woning of niet. In dat geval zal een schuldenvrij leven leiden wellicht pas mogelijk zijn op een zeker moment in de toekomst. Je hebt op die manier echt wel een bepaalde meerwaarde gecreëerd voor je vermogen en voor je levensstijl. Eenmaal een woning is afbetaald hoef je immers nooit meer rekening te houden met het moeten betalen van een bepaalde huursom. Ook dit kan zeker bijdragen aan het bereiken van financiële onafhankelijkheid.

Het spreekt voor zich dat het aflossen van je kredieten en het voorkomen van nieuwe schulden slechts de eerste stap is richting een financieel onafhankelijk leven. Dit gezegd hebbende geldt in de praktijk dat alle aspecten die kunnen zorgen voor financiële onafhankelijkheid onderling met elkaar verbonden zijn. Door schulden af te bouwen of te voorkomen kan je bijvoorbeeld geld besparen. Het geld dat je hebt bespaard kan je vervolgens gaan investeren waardoor je onder meer een passief inkomen kan realiseren. Door dit passief inkomen hoef je op termijn minder hard te werken voor je inkomsten. Hierdoor komt financiële onafhankelijkheid weer een stukje dichterbij.

Ondanks het feit dat financieel onafhankelijk worden dus duidelijk het nodige doorzettingsvermogen kan vereisen zal je al snel tot de conclusie komen dat het een ongelofelijke meerwaarde voor je leven kan creëren. Hou je rekening met de inhoud van dit blogatikel? Dan zal je kunnen vaststellen dat de eerste stap voor jou alvast is gezet!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *