Wat vroeger eerder een zeldzaamheid bleek te zijn is het op vandaag al lang niet meer. Steeds meer bedrijven kiezen er op een zeker ogenblik voor om hun aandelen te splitsen. Het bestaande aandeel wordt tijdens een aandelensplitsing in een aantal delen gekapt waarna de nominale waarde van het aandeel aanzienlijk lager komt te liggen. Veel bedrijven maken deze keuze omdat ze op die manier hun aandelen toegankelijker kunnen maken voor de kleine(re) beleggers. In het verleden hebben bedrijven als Apple en Tesla reeds een dergelijke splitsing uitgevoerd. Dit jaar is het al zeker de beurt aan Amazon en Alphabet. Voor deze laatste geldt dat ze het moederbedrijf is van onder meer internetgigant Google. Ben jij ook wel geïnteresseerd in wat een aandelensplitsing nu precies is en wat de voordelen ervan zijn? Lees dan vooral snel verder!
Wat gebeurt er tijdens een aandelensplitsing?
Tijdens een aandelensplitsing wordt een aandeel als het ware in allemaal kleine stukjes gekapt. Voor de aangekondigde splitsingen van zowel Amazon als Alphabet geldt dat er sprake is van een 20-tegen-1-splitsing. Dit betekent dus letterlijk dat het bestaande aandeel in twintig stukjes wordt gekapt. Dit heeft als gevolg dat ook de actuele waarde van het aandeel door 20 wordt gedeeld.
Afgaande op de huidige koers van het Amazon aandeel zou dit dus als gevolg hebben dat we de koers van 2.837 dollar nemen, deze delen door 20 en op die manier uitkomen op een nieuwe waarde van 141,85 dollar per aandeel. Let wel, het spreekt voor zich dat niet de huidige waarde, maar wel deze op moment van de splitsing bepalend zal zijn voor de nieuwe nominale waarde waar de Amazon aandelen over zullen komen te beschikken.
Waarom voeren bedrijven een aandelensplitsing door?
Er zijn verschillende redenen aan te halen waarom een bedrijf ervoor kan kiezen om een aandelensplitsing door te voeren. Het belangrijkste voordeel heeft echter te maken met het feit dat de aandelen op die manier toegankelijker worden gemaakt. Niet alleen heel wat grote partijen, maar ook kleine(re) beleggers willen bijvoorbeeld graag gerenommeerde bedrijven in hun beleggingsportefeuille hebben. Echter zorgt de hoge waarde waar veel aandelen over beschikken er echter voor dat dit niet zo vanzelfsprekend is. Door het doorvoeren van een aandelensplitsing maken bedrijven het ook voor minder gefortuneerde beleggers mogelijk om te investeren in aandelen die een flinke waarde vertegenwoordigen.
Wat is het voordeel voor jou als investeerder?
Het voordeel waar je op kan rekenen als investeerder spreekt eigenlijk voor zich. Voor menig aantal aandelen geldt dat ze op moment van schrijven over een vrij significante waarde beschikken. De aandelen van Amazon en Alphabet zijn daar met een respectievelijke waarde van 2.837 dollar en 2.519 dollar mooie voorbeelden van. Voor de kleine(re) belegger is het meer dan waarschijnlijk niet mogelijk om deze aandelen in hun portefeuille op te kunnen nemen. Dat is een doorn in het oog van heel wat bedrijven. Op deze manier missen ze namelijk mogelijks een belangrijk gedeelte van de markt.
Door de jaren heen is beleggen in aandelen natuurlijk heel wat toegankelijker geworden. Daar heeft de komst van nieuwe (online) brokers uiteraard mee voor gezorgd. Brokers zoals DeGiro en Bux staan er dan ook om bekend het op een (financieel) zeer toegankelijke manier mogelijk te maken om te investeren in jouw favoriete aandelen. Een ernstig obstakel daarbij is soms nog de waarde waar bepaalde aandelen over beschikken. Uiteraard zou je er ook voor kunnen kiezen om te investeren door middel van fractionele aandelen, maar niet iedereen blijkt daar in de praktijk even grote fan van te zijn.
Zijn aandelensplitsingen tegenwoordig eigenlijk nog wel nodig?
Met bovenstaande hebben we uiteraard de stok in het hoenderhok gegooid. Zijn aandelensplitsingen eigenlijk nog wel nuttig als het reeds mogelijk is om te beleggen met fractionele aandelen? Absoluut. Voor deze laatste geldt namelijk dat het eigenlijk afgeleide beleggingsproducten zijn. Dat betekent dat je door middel van dergelijke beleggingsproducten geen echte aandeelhouder wordt van een onderneming. Dat is voor veel mensen toch een stevige doorn in het oog. De transacties die gebeuren door middel van fractionele aandelen zijn ook geen echte beurstransacties. Ze worden dan ook intern door de broker zelf afgehandeld. Daardoor ontbreekt het toch enigszins aan transparantie.
Voor wie echt aandeelhouder wil worden van een groot en gerenommeerd bedrijf kan een aandelensplitsing dus meer dan welkom zijn. Dat is in het verleden niet alleen gebleken bij bedrijven als Apple en Tesla, ook op vandaag zijn dergelijke splitsingen onder veel beleggers graag gezien. Bovendien is het sowieso in Nederland en België nog niet op grote schaal mogelijk om te investeren in fractionele aandelen. BUX Zero is één van de weinige brokers die dergelijke beleggingsproducten op moment van schrijven in onze regio reeds aanbiedt.
Aandelensplitsingen in 2022
Vroeger kwam een aandelensplitsing eigenlijk niet zo vaak voor. Tegenwoordig is dat echter anders. In het jaar 2020 zagen we bijvoorbeeld reeds de aandelensplitsingen die werden uitgevoerd door de eerder genoemde bedrijven Apple en Tesla. Tot dusver weten we met zekerheid dat er ook dit jaar, in 2022, reeds twee belangrijke en interessante aandelensplitsingen aan zitten te komen. Het gaat hierbij dan concreet om:
- De aandelensplitsing Amazon op 3 juni 2022;
- De aandelensplitsing Alphabet op 1 juli 2022;
Ben jij dus met andere woorden één van de vele investeerders of beleggers die graag in deze bedrijven zou willen investeren, maar die toch enigszins tegen werd gehouden door de hoge aandelenkoers? Dan zou de aandelensplitsing een potentieel mooi aankoopmoment voor jou kunnen creëren.