Er wordt vandaag de dag alles aan gedaan om beleggen zo toegankelijk mogelijk te maken. Niet alleen brokers doen hiervoor significante inspanningen. Dat geldt ook voor de bedrijven die aandelen uitgeven. Het uitvoeren van een zogenaamde aandelensplitsing is daar een mooi voorbeeld van. Door een dergelijke splitsing te realiseren wordt er in de praktijk voor gezorgd dat de aandelenprijs een stuk toegankelijker wordt gemaakt. Dat maakt het voor de kleine(re) belegger eenvoudiger mogelijk om er in te investeren. Verschillende bedrijven hebben in het verleden een dergelijke splitsing doorgevoerd. Nu is het de beurt aan een toch wel zeer interessante naam. Niemand minder dan Alphabet, het bedrijf achter Google heeft bekend gemaakt dat het een 20-tegen-1 aandelensplitsing gaat doorvoeren. Wat dat nu precies wil betekenen laten we je graag ontdekken hier in dit artikel.
Actuele aandelenprijs van ongeveer 2.800 dollar
Wanneer je vandaag zou investeren in één aandeel van Alphabet zou je daarvoor een bedrag moeten neertellen van iets meer dan 2.800 dollar. Op zich is dat een vrij normaal bedrag voor een investering in aandelen, maar het spreekt voor zich dat dit toch een bepaald obstakel vormt voor de kleine(re) belegger. Voor haar is 2.800 dollar voor één dollar best een significant bedrag. Dat heeft ook Alphabet begrepen. Bij monde van haar financieel directeur Ruth Porat werd dan ook het volgende bekend gemaakt:
Alphabet zal overgaan tot een 20-tegen-1-aandelensplitsing. De reden voor deze splitsing is dat we onze aandelen toegankelijker willen maken. We dachten dan ook dat het steek hield om deze keuze te maken.
Wanneer we uitgaan van de huidige waarde van het aandeel van 2.800 dollar zou een 20-tegen-1-aandelensplitsing ervoor zorgen dat er nog sprake zal zijn van een aandelenprijs van 140 dollar. Voor de grote belegger maakt dit uiteraard geen verschil. Voor de kleinere belegger zorgt dit er echter voor dat de aandelen van de techgigant heel wat toegankelijker worden. Zij kunnen op deze manier binnenkort zeer eenvoudig een volledig aandeel van Alphabet (en dus Google) bezitten.
Aandelensplitsing wordt doorgevoerd op 1 juli
Voor de kleinere beleggers die zich nu reeds geroepen voelen om te investeren in Alphabet is het toch nog even geduld koesteren. De aandelensplitsing staat namelijk pas gepland voor 1 juli van dit jaar. Tot die tijd kan er in de koers uiteraard nog heel wat veranderen. Kan je echt niet meer wachten om te investeren in het bedrijf achter Google? Dan spreekt het voor zich dat je er ook voor zou kunnen kiezen om te beleggen in fractionele aandelen. Onder meer de broker Bux biedt je deze mogelijkheid. Met fractionele aandelen koop je eigenlijk kleinere stukjes van een aandeel van een bedrijf.
Opname in de Dow Jones
Een aandelensplitsing brengt voor Alphabet eigenlijk twee voordelen met zich mee. In eerste instantie maakt de lagere prijs de aandelen zoals eerder reeds aangegeven toegankelijker. Dat is echter niet alles. Daarnaast zorgt de lagere aandelenprijs er ook voor dat een opname in de Dow Jones tot de mogelijkheden zou kunnen gaan behoren. Wanneer er sprake is van een prijs per aandeel van ongeveer 2.800 dollar zou het bedrijf te zwaar doorwegen in de index, althans volgens de geldende wegingsregels. Wanneer er sprake zou zijn van een prijs van rond de 150 dollar is dat niet langer het geval. Ook dit kan natuurlijk een potentieel interessant voordeel met zich meebrengen voor het bedrijf.
Niet alle bedrijven volgen de trend van aandelensplitsingen
Voor menig aantal bedrijven wordt een aandelensplitsing aanzien als een interessante manier om hun aandelen wat toegankelijker te maken. Echter zijn er ook best wat ondernemingen die, die trend niet volgen. Denk hierbij maar eens aan de investeringsmaatschappij van Warren Buffett, namelijk Berkshire Hathaway. Zij heeft geen aandelensplitsing doorgevoerd omdat ze (zo lijkt het althans) haar aandelenprijs bewust zeer hoog wil houden. Zeer hoog? Absoluut. Op moment van schrijven kost één aandeel namelijk een slordige 474.900 Amerikaanse dollar. Wie een volledig aandeel van dit bedrijf wil bezitten moet daarvoor dus toch best behoorlijk diep in de buidel tasten.