passief beleggen passief beleggen

Beginnen met passief beleggen in 2024

Passief beleggen is iets waar vandaag de dag ontzettend vaak over wordt gesproken. Vooraleer te gaan beleggen is het dan ook altijd een goed idee om even voor jezelf te bepalen op welke manier je dat precies wenst te doen. Op dit vlak kan er een onderscheid worden gemaakt tussen twee verschillende opties. Zo kan je kiezen voor actief beleggen, maar opteren steeds meer mensen voor een eerder passieve vorm van beleggen. Wil jij ook graag beginnen met passief beleggen in 2024? Dan kan de inhoud van dit artikel voor jou de moeite waard zijn om door te nemen!

Passief beleggen is iets waar vandaag de dag ontzettend vaak over wordt gesproken. Vooraleer te gaan beleggen is het dan ook altijd een goed idee om even voor jezelf te bepalen op welke manier je dat precies wenst te doen. Op dit vlak kan er een onderscheid worden gemaakt tussen twee verschillende opties.

Zo kan je kiezen voor actief beleggen, maar opteren steeds meer mensen voor een eerder passieve vorm van beleggen. Wil jij ook graag beginnen met passief beleggen in 2024? Dan kan de inhoud van dit artikel voor jou de moeite waard zijn om door te nemen!

Wat is passief beleggen?

Bij passief beleggen is het zo dat je ervoor kiest om als belegger te gaan investeren in een goed gediversifieerde asset. Dit betekent dus dat je geen individuele aandelen gaat uitzoeken om in te gaan beleggen, maar dat je kiest voor een goed gespreid fonds of een ETF. Zeer bekend en populair is bijvoorbeeld een S&P 500 ETF. Voor een dergelijke ETF geldt dat een investering daarin ervoor zorgt dat je in één klap kan rekenen op blootstelling aan de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.

Een belangrijk verschil tussen passief en actief beleggen heeft te maken met het feit dat actieve beleggers proberen om de markt te verslaan. Bij passief beleggen is het zo dat er vooral wordt getracht om de marktprestaties te evenaren.

Op deze manier kan je rekenen op heel wat meer zekerheid. In eerste instantie mag de potentiële winst die te behalen valt dan wel lager lijken, in de praktijk blijkt deze vaak alsnog hoger te liggen dan wanneer er sprake is van actief beleggen.

passief beleggen
Foto van Pexels van Pixabay

Wat maakt passief beleggen zo interessant?

Meer dan ooit kiezen heel wat mensen ervoor om passief te gaan beleggen. Dat is te wijten aan de vele interessante voordelen die daaraan verbonden zijn. Het is algemeen bekend dat beleggen één van de meest essentiële zaken is die je moet doen in je leven wanneer je rijkdom wil creëren.

Dit gezegd hebbende is het verslaan van de markt vaak een behoorlijke uitdaging. Het merendeel van de beleggers slaagt daar dan ook niet in. Passief beleggen zorgt ervoor dat je kan genieten van de meerwaarde die de beleggingsmarkt creëert zonder dat je zelf actief een portefeuille moet samenstellen. Ben je benieuwd welke voordelen passief beleggen allemaal precies met zich meebrengt? Je ontdekt ze hieronder!

Je kan beleggen zonder stress

De nummer één reden waarom veel mensen kiezen voor passief beleggen heeft te maken met de gemoedsrust die wordt gecreëerd. Je vermijdt de stress die gepaard gaat met het uitzoeken van specifieke aandelen of andere beleggingsproducten.

Daarnaast voel je ook veel minder aandrang om snel een gediversifieerde portefeuille samen te stellen. Dit omdat dit door passief te beleggen in bijvoorbeeld een ETF standaard reeds het geval is.

Je geniet meteen van een optimale spreiding

Het tweede voordeel ligt in lijn met bovenstaande. Passief beleggen zorgt er in de praktijk voor dat je vanaf het eerste moment kan rekenen op een optimale spreiding. Je investeert namelijk niet in een individuele, maar wel in een uitgebreide, goed gediversifieerde asset.

Passief beleggen in een S&P 500 ETF zorgt er bijvoorbeeld voor dat je instant kan rekenen op blootstelling aan de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten. Beeld je maar eens in dat je elk aandeel van deze bedrijven individueel zou moeten kopen…!

De kosten liggen bij passief beleggen erg laag

Beleggen brengt in eender welke vorm altijd bepaalde kosten met zich mee. Bij passief beleggen kan er echter worden vastgesteld dat deze kosten vrij beperkt zijn. Ze vallen in ieder geval een stuk lager uit dan wanneer je zou kiezen voor een actief beheerd beleggingsfonds. Bovendien is het zo dat verschillende brokers beleggen in ETF’s extra in de verf zetten door uit te pakken met speciale promoties of extra lage kosten.

passief beleggen
Foto van TheInvestorPost van Pixabay

Hoe kan je passief beleggen?

Passief beleggen is in de praktijk mogelijk op verschillende manieren. De beleggingsproducten die zich daar het best voor lenen zijn:

Voor beleggingsfondsen geldt dat ze eigenlijk een mandje vormen bestaande uit een bepaalde hoeveelheid aan beleggingsproducten. Het kan hierbij gaan om aandelen, maar ook om bijvoorbeeld obligaties.

Voor ETF’s geldt dat er vaak naar dit beleggingsproduct wordt verwezen als zijnde een zogenaamde tracker. Dat heeft alles te maken met het feit dat een ETF de koers van een collectief aan aandelen volgt. Het gaat hierbij vaak om een specifieke index zoals de S&P 500. Er kan ook sprake zijn van een zelf samengestelde tracker.

In ieder geval, de uitstekende spreiding waarvan sprake is bij deze beleggingsproducten zorgt ervoor dat je er vaak nauwelijks omkijken naar hebt. Dit geldt niet in het minst wanneer je kiest voor bijvoorbeeld een S&P 500 ETF. Deze volgt automatisch de koers van deze gerenommeerde en zeer populaire index.

Kan je ook passief inkomen verwerven uit passieve beleggingen?

Mensen die interesse hebben in passieve beleggingsvormen zijn doorgaans ook geïnteresseerd in manieren om passief inkomen te verdienen. Kan je dergelijke passieve inkomsten verwerven uit passieve beleggingsproducten? Absoluut.

Wanneer je gaat beleggen in een fonds of ETF is één van de zaken waar je zeker aandacht aan dient te besteden het feit of er sprake is van kapitalisatie of het fonds of de ETF dividend uitbetaald. In het laatste geval betekent dit dat je doorgaans elk kwartaal een dividenduitkering kan ontvangen. Zo kan je dus passief inkomen verwerven.

Let op, je moet er altijd rekening mee houden dat dividenduitkeringen in mindering worden gebracht op de koers van het beleggingsproduct. Met andere woorden, de koersgroei zal bij dividend uitkerende beleggingsproducten een stuk beperkter zijn dan wanneer je opteert voor één van de kapitaliserende alternatieven die er bestaan.

Van welke risico’s moet je, je bewust zijn?

Vergis je uiteraard niet. Elke vorm van beleggen brengt bepaalde risico’s met zich mee. Passief beleggen vormt beslist geen uitzondering op deze regel, in tegendeel.

Zelfs wanneer je ervoor kiest om passief te beleggen met ETF’s of fondsen zal je dan ook vast kunnen stellen dat je altijd gedurende een bepaalde periode met verlies kan worden geconfronteerd. Is er plots sprake van een grote correctie op de beurs of vindt er een crash plaats? Dan spreekt het voor zich dat zelfs de potentieel beste ETF’s en fondsen die bijvoorbeeld de S&P 500 volgen een significante waardedaling kunnen laten optekenen.

Of je nu dus met andere woorden actief of passief gaat beleggen, er zijn altijd risico’s aan verbonden waar je met zekerheid bij stil zal willen blijven staan.

Wat zijn de ervaringen van passieve beleggers?

Heel wat mensen hebben er door de jaren heen reeds voor gekozen om passief te gaan beleggen. De ervaringen van deze beleggers kunnen belangrijk zijn om te kennen. Wanneer we er de ervaringen op naslaan duiken vooral de onderstaande voordelen op:

  • Men hoeft niet veel te investeren in hun beleggingen;
  • Er is sprake van veel minder of vaak zelfs gewoon helemaal geen keuzestress;
  • De kosten liggen bij passief beleggen gemiddeld een flink stuk lager;
  • Er is eigenlijk geen of in ieder geval zeer weinig kennis vereist over beleggen;

Door bijvoorbeeld te beleggen in een goed gediversifieerde, solide ETF zoals met name een S&P 500 ETF kan je als belegger duidelijk rekenen op een meer dan degelijke gemoedsrust. Je weet namelijk dat je belegt op een veilige manier, zonder hoge kosten (als je goed je research hebt gedaan en brokers en hun kosten hebt vergeleken) en dat bovendien ook nog eens op een manier waarop je blootstelling geniet aan de 500 grootste en belangrijkste bedrijven van de Verenigde Staten.

Ben jij iemand die toch liever zijn of haar beleggingsportefeuille actief en tot in het kleinste detail zelf beheert? Dan spreekt het voor zich dat actief beleggen voor jou een interessantere keuze zal blijken te zijn.