Beleggen tijdens een recessie staat er in de praktijk om bekend ontzettend moeilijk te zijn. Zelfs heel wat beleggers die reeds over de nodige ervaring beschikken bijten er hun tanden op stuk. In het merendeel van de gevallen is het advies simpel, wanneer er een recessie aan de horizon loert is het de beste keuze om gewoon te stoppen met beleggen en zoveel mogelijk cash geld aan te houden. Op moment van schrijven zou dat evenwel betekenen dat je kapitaal ten prooi valt aan de grofweg 8 procent inflatie die de eurozone teistert. Bovendien biedt een crash of recessie net kansen voor de lange termijn.
Door een volledige stop te zetten op je beleggingen en investeringen laat je mogelijks een unieke opportuniteit schieten om een extra rendement te boeken op de lange termijn. Door dit artikel door te nemen ontdek je alvast heel wat interessante informatie over hoe je beleggen of investeren tijdens een recessie toch op een zo veilig mogelijke manier kan doen.
Bereid je voor op stevige volatiliteit en veel rood
Vooraleer we verder gaan moeten we toch even benadrukken dat beleggen of investeren tijdens een recessie geen pretje is. De markt valt in deze periode immers altijd ten prooi aan een stevige volatiliteit. Daarnaast is het zo dat in het merendeel van de gevallen het bloed door de straten loopt. Dit is een schril contrast met de veelvuldig aanwezige groene dagen die we hebben gekend op de markt sinds de Coronacrash in 2020. Hier knelt meteen een belangrijk schoentje. Heel wat (jonge) beleggers zijn ingestapt tijdens de Coronaperiode en hebben nog geen echte crash meegemaakt. In het bijzonder voor deze personen geldt dat het van belang is om het hoofd koel te houden en vast te houden aan het oorspronkelijke plan.
Heb je een aanzienlijk rendement geboekt op je portefeuille? Dan had je er inmiddels goed aan gedaan om op z’n minst een stukje te verkopen en wat winst te nemen. In het meest optimale geval is het dan ook zo dat je portefeuille bestaat uit:
- Beleggen voor de korte termijn;
- Investeringen voor de lange termijn;
Door winst te nemen op het gedeelte van je portefeuille dat je hebt belegd voor de korte termijn verzeker je je van een bepaald rendement welke je onder de vorm van cash geld opzij kan houden. Beschik je als belegger op vandaag niet over een degelijke cashpositie? Dan heb je wellicht je huiswerk niet helemaal goed gemaakt. Een deel van de rendementen op je korte termijn portefeuille die zijn gerealiseerd tijdens de periode volgend op de Coronacrash hadden inmiddels al lang (deels )verzilverd moeten zijn. Makkelijk gezegd achteraf uiteraard, maar wanneer er dergelijke steile opwaartse koersen worden gerealiseerd moet je er op z’n minst rekening mee houden dat een terugval een meer dan reëel scenario wordt.
Een degelijke cashpositie voor handen hebben is een absolute must
Laten we eerlijk zijn. Ondanks het feit dat je ook tijdens een recessie perfect kan investeren zal je één en ander toch willen veranderen. Het bedrag dat je eerder maandelijks investeerde zal meer dan waarschijnlijk drastisch worden verlaagd. Een significant groter bedrag zal dan ook richting de spaarrekening vloeien om mee te helpen een cashpositie op te bouwen. Dit laatste is in tijden van een recessie van cruciaal belang. Niet alleen maakt de huidige inflatie het leven voor veel Nederlanders en Belgen een flink pak duurder, daarnaast zou een recessie ook heel wat verlies van jobs met zich mee kunnen brengen. Het laatste wat je dan wil is dat je niet over een bepaalde financiële reserve beschikt.
Een goede cashpositie brengt niet alleen maar als voordeel met zich mee dat je een bepaalde periode kan overbruggen. Daarnaast is het eveneens zo dat je op deze manier kan rekenen op beschikbaar kapitaal wanneer er zich een mooi instapmoment voordoet. Heel wat mensen beschikken niet over een goede cashpositie waardoor ze een interessante opportuniteit wanneer deze zich voordoet niet kunnen benutten. Dat is zonde. Op deze manier loop je immers heel wat potentieel rendement mis. Zeker voor de lange termijn zijn dit vaak de momenten waarop je het meeste geld verdient.
Vermijd margin trading
Margin trading kent heel wat voor- en tegenstanders. Er valt zowel voor de voor- als de nadelen van deze vorm van beleggen best wel wat te zeggen. Dit artikel gaat echter over beleggen tijdens een recessie en dan is er slechts één tip die kan worden gegeven met betrekking tot margin trading. In woelige economische tijden kan het alleen maar sterk worden afgeraden om op deze manier te beleggen. Tijdens de voorbije bloeiperiode op de beurs was deze vorm van beleggen razend populair. De kans is groot dat heel wat beleggers er hun voordeel mee hebben weten te behalen, maar die tijd lijkt (even) voorbij te zijn. Was je van plan om een margin trading te gaan doen? Dan stop je dat idee voorlopig maar beter even in de koelkast.
Beleggen tijdens een recessie in aandelen? Kies voor defensieve opties!
Kan je beleggen tijdens een recessie in aandelen of niet? Jazeker. Van belang om rekening mee te houden is echter dat je er goed aan doet om te kijken naar de meest defensieve exemplaren die er op de markt zijn terug te vinden. Wanneer we dat doen zorgt dat ervoor dat we al snel uitkomen bij de volgende sectoren:
- Gezondheidszorg;
- Nutsbedrijven;
- Basis consumptiegoederen;
- Leger en defensie aandelen;
De aanzienlijke groei die olie- en gasaandelen inmiddels hebben neergezet zorgen er naar onze mening (zoals steeds geen financieel advies uiteraard) voor dat deze ondernemingen op moment van schrijven net wat minder aantrekkelijk zijn om in te investeren. Ook menig aantal leger en defensie aandelen hebben een aardige run neergezet waardoor ze met de nodige voorzichtigheid moeten worden benaderd. Dit gezegd hebbende kan het huidige klimaat waarin we leven er wel voor zorgen dat deze nog geruime tijd zullen kunnen blijven rekenen op de nodige interesse.
Keuze voor gezondheidszorg en basis consumptiegoederen
Onze voorkeur voor wat beleggen tijdens een recessie betreft gaat op moment van schrijven uit naar bedrijven uit de gezondheidszorg en de sector van de basis consumptiegoederen. Wie gezondheidszorg zegt kan daarbij denken aan aandelen van bedrijven zoals bijvoorbeeld:
- Johnson & Johnson (JNJ);
- Pfizer (PFE);
- AbbVie (ABBV);
In het bijzonder eerstgenoemde is een all-time favorite van FinancieelGroeien. De balans van deze onderneming is ijzersterk en dat zorgt voor een indrukwekkend vertrouwen onder (potentiële) investeerders. Bovendien is het zo dat Johnson & Johnson van plan is om haar activiteiten te gaan splitsen wat een extra interessant voordeel met zich mee kan brengen voor investeerders. Ook mooi meegenomen? De aantrekkelijke dividendrendementen die bedrijven uit de gezondheidszorg doorgaans weten aan te bieden. Een recessie heeft bovendien geen rechtstreeks (ingrijpend) effect op deze bedrijven wat ze behoorlijk “recessieproof” maakt.
Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden
“Gerealiseerde rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”. Het is zowat één van de vaakst gehoorde stellingen uit de beleggerswereld en begrijp ons niet verkeerd, er schuilt zeker een bron van waarheid in. Toch kan het verleden ons heel wat interessante inzichten verschaffen. Wanneer er een bepaalde periode aanbreekt zoals een (mogelijke) recessie is het altijd de moeite waard om te kijken naar soortgelijke periodes in het verleden. Welke bedrijven presteerden dan bijvoorbeeld boven gemiddeld? Dan zien we bijvoorbeeld een Dollar Tree aandeel welke in het geplaagde jaar 2008 zomaar even 99,3 procent beter presteerde in vergelijking met de S&P 500.
Dat een bedrijf als Dollar Tree tijdens een economische neergang goed presteert hoeft uiteraard niet te verbazen. Mensen zullen nog altijd geld blijven uitgeven, alleen zullen ze wel de voorkeur geven aan zo voordelig mogelijke artikelen. Ook andere voordelige(re) retailers zoals bijvoorbeeld Walmart deden het goed tijdens de economische crisis van 2008. De kans dat, dat nu wederom het geval zal zijn lijkt aanzienlijk. Deze en andere soortgelijke bedrijven in het oog houden kan dan ook interessant zijn.
Beleggen tijdens een crisis doe je hoofdzakelijk voor de lange termijn
Beleggen tijdens een recessie zorgt er in de praktijk vaak voor dat er uitstekende rendementen kunnen worden gerealiseerd. De stemming is negatief en de winsten laag. Echter, wanneer het sentiment herstelt en de winsten terug oplopen kunnen beleggers een stevig rendement realiseren op hun gedane investeringen. Verschillende gerenommeerde beleggers hebben in het verleden gesteld dat; “beleggen in tijden van maximale negativiteit uiteindelijk het beste rendement oplevert”.
Het belangrijkste gevaar waar je als belegger of investeerder in tijden van een recessie mee wordt geconfronteerd is het mogelijks failliet gaan van de bedrijven waarin je investeert. Omwille van deze reden wordt het sterk aangeraden om weg te blijven van bedrijven die:
- Beschikken over een grote schuldenlast;
- Nog niet winstgevend zijn;
- Vooral over een sterk speculatief karakter beschikken;
Voor gerenommeerde bedrijven die een vaste waarde vormen op de markt vormt een recessie veelal reeds een uitdaging. Laat staan wat ze kan betekenen voor bedrijven die eigenlijk nog moeten beginnen met echt geld te verdienen en winst te maken. Door te beleggen in solide bedrijven met een goed track record, een positieve balans en goede toekomstperspectieven hou je jouw beleggingen of investeringen in tijden van een recessie zo veilig mogelijk.
Elke periode biedt opportuniteiten
Het eerder op deze pagina aangehaalde voorbeeld van Dollar Tree heeft duidelijk gemaakt dat je als belegger ook in tijden van een recessie geld kan verdienen. Dit kan zowel voor de korte als voor de lange termijn. Door waakzaam te zijn voor interessante opportuniteiten die zich aandienen en door grondig aandacht te besteden aan de verschillende onderdelen van je portefeuille zal je kunnen vaststellen dat een recessie heel wat interessante perspectieven biedt. Een stevige crash op de beurs mag dan in eerste instantie een zure appel zijn om doorheen te bijten, voor beleggers met een lange termijn perspectief biedt een dergelijke crash net ongelofelijk veel interessante mogelijkheden.