Hoeveel vermogensbelasting op crypto betalen in 2022?

Voor Nederland geldt dat het één van de weinige landen is in de wereld waar crypto wordt belast via het vermogen. In menig aantal andere landen geldt dat er voor het heffen van de belasting wordt gekeken naar winstgevende trades. Een bekend voorbeeld van zo’n land is de Verenigde Staten. Dan valt het eigenlijk in Nederland nog best mee. Met betrekking tot de vermogensbelasting op crypto die moet worden betaald zijn er wel verschillende zaken die je moet weten. Hoe kan je bijvoorbeeld discussie voorkomen? En vooral, hoeveel belasting moet je dan precies betalen in het komende jaar 2022? Het zijn stuk voor stuk vragen waar we in dit artikel een antwoord op proberen te geven..

Wat is de vermogensbelasting op crypto in Nederland precies?

Zoals in de inleiding reeds aangegeven geldt voor crypto-bezit dat het mee in overweging wordt genomen bij het berekenen van je totale vermogen. Van zodra dat vermogen boven een bepaald bedrag uitkomt dien je er rekening mee te houden dat er vermogensbelasting moet worden betaald. Met betrekking tot het jaar 2022 geldt dat er op dit vlak rekening dient te worden gehouden met de volgende bedragen:

  • Voor één persoon geldt voor het jaar 2022 een limiet van 50.650 euro;
  • Voor fiscale partners is er sprake van een limiet van 101.300 euro voor het jaar 2022;

In vergelijking met het jaar 2021 is dat toch een paar honderd euro meer. Toen was er namelijk nog sprake van een limiet van 50.000 euro voor enkele personen en van een limiet van 100.000 euro voor fiscale partners.

Boete bij het achterhouden van vermogen

We begrijpen best dat de vermogensbelasting op crypto die je moet betalen een bittere pil kan zijn om te slikken. Toch is het van belang om dit gewoon eerlijk in je belastingaangifte op te nemen. Doe je dit niet en verdenkt de belastingdienst je ervan om vermogen achter te houden? In dat geval is er sprake van verhuld vermogen. Hiervoor kan de belastingdienst je een meer dan behoorlijke boete opleggen. Afhankelijk van de omvang van het (verhulde) vermogen is het zelfs mogelijk dat er zal worden gedacht aan strafrechtelijke vervolging.

Hoeveel vermogensbelasting op crypto dien je te betalen?

Er is geen specifieke vermogensbelasting op crypto alleen. De waarde van je portefeuille met cryptocurrencies wordt dus samen bij de rest van je vermogen gevoegd. Er is voor het jaar 2022 sprake van een heffingsvrij vermogen wanneer het vermogen niet meer bedraagt dan 50.650 euro. Tot aan die limiet betaal je dus 0% vermogensbelasting. Van zodra je daarboven zit wordt er wel een bepaalde belasting aangerekend. Hiervoor worden de onderstaande bedragen en percentages gehanteerd:

  • 0,56% vermogensbelasting op de schijf van 50.650 tot 101.300 euro;
  • 1,35% vermogensbelasting op de schijf van 101.301 tot 1.012.350 euro;
  • 1,71% vermogensbelasting op de schijf vanaf 1.012.351 euro;

Er dient rekening mee te worden gehouden dat de bovenstaande belastingpercentages en schijven uitsluitend gelden voor particulieren. Voor bedrijven zijn dan ook andere regels van toepassing.

Tip! Neem een screenshot van je portefeuille op 1 januari 2022!

In de praktijk is het altijd zeer belangrijk om zoveel mogelijk bewijsstukken te bezitten die je kan gebruiken wanneer er een discussie is ontstaan met de belastingdienst. Eén van de manieren om dit te doen is een screenshot te nemen van je crypto portefeuille. Dit doe je bij voorkeur zo kort mogelijk na middernacht op 1 januari 2022. We begrijpen best dat dit mogelijks niet meteen het meest geschikte moment is om achter je computer te duiken, maar toch kan het zeer belangrijk zijn om dat wel even te doen. Voor de belastingdienst wordt 1 januari als peildatum aangehouden. Beschik je op deze datum niet over een screenshot van je crypto portefeuille? Dan zou er in principe altijd discussie over kunnen blijven bestaan. Het spreekt voor zich dat, dat natuurlijk niet meteen de bedoeling is.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *