Ook Cardano springt op de metaverse trein met ‘Pavia’

Onder impuls van onder meer Facebook die er plots voor koos om haar naam te veranderen naar ‘Meta’ heeft de populariteit van Metaverse gerelateerde projecten een ongelofelijke boost gekregen. Voor tal van verschillende projecten geldt dat ze ervoor hebben gekozen om inmiddels hun eigen metaverse te lanceren op de blockchain van Ethereum. Het gaat daarbij niet alleen om Axie Infinity, maar ook om bijvoorbeeld The Sandbox en natuurlijk ook om Decentraland. Niet alleen de blockchain van Ethereum doet dienst als onderkomen voor metaverse projecten. Dat geldt eveneens voor de blockchain van met name Polygon. Zij heeft er met namen als Aavegotchi en natuurlijk ook Bloktopia enkele absolute toppers bij. Nu werd ook de eerste metaverse dApp op de Cardano blockchain gelanceerd. Deze dApp luistert naar de naam ‘Pavia’!

Eerste metaverse-project op de Cardano blockchain

Pavia is dus het eerste metaverse-project dat het levenslicht heeft gezien op de blockchain van Cardano. Ook de naam van het project is aan deze laatste te danken. Voor Cardano geldt namelijk dat ze werd vernoemd naar Gerolamo Jerome Cardano. De geboorteplaats van deze Italiaanse arts en hoogleraar is… en je kan het misschien wel al een beetje raden, ‘Pavia’!

Pavia is een metaverse die beschikt over een eigen economie. Het is binnen deze economie dat de zogenaamde Pavianen volledig hun gang kunnen gaan. Net zoals ook geldt voor de andere metaverses op de markt geldt ook voor Pavia dat er menig aantal NFT’s in terug te vinden zijn. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat de landschappen in deze metaverse als NFT kunnen worden verhandeld.

Explosieve prijsstijging

Het kunnen verhandelen van landschappen wordt voor metaverse-projecten aanzien als één van de belangrijkste inkomstenstromen. The Sandbox en Decentraland hebben dit wel duidelijk gemaakt. Deze stukken land die in deze virtuele werelden zijn terug te vinden hebben immers een explosieve prijsstijging doorgemaakt. Verschillende experten durven daarover op vandaag behoorlijk opmerkelijke uitspraken te doen. Zo lieten sommigen zich ontglippen dat het aankopen van metaverse vastgoed op vandaag vergeleken kan worden met het aanschaffen van vastgoed in het Manhattan van het jaar 1900. Een behoorlijk gedurfde uitspraak als je het ons vraagt.

Voor landeigenaren in Pavia geldt dat ze samen met de community kunnen nadenken over de implementatie van assets. Ook voor deze assets geldt (uiteraard) dat ze verhandeld kunnen worden als NFT’s. Omwille van het feit dat Plavia nog vrij nieuw is zal er in de toekomst een verdere doorontwikkeling zijn vereist. Dit uiteraard om ervoor te kunnen zorgen dat de assets op meerdere plaatsen gebruikt kunnen worden. Pavia heeft als één van de belangrijkste doelstellingen voor zichzelf bepaald dat de instapdrempel zo laag mogelijk moet worden gehouden. Zo moet het eigenlijk voor iedereen mogelijk worden om deel uit te kunnen maken van deze opkomende economie.

6 verschillende soorten land binnen de Pavia metaverse

Het spreekt voor zich dat er binnen elke metaverse sprake is van verschillende soorten land. Dat is in Pavia niet anders. Op moment van schrijven geldt dat er binnen de Pavia metaverse sprake is van meer dan 17.000 partijen die zich eigenaar mogen noemen van een bepaald stuk land. Voor elk land geldt dat ze beschikt over een uniek nummer dat is gebaseerd op de coördinaten van Pavia.

Voor de stukken land binnen Pavia geldt dat ze werden verkocht in drie verschillende fases. Tijdens deze fases vond de verkoop plaats van respectievelijk 29.000, 31.000 en 40.000 percelen. We maken binnen deze metaverse ook een onderscheid tussen zes verschillende soorten land. Het gaat hierbij concreet om:

  1. Land;
  2. Zee;
  3. Zand;
  4. Diepe zee;
  5. Bergen;
  6. Bossen;

Wanneer je de map van Pavia bekijkt krijg je eigenlijk een soort van 2D wereld voor ogen. Daarbij is het vrij eenvoudig om te achterhalen wie de eigenaren zijn van bepaalde stukken land. Dit kan je achterhalen door gewoon even over het stuk land in kwestie heen te bewegen. Dat er nog aardig moet worden gesleuteld aan het project en dat het op moment van schrijven eigenlijk nog in zijn kinderschoenen staat mag onderhand wel duidelijk zijn. Het zijn deze toekomstige investeringen die zullen (en moeten) gebeuren die uiteindelijk bepalend zullen zijn voor de populariteit van het project.

Hoe ziet het toekomstpotentieel eruit voor de Pavia metaverse?

Niemand, helaas wij ook niet, heeft een glazen bol. Dat betekent dat het in de praktijk eigenlijk nagenoeg onmogelijk is om in te schatten over welk potentieel de Pavia metaverse beschikt. Feit is dat er zeker rekening dient te worden gehouden met een aantal niet onbelangrijke factoren. Zo heeft Pavia best een aanzienlijke achterstand op andere metaverse-projecten zoals bijvoorbeeld Decentraland. Dat is echter niet alles. Daarnaast staat het project op moment van schrijven duidelijk nog in zijn kinderschoenen. Het aanbod met mogelijkheden is dan ook vooralsnog vrij beperkt. Wat het potentieel van dit project met oog op de toekomst zal zijn moet dan ook nog maar blijken.

Bovenstaande gezegd hebbende geldt dit uiteraard voor elk nieuw metaverse-project dat nog op de markt zal verschijnen. De grootste van allemaal (meer dan waarschijnlijk deze van meta) laat waarschijnlijk nog jaren op zich wachten. Het is dus best mogelijk dat Pavia in die tijd reeds aardig aan marktaandeel heeft weten op te bouwen. Hoe dan ook, enkel en alleen al het feit dat het hier gaat om de eerste metaverse-dapp op de Cardano blockchain zorgt ervoor dat ze zeker de nodige aandacht verdient.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *