Sinds jaar en dag benadrukken beleggingsexperts het belang van een voldoende gediversifieerde beleggingsportefeuille. Om aan deze wens of noodzaak te kunnen voldoen is kijken in de richting van edelmetalen altijd interessant. In het bijzonder zilver en goud zijn twee edelmetalen die sinds jaar en dag kunnen rekenen op de aandacht van ongelofelijk veel beleggers. Zou jij ook graag fysiek zilver willen toevoegen aan jouw beleggingsportefeuille? Ben je evenwel nog op zoek naar wat meer informatie over deze manier van beleggen? Dan nodigen we je graag uit om even verder te lezen. Op deze pagina laten we je graag alles ontdekken wat je wil of moet weten met betrekking tot beleggen in fysiek zilver.
Waarom beleggen in fysiek zilver en niet in zilver op papier?
In de praktijk maken we eigenlijk een onderscheid tussen twee verschillende vormen van beleggen in fysiek zilver. Dit betekent concreet dat je er voor kan kiezen om te beleggen in:
- Zilveren bars;
- Zilveren munten;
In het merendeel van de gevallen is het zo dat beleggers er bewust voor kiezen om hun geld te gaan investeren in zilveren munten. Dit heeft te maken met meerdere belangrijke voordelen. In eerste instantie geldt voor zilveren munten op moment van schrijven dat er geen BTW op wordt aangerekend. Dat is wel het geval bij zilveren bars. Dat is echter niet alles. Daarnaast blijkt uit de praktijk eveneens dat zilveren muntbars een stuk minder eenvoudig te verhandelen zijn. Het idee achter edelmetalen zoals zilver en goud is dat ze altijd op de meest vlotte manier verhandeld moeten kunnen worden. De keuze voor de standaard 1 troy ounce zilveren munten is dan ook voor de meeste mensen de meest voor de hand liggende.
Waarom niet gewoon beleggen in zilver op papier?
Er bestaan op de markt niet alleen maar mogelijkheden om te beleggen in fysiek zilver. Er zijn dan ook eveneens verschillende manieren op terug te vinden om bijvoorbeeld gewoon te speculeren op de zilverkoers. Elke belegger moet eigenlijk voor hem of haar uitmaken op welke manier men wil beleggen in zilver. We zeggen niet dat alle vormen van speculeren op zilver of er in beleggen op papier niet interessant is, maar het achterliggende principe is volledig anders. In eerste instantie is het namelijk zo dat de implementatie van zilver in je beleggingsportefeuille in het bijzonder moet gebeuren als baken tegen economisch minder gunstige tijden. In principe zou ook papier zilver daar voor kunnen zorgen, maar de globale voorkeur gaat bij veel beleggers toch vooral uit naar investeren in fysiek zilver.
Bovenstaande is ook niet het enige punt om rekening mee te houden. Het is namelijk eveneens zo dat niemand je de garantie kan bieden dat de verkochte hoeveelheden zilver, maar ook goud op papier daadwerkelijk ook voor handen zijn. Hierin schuilt een niet onbelangrijk gevaar. Het is wat dit betreft dan ook altijd een betere keuze om te investeren in fysiek zilver. De aangekochte zilveren munten of zilverbars kan je gewoon opslaan bij je thuis of in een kluis bij een bank. Zo weet je met absolute zekerheid dat jouw aangekochte edelmetalen ook echt van jou zijn.
Hoe beleggen in fysiek zilver?
Fysiek zilver is zoals de naam reeds laat vermoeden zilver dat je ook echt kan vastnemen. Voor zowel zilveren munten als zilveren muntbars geldt dat je ze gewoon in de hand kan houden en fysiek kan uitwisselen met anderen. Dat geldt niet voor zilver waar je op papier eigenaard van wordt. Zoals eerder op deze pagina reeds vermeld is het mogelijk om op verschillende manieren te beleggen in fysiek zilver. De meest interessante optie is beleggen in zilveren munten. Dit niet in het minst wanneer je slechts een beperkt budget voor handen hebt voor het uitvoeren van je investering. Enkele populaire zilveren beleggingsmunten zijn in de praktijk:
- De Maple Leaf uit Canada;
- De Philharmoniker uit Oostenrijk;
- American Eagle zilveren munten uit de Verenigde Staten;
Naast de bovenstaande munten die bekend staan als de interessantste zilveren beleggingsmunten is het zo dat je ook nog kan beleggen in andere exemplaren. Indien je naar alternatieven voor de bovenstaande munten gaat kijken zal je kunnen vaststellen dat al snel ook de verzamelwaarde om de hoek zal komen kijken. Dit geldt niet alleen voor de populaire Lunar munten van de Australische Perth Mint, maar ook voor bijvoorbeeld de ongelofelijk leuke Chinese panda’s.
Toch liever zilveren bars kopen?
De informatie op deze pagina kan misschien overkomen alsof we het aankopen van zilveren bars afraden, maar dat is niet helemaal juist. In het bijzonder wanneer je van plan bent om grotere hoeveelheden zilver aan te kopen kunnen dergelijke bars zeker het overwegen waard zijn. Het belangrijkste nadeel gaat echter schuil in het feit dat je met zilveren bars geconfronteerd wordt met de 21 procent aan BTW. Deze BTW zorgt er voor dat je eigenlijk vanaf het begin met je investering in zilver stevig in het rood duikt. Het zal dan ook aanzienlijk langer duren vooraleer je daadwerkelijk winst op je belegging kan behalen. Het ontbreken van deze BTW bij zilveren munten is een uitermate belangrijk voordeel.
De verzamelwaarde van zilveren munten
In eerste instantie wordt de waarde waar zilveren munten over beschikken bepaald door de zilverprijs. Zoveel spreekt voor zich. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook jaarlijks heel wat potentieel interessante zilveren verzamelmunten verschijnen. Bekend zijn bijvoorbeeld de exemplaren die door de Australische Perth Mint op de markt worden gebracht. In het bijzonder hun ‘Lunar’-reeksen hebben het door de jaren heen uitstekend gedaan. Ook op dit vlak kan er een belangrijke financiële meerwaarde worden gerealiseerd. Zowel de standaard bullion munten als de proof munten kunnen een niet onaanzienlijke waardestijging laten optekenen. In principe zijn het wel vooral de proof exemplaren die op de markt worden gebracht voor verzamelaars. Wanneer je interesse hebt in investeren of beleggen in zilver en je wel houdt van verzamelen is ook dit zeker iets waar je naar kan kijken. Je moet hierbij wel rekening houden met een belangrijk potentieel risico.
De verzamelwaarde van in het bijzonder zilveren munten kan in de praktijk aanzienlijk worden beïnvloed door het risico op zogenaamde “spotting”. Wanneer er sprake is van spotting betekent dit dat er vlekken ontstaan op de munten. Deze vlekken zorgen er niet alleen voor dat de uitstraling van de munt wordt aangepast. Daarnaast spreekt het voor zich dat ook de verzamelwaarde daar sterk onder te lijden kan hebben. Ga je dus met andere woorden zilveren munten verzamelen als investering of belegging? Wees je dan altijd bewust van dit risico.
Waarom kiest dan niet gewoon iedereen voor beleggen in fysiek zilver?
Als fysiek beleggen in zilver dan toch veruit het interessantst is, waarom kiest niet iedereen hier dan voor? Daar zijn verschillende redenen voor aan te halen. In eerste instantie neemt fysiek zilver behoorlijk veel ruimte in beslag. Daarnaast is het ook erg zwaar. Een degelijke hoeveelheid aan ounces zilver vergt dan ook een goede opbergplaats met voldoende ruimte. Dit is anders bij goud. Bij goud mag je reeds een aardige hoeveelheid hebben, dan nog valt ze eenvoudig op te bergen.
Een ander punt met betrekking tot investeren in fysiek zilver heeft te maken met het feit dat je dit eigenlijk altijd doet voor de lange(re) termijn. Bij investeringen in fysiek goud ligt de nadruk bovendien voornamelijk op het behoud van vermogen of koopkracht. Het is dus niet zozeer de winsten die je er mee kan realiseren die primair zijn. Dat is anders bij zilver kopen op papier. Daarbij wordt doorgaans gespeculeerd op de zilverkoers waardoor een eventuele meerwaarde meteen kan worden verzilverd… of hoe passend deze uitdrukking is bij het onderwerp van deze pagina!
Conclusie; het creëren van extra zekerheid door het toevoegen van fysiek zilver aan je beleggingsportefeuille
De kans dat zilver je ooit rijk zal maken is niet groot. Daar moeten we gewoon eerlijk in zijn. Dat is echter in de basis ook niet de belangrijkste reden waarom elke belegger er eigenlijk voor zou moeten kiezen om zilver en / of goud in zijn of haar beleggingsportefeuille op te nemen. In principe investeer je dan ook in fysiek zilver omwille van deze redenen:
- Je creëert een vorm van extra zekerheid voor economisch minder gunstige periodes;
- Zilver vertegenwoordigt altijd een fundamentele waarde en zal dat ook altijd blijven doen;
- Zilver zorgt er voor dat je koopkracht kan worden bestemd tegen bijvoorbeeld de inflatie;
Bovenstaande voordelen tonen aan dat zilver eigenlijk in geen enkele goed gebalanceerde beleggingsportefeuille mag ontbreken. Wees je vooraleer zilver toe te voegen aan jouw beleggingsportefeuille evenwel altijd bewust van het karakter waarover ze beschikt. Wanneer je snel geld wil verdienen is de keuze voor zilver wellicht niet zo interessant. Ben jij echter op zoek naar een mogelijkheid om wat extra defensiviteit in te bouwen? Dan kan zilver net één van de beste keuzes zijn die je kan maken. Hoe dan ook, hopelijk heeft de informatie op deze pagina jou heel wat nieuwe, interessante inzichten gegeven met betrekking tot beleggen of investeren in fysiek zilver.