Zomaar beleggen in een bepaald bedrijf omdat een vriend of kennis het doet is nooit een goed idee. Net zoals het ook nooit interessant is om te investeren in een bedrijf dat wordt aangeprezen door een influencer zonder eerst grondig je eigen onderzoek te doen. Het feit dat een bepaald aandeel of een andere asset wordt aangeraden maakt het immers niet per definitie interessant. Misschien ontvangt de partij die ze aanraadt wel een bepaalde vergoeding voor zijn of haar “advies”. Investeren moet je dan ook nooit doen zonder eerst zelf even grondig je eigen onderzoek te doen. Er zijn verschillende elementen waar je tijdens dat onderzoek rekening mee zal willen houden. Eén van die elementen is het zogenaamde concurrentievoordeel.
Wat is concurrentievoordeel precies?
Eén van de eerste zaken die je moet weten vooraleer te investeren is over welke marktpositie een bepaald bedrijf beschikt. Van cruciaal belang is daarbij ook om jezelf de vraag te stellen over welk voordeel ze heeft ten opzichte van de concurrentie. Daarbij is het niet altijd interessant om uit te gaan van de voorkeuren waar jijzelf als consument over beschikt. Wanneer je veel mensen vraag wat ze naar kijken tijdens het winkelen weerklinkt niet zelden “de prijs”. Dit zou dus betekenen dat goedkoper altijd beter is. Niet dus.
Neem nu bijvoorbeeld het bedrijf The Coca-Cola Company. De frisdrank Coca-Cola dat door het bedrijf op de markt wordt gebracht is niet goedkoop. Sterker nog, het is significant duurder in vergelijking met diverse alternatieven die verkrijgbaar zijn. Consumenten willen echter hun echte Cola drinken en daar betalen ze graag de prijs voor. Dit is een significant concurrentievoordeel dat van fundamenteel belang is geweest voor de evolutie die het bedrijf heeft doorgemaakt… en meer dan waarschijnlijk richting de toekomst nog verder door zal maken.
Welke verschillende vormen van concurrentievoordeel bestaan er?
Het ene concurrentievoordeel is het andere niet. Het aangehaalde voorbeeld van Coca-Cola is dan ook slechts één voorbeeld. We kunnen bijvoorbeeld op dit vlak ook even kijken in de richting van het bedrijf Apple. De producten van Apple lijken op het eerste zicht stiekem helemaal niet zo interessant. Vaak kan je op technologisch vlak bij de concurrentie min of meer hetzelfde krijgen terwijl je er doorgaans significant minder voor moet betalen. Toch kan er worden vastgesteld dat Apple sinds jaar en dag één van de sterkste bedrijven is op deze planeet. Hoe komt dat? Omdat ze erin zijn geslaagd om een soort van ecosysteem te creëren waarbinnen vooral haar toestellen optimaal functioneren.
Het unieke ecosysteem waarbinnen alle verschillende Apple producten met elkaar geconnecteerd kunnen worden heeft ervoor gezorgd dat het voor consumenten ook niet eenvoudig is om bij het vervangen van één van deze systemen niet meer te kiezen voor een Apple exemplaar. De kans bestaat op die manier immers dat het nieuwe toestel “uit de boot valt”. Uiteraard is dit voordeel niet alles. Daarnaast staan de Apple producten er ook om bekend gebruiksvriendelijk te zijn en over een aantrekkelijk design te beschikken.
Voor al deze voordelen is de consument duidelijk bereid een stevige meerprijs te betalen. Het is mede omwille van deze reden dat Apple ondanks het feit dat het een tech-aandeel is toch door menig aantal experten wordt genoemd als een potentieel interessant aandeel in tijden van een stijgende rente.
Wat maakt dit nu precies zo belangrijk?
Wanneer je gaat investeren is de kans ongelofelijk groot dat je dit wil doen voor de lange termijn. Daar is niets mis mee. In tegendeel zelfs. De beste rendementen worden behaald over de lange(re) termijn. Toch moet er hier een kanttekening bij worden gemaakt. Een bedrijf dat op vandaag in de top 10 staat met grootste bedrijven ter wereld hoeft daar binnen tien jaar niet nog steeds te staan.
Heel wat bedrijven die in het verleden op de markt verschenen en op het eerste zicht solide bedrijven bleken te zijn, zijn inmiddels nergens meer te bespeuren. Dit meer dan waarschijnlijk omdat ze niet over een duidelijk concurrentievoordeel beschikten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan IBM. Uiteraard bestaat dit bedrijf nog steeds en biedt ze nog steeds een bepaalde meerwaarde binnen de IT-sector, maar toch is ze inmiddels reeds lang en breed voorbijgestoken door tal van andere technologiebedrijven.
Bepalend voor het lange termijn perspectief
De kracht van een onderneming wordt in de praktijk doorgaans slechts duidelijk over de lange termijn. Het is op zich niet zo moeilijk om als nieuw bedrijf tijdelijk een bepaald marktaandeel te verwerven. Een stuk lastiger wordt het echter wanneer je consumenten consequent en over de lange(re) termijn een reden moet geven om voor jouw bedrijf te kiezen. Wanneer je Apple aandelen of Coca-Cola aandelen koopt kan je er nagenoeg zeker van zijn dat deze bedrijven er ook in de (verre) toekomst nog zullen zijn. Die zekerheid is er heel wat minder wanneer je gaat investeren in speculatieve groeiaandelen van ondernemingen die nog maar net om de hoek komen kijken en bijgevolg nog moeten beginnen opboksen tegen de vaste waarden. Meer dan waarschijnlijk zullen slechts enkele van deze bedrijven de tand des tijds weten te doorstaan.
Let op! Concurrentievoordelen zijn niet altijd blijvend!
De bovenstaande informatie kan mogelijks het idee hebben gecreëerd dat concurrentievoordelen altijd blijvend zijn. Dat is niet helemaal waar. Wanneer je investeert voor de lange termijn is het altijd van cruciaal belang om de bedrijven waarin je investeert op te volgen. Het concurrentievoordeel waar een bedrijf op vandaag over beschikt hoeft er binnen een paar jaar niet meer precies hetzelfde uit te zien. Denk bijvoorbeeld maar aan Tesla. Zij wist zich lange tijd te profileren als de nummer één op het gebied van elektrische voertuigen. Nu de grotere automerken ook volop de kaart van elektrisch rijden trekken zou daar in de toekomst zomaar verandering in kunnen komen.
Een concurrentievoordeel kan dus zowel over een permanent als over een tijdelijk karakter beschikken. De pionier van een nieuwe technologie kan lange tijd het verworven patent gebruiken als structureel concurrentievoordeel. Komt dat patent te vervallen? Dan kan dat concurrentievoordeel zomaar in rook opgaan. Dit zien we bijvoorbeeld zeer vaak gebeuren binnen de farmaceutische wereld. Actief je investeringen blijven opvolgen is dan ook van cruciaal belang om hun concurrentieel voordeel over de lange(re) termijn goed in te kunnen blijven schatten.