De dip kopen wordt door menig aantal gerenommeerde investeerders aanzien als één van de beste manieren om (extra) rendement te realiseren over de lange termijn. Het probleem dat zich hierbij stelt heeft te maken met het feit dat je niet continue de dips kan opkopen. Het spreekt namelijk voor zich dat dit een behoorlijk aanzienlijk budget zou vereisen. Dit budget heeft lang niet elke belegger of investeerder ter beschikking, in tegendeel. De vraag die veel mensen zich onderhand na de recente dalingen stellen is of het opkopen van de dips nu al interessant kan zijn. De meningen hierover zijn nog sterk verdeeld. Onder meer vermogensbeheerder BlackRock uit bijvoorbeeld haar twijfels.
Zorgen over toenemende inflatie en afnemende groei in de VS
Niet zelden is het in de praktijk zo dat er wordt gekeken naar wat de grootste vermogensbeheerders doen. Wordt er bijvoorbeeld gekocht? Dan kan dat het vertrouwen onder (kleinere) beleggers doen toenemen. Wordt er door de vermogensbeheerders eerder gekozen voor een afwachtende houding? Dan kan dat het beleggersvertrouwen logischerwijs schade toebrengen. Op moment van schrijven lijkt BlackRock, de grootste vermogensbeheerder op deze planeet, in ieder geval nog niet van plan om de dips op te kopen. In een reactie liet ze dan ook het volgende optekenen:
We zijn nog niet van plan om de dip te kopen. Dit niet in het minst omdat de waarderingen momenteel nog geen teken van verbetering laten zien. Bovendien bestaat het risico dat de Fed gaat overreageren. Tel daar ook nog de druk op de winstmarges bij op en het lijkt er momenteel naar uit te zien dat het opkopen van de dips nog niet verstandig zou zijn.
Ondanks het feit dat de koersen van verschillende aandelen en indexen de voorbije maanden sterk zijn gedaald moet het gezegd dat er nog steeds sterke twijfels bestaan over een aankomend herstel. De strategie die door BlackRock wordt gehanteerd is er één die we ook gehanteerd zien worden door menig aantal partijen op de markt.
Angst voor acties van Federal Reserve neemt toe
Er kan worden vastgesteld dat de angst in de markt aanzienlijk toeneemt. Dit niet in het minst omdat menig aantal beleggingsexperten vermoeden dat de Federal Reserve een agressievere toon aan zal gaan slaan tijdens de geplande tweedaagse vergadering aankomende donderdag. De Amerikaanse centrale bank probeert de sterk toenemende inflatie in toom te houden door het toepassen van monetaire verkrapping. Beleggers vrezen vooral dat de Fed te agressief te werk zal gaan. Dit met de kans op een mogelijke recessie voor de Amerikaanse economie tot gevolg.
De zogenaamde angstindex, de VIX steeg gisteren (maandag 13 juni 2022) naar 34. Voorgaande vrijdag stond deze nog op 28. Dat is hoger in vergelijking met het 200-daags gemiddelde van 23. Bovendien is het ook hoger in vergelijking met 50-daags gemiddelde welke op 27 staat.
“Te optimistische verwachtingen”
Tot slot heeft een recent BlackRock-rapport zich ook uitgesproken tegen de actuele analistenverwachtingen voor bedrijven uit de S&P 500. Volgens de vermogensbeheerder zijn de vooropgestelde groeiverwachtingen van 10,5 procent voor dit jaar veel te optimistisch. De strategen van de vermogensbeheerder stellen dan ook dat aandelen nog verder onderuit zullen kunnen gaan wanneer blijkt dat de margedruk toeneemt. Eén ding is in ieder geval duidelijk, BlackRock raadt de dip opkopen momenteel duidelijk (nog) niet aan.