Succesvol beleggen betekent ook tijdig winst nemen

Hoe kan je nu echt succesvol beleggen? Het is wellicht één van de vaakst gestelde vragen onder mensen die voor de eerste keer willen gaan investeren. In het bijzonder in tijden wanneer er nauwelijks spaarrente wordt aangeboden kijken heel wat mensen in de richting van de beurs. Dat kan zeker interessant zijn. De rendementen die op de beurs gehaald kunnen worden blijken over de lange(re) termijn gezien vaak een aanzienlijke meerwaarde met zich mee te brengen voor het vermogen waar mensen over beschikken. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook gevaar om de hoek loert. Beleggen staat in de praktijk immers altijd ook gelijk aan een beetje risico’s nemen. Gelukkig bestaan er verschillende tips die je kunnen helpen om deze risico’s in te perken. Tijdig winst nemen is hier één van. Dit zeker wanneer de beurzen op een all-time-high noteren.

Lange termijn beleggen is toch het interessantst?

Een artikel schrijven als deze waarin tijdig winst nemen als één van de tips wordt aangekaart voor succesvol beleggen is in de praktijk altijd gevaarlijk. Eén van de meest hardnekkige stellingen uit de beleggerswereld is namelijk dat de beste rendementen worden behaald over de lange termijn. Dat is ook zo. Beleggers die goed hun huiswerk maken en ervoor kiezen om te investeren in solide bedrijven met een heldere lange termijn visie kunnen vaak rekenen op uitstekende rendementen. Dit gewoon door hun aandelen aan te houden. Toch betekent dit niet dat je elke belegging die je doet oneindig in haar geheel moet aanhouden. Dit zelfs wanneer je goed onderzoek hebt gedaan vooraleer in te stappen.

Voorbeeld: Winst nemen met aandelen als Pfizer & Moderna

We halen voor bovenstaande graag een actueel voorbeeld aan. Voor dit voorbeeld gaan we kijken in de richting van twee farmaceutische aandelen. Het gaat hierbij om het aandeel van Moderna en om dat van Pfizer. Beide bedrijven hebben er met 2021 een geweldig goed jaar opzitten. Dit uiteraard in het bijzonder omwille van het succesvolle Coronavaccin dat ze hebben ontwikkeld. Voor Pfizer geldt wel dat dit in samenwerking is gebeurd met het Duitse Biontech. Voor menig aantal mensen geldt dat ze er naar aanleiding van het vaccinnieuws voor hebben gekozen om te investeren in deze bedrijven. Wanneer ze dat aan het begin van het jaar hadden gedaan betekent dit op moment van schrijven een year-to-date rendement van:

  • meer dan 56 procent voor Pfizer;
  • meer dan 121 procent voor Moderna;

Beide bedrijven hebben er dus duidelijk een gunstig jaar opzitten waarbij de aandelenkoers een stevige evolutie heeft gemaakt. Ondanks het feit dat de vooruitzichten momenteel voor deze bedrijven nog steeds goed zijn dringt zich toch de vraag op hoeveel verdere koerswinst er nog in de pijplijn zit. Het gros van de koerswinst is namelijk het gevolg van de succesvolle Coronavaccins die de bedrijven op de markt hebben gebracht. Eenmaal de nood aan deze vaccins afneemt zou dat dus zomaar voor een shift in momentum kunnen zorgen. Waarom zou je er dan niet voor kiezen om op z’n minst een stukje winst te nemen? Bij een stijging  van meer dan 100 procent zoals bij het Moderna aandeel is het zelfs mogelijk om je oorspronkelijke inleg eruit te halen en “gratis” verder te gaan met het restant van je aandelen.

Winsten verzilveren is geen kwestie van “alles of niets”

Voor menig aantal beleggers geldt dat zij een tactiek hanteren van “alles of niets”. Als je een reden hebt om een stukje van een bepaalde positie van de hand te doen, dan zal je ook wel een reden hebben om de rest te verkopen? Dat is niet helemaal waar. Dat je graag een stukje winst wil nemen hoeft niet perse te betekenen dat je niet meer gelooft in de toekomst van het bedrijf in kwestie.

Veel mensen die reeds geruime tijd succesvol beleggen hebben er naar aanleiding van de run die technologie aandelen hebben gemaakt voor gekozen om bepaalde posities (tijdelijk) wat in te perken. Dat betekent niet dat er geen geloof meer is in de toekomst van deze bedrijven. Het veiligstellen van winst kan er, zeker in een periode waarin de beurs op een all time high niveau balanceert, voor zorgen dat er meer cash wordt gecreëerd om potentiële dips te kunnen kopen.

Niet ieders vermogen is even groot

Het tijdig verzilveren van bepaalde winsten door enkele posities al dan niet tijdelijk wat terug te schalen kan voor veel beleggers van cruciaal belang zijn. Zelfs voor wat hun long term plan betreft. Het spreekt immers voor zich dat niet iedereen over een even groot vermogen beschikt. Voor kleinere beleggers is het vaak zo dat zij hun gerealiseerde winsten zo optimaal mogelijk moeten zien te benutten. Dit vooral om over de lange termijn een optimaal rendement te kunnen behalen.

Het aanhouden van een bepaalde hoeveelheid cash om mogelijke correcties op te kunnen kopen is voor velen dan ook niet mogelijk zonder dat ze nu en dan wat rendement verzilveren. Er is een belangrijke reden waarom er bij brokers steeds wordt aangegeven hoeveel de “ongerealiseerde winsten” bedragen. Winsten zijn namelijk pas echt winsten wanneer het rendement is verzilverd. Tot die tijd kan elke winst die je hebt gemaakt door een terugval in de koers teniet worden gedaan.

Tijdig winst nemen kan een vereiste zijn voor succesvol beleggen

Voor veel mensen staat succesvol beleggen gelijk aan het uitvoeren van periodieke beleggingen. Men stapt met andere woorden stelselmatig in, veelal door het hanteren van de dollar-cost-average methode. Dit kan inderdaad een uitstekende strategie zijn. Wanneer je dit doet zal je echter op een bepaald moment tot de conclusie komen dat de beurzen een bepaald niveau hebben bereikt waarop voorzichtigheid geboden is. Het doen van consequente investeringen ongeacht de koers kan inderdaad lucratief blijken op lange termijn. Voor de korte termijn kan tijdelijk even wat winst verzekeren echter nog interessanter zijn. Dit is één van de belangrijkste regels van topbelegger Warren Buffett. Ook hij staat erom bekend in tijden waarin de beurzen een hoog niveau laten optekenen heel wat cash opzij te houden. Dit wordt ook bevestigd door de gegevens die beschikbaar worden gesteld van zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway.

Succesvol beleggen kan voor iedereen anders zijn

Binnen de beleggerswereld bestaat er niet zoiets als één volledig juiste of één volledig foute manier van beleggen. Over elke tactiek valt dan ook wel iets te zeggen. Iemand die sowieso veel cash voor handen heeft zal zich minder snel geneigd voelen om winst te nemen. Wie moeite heeft om nieuwe posities te openen of bestaande posities uit te breiden omwille van een beperkte hoeveelheid aan financiële middelen zal wel af en toe de behaalde winsten willen verzilveren. Op deze manier kan er een cashreserve worden opgebouwd. Deze reserve kan zeer goed van pas komen tijdens een correctie of een beurscrash.

Het regelmatig verzilveren van behaalde winsten kan tot slot ook zorgen voor een beetje rust in het hoofd. Wanneer het bloed door de straten loopt blijken veel beleggers geneigd om hun posities te sluiten. Dit terwijl ze net op die manier vaak gegarandeerde verliezen lijden. Een correctie of crash biedt een interessant instapmoment, maar één van de slechtst mogelijke verkoopmomenten. In het bijzonder in deze tijd waarin heel wat aandelenkoersen torenhoog noteren zou even wat winst nemen zeker en vast geen slechte tactiek kunnen zijn. Uiteraard moet je altijd goed zelf je eigen onderzoek doen en bepalen wat voor jou nu precies het beste werkt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *