Wat is een correctie en hoe kan je, je er tegen wapenen?

Wat is een correctie? Misschien nog belangrijker is de vraag wat je nu precies kan doen om je er tegen te wapenen. Getroffen worden door een correctie voorkomen is in de praktijk namelijk onmogelijk. Elke belegger of investeerder die zich gedurende enige tijd in de markt bevindt zal er dan ook met zekerheid mee te maken krijgen. Het is in dat geval dan ook voornamelijk van belang om te proberen je verliezen zo beperkt mogelijk te houden. In het bijzonder voor nieuwe investeerders geldt dat een correctie behoorlijk beangstigend kan zijn. Het gebeurt dan ook niet zelden dat men op basis van de geleden verliezen impulsverkopen doet. Impulsiviteit is echter een zeer slechte raadgever op de beurs. Wil je graag ontdekken wat een correctie precies is en wat je er tegen kan doen? Dan moet je vooral snel verder lezen!

Wanneer is er sprake van een correctie?

We spreken van een correctie op de beurs op het ogenblik dat er een daling plaatsvindt van 10 procent ten opzichte van het hoogste punt in 52 weken. Het spreekt voor zich dat je als belegger of investeerder helemaal nooit zit te wachten op een dergelijke daling. Toch hoeft ze helemaal geen ramp te zijn. Voor de beurzen geldt namelijk in de praktijk altijd dat ze eerst consolideren vooraleer er nieuwe toppen kunnen worden neergezet. Op het ogenblik dat er een correctie op de beurs plaatsvindt zorgt dat er eigenlijk hoofdzakelijk voor dat er zich voor jou als belegger een interessant, nieuw aankoopmoment aandient. Tijdens elke berenmarkt van de voorbije 40 jaar was er steevast sprake van een zogenaamde correctiefase. Een dergelijke correctie treft overigens niet alleen maar mensen die investeren in aandelen. Ook de obligatiebelegger krijgt er namelijk mee te maken.

Wanneer vindt er een correctie plaats op de beurs?

In het merendeel van de gevallen is het zo dat er een correctie optreedt op het moment waarop beleggers een beetje hoogtevrees krijgen. Dit betekent dat de kans op een correctie het grootst is op het moment dat de beurskoersen een flinke groei hebben laten optekenen. Het spreekt echter voor zich dat ook andere factoren kunnen leiden tot een crash op de beurs. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk dat beleggers bezorgd worden over verschillende, recente ontwikkelingen. Hierdoor is het mogelijk dat er door menig aantal beleggers in paniek op de verkoopknop wordt gedrukt. Op moment van schrijven (2021) geldt bijvoorbeeld dat vooral een stijging van de inflatie een niet onbelangrijke zorgenkind is op de beurs. In eerste instantie was dat nog vooral het herstel na de Coronaperiode, maar daar blijkt de beurs zich op moment van schrijven nog maar vrij weinig zorgen om te maken.

Hoe moet je handelen tijdens een  beurscorrectie?

Voor menig aantal beleggers geldt dat ze bij een daling van de beurs andere beleggers naar de uitgang volgen. In het merendeel van de gevallen wordt echter al snel duidelijk dat deze manier van handelen doorgaans niet echt loont. In het merendeel van de gevallen is het namelijk zo dat een correctie enkele maanden later alweer volledig is weggewerkt. Dit zorgt ervoor dat het verkopen van je aandelen na een stevige daling eigenlijk nooit verstandig is.

Dit uiteraard tenzij er iets fundamenteels aan het achterliggende bedrijf is veranderd. Dit is wel een belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden. Niet elke daling wordt veroorzaakt door een crash op de markt. Is er bijvoorbeeld een groot schandaal naar buiten gekomen over een bepaald bedrijf of zit één van de ondernemingen waarin je hebt geïnvesteerd in grote financiële problemen? In dat geval is het uiteraard mogelijk dat er zich niet snel terug een herstel zal aandienen.

Op het moment dat er gewoon sprake is van een correctie zal er dus geen fundamenteel verschil worden gecreëerd in de reden waarom je ervoor hebt gekozen om in bijvoorbeeld bepaalde aandelen te gaan beleggen. Dit is een belangrijk gegeven die je altijd in je achterhoofd moet houden. Zoals eerder reeds aangegeven is het bovendien ook zo dat een beurscorrectie er net voor kan zorgen dat er zich interessante opportuniteiten aandienen om te gaan investeren in bepaalde aandelen. Heb je bijvoorbeeld altijd gewacht op een moment om één van je favoriete aandelen voordeliger aan te kunnen kopen? Dan zou dit moment zich nu zomaar kunnen aanbieden!

Wanneer spreken we over een crash en niet (meer) over een correctie?

Wanneer een daling van de beurskoersen optreedt moeten we eigenlijk een onderscheid maken tussen enerzijds een correctie en anderzijds een crash. Op het moment dat er sprake is van een crash is het zo dat er binnen één enkele dag een daling kan plaatsvinden van 10 procent. Bij een correctie is er doorgaans sprake van een daling van 10 procent verspreid over verschillende dagen, weken of zelfs maanden. In het recente verleden hebben we natuurlijk een niet onaanzienlijke crash meegemaakt. De Coronacrisis zorgde er dan ook voor dat onder meer de AEX op 12 maart 2020 in één klap 11 procent verloor. In amper drie weken tijd moest er in die periode een verlies op de beurs worden vastgesteld van zomaar even 30 procent. Een duidelijke berenmarkt had haar greep gekregen op de beurs, maar verloor die ook alweer bijzonder snel.

Wanneer is een beurscorrectie of een beurscrash wel een groot probleem?

In het merendeel van de gevallen kunnen we stellen dat een beurscorrectie of -crash eigenlijk niet echt een groot probleem is. Dit neemt niet weg dat het wel vervelend is om de waarde van je portefeuille te zien afnemen. Toch, voor lange termijn investeerders zal de situatie zich meer dan waarschijnlijk perfect weten te herstellen. Er zijn echter ook uitzonderingen. Wat namelijk wanneer je bijvoorbeeld net je pensioenleeftijd hebt bereikt? Heel wat mensen leggen een beleggingsportefeuille aan voor hun pensioen. Wanneer ze dan plots voor het bereiken van deze leeftijd een correctie meemaken snijdt dat er uiteraard behoorlijk diep in. Hoe je in deze situatie precies te werk moet gaan zal worden bepaald door tal van verschillende factoren. Denk hierbij concreet aan:

  1. Hoelang je reeds hebt geïnvesteerd in je beleggingsportefeuille;
  2. Of je ook nog over andere spaargelden beschikt of niet;
  3. Of je passieve inkomsten uit je beleggingen haalt onder de vorm van dividenden of niet;

Je moet jezelf ook in deze situatie altijd de vraag stellen of het verstandig is om je aandelen nu te gaan verkopen. De kans is groot dat al snel de stijging terug zal worden ingezet. Hierdoor kunnen geleden verliezen vrij snel terug worden ingelopen. Dat is echter niet alles. Als pensioengerechtigde kan je wellicht aanspraken maken op verschillende financiële middelen:

  1. Het wettelijke pensioen dat er aan je wordt uitbetaald;
  2. Een mogelijke uitbetaling van je pensioensparen;
  3. Het passieve inkomen uit je beleggingsportefeuille;

De bovenstaande drie zaken kunnen ervoor zorgen dat je ook wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt nog even de kat uit de boom kan kijken na een beurscorrectie of een crash. Alleen wanneer er zich een langdurige berenmarkt dreigt aan te dienen is het natuurlijk uitkijken geblazen. Ben je echter voldoende vroeg begonnen met beleggen? Heb je er bovendien door de jaren heen consequent voor gekozen om periodiek te investeren? Dan zal je hoe dan ook als het goed is nog steeds een aardige meerwaarde hebben weten te realiseren met je beleggingsportefeuille.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *