Hoe investeren in vastgoed met weinig geld?

Investeren in vastgoed, het lijkt voor veel mensen in eerste instantie iets te zijn wat ze wellicht nooit voor mekaar zullen krijgen. Toch hoef je niet te wanhopen. In tegenstelling tot vroeger hoef je vandaag de dag immers helemaal niet erg rijk te zijn om te kunnen investeren in vastgoed. In de praktijk wordt nog steeds zeer vaak gedacht dat investeren in vastgoed altijd gelijk staat aan het daadwerkelijk aankopen van een bepaald pand. Dat is niet zo. Als investeerder kan je er ook op andere manieren voor kiezen om blootstelling aan vastgoed te creëren binnen je beleggings- of investeringsportefeuille. Op deze manier gaan we je vertellen hoe je zelfs met enkele tientallen of honderden euro’s per maand eenvoudig kan investeren in vastgoed. Dit terwijl je er bovendien ook nog eens een passieve inkomstenstroom mee kan opzetten. Wil jij dus meer te weten komen over hoe investeren in vastgoed met weinig geld? Dan is verder blijven lezen de boodschap!

Wat maakt investeren in vastgoed zo interessant?

Investeren in vastgoed is sinds jaar en dag ongelofelijk populair. Het merendeel van de financiële experten is het er bovendien over eens dat vastgoed eigenlijk verplicht deel moet uitmaken van elke investeringsportefeuille. Makkelijker gezegd dan gedaan. Moet je namelijk niet eerst een significant bedrag kunnen investeren om dat voor mekaar te krijgen? Natuurlijk niet. Verderop deze pagina wordt duidelijk hoe je dit kan aanpakken wanneer je slechts een beperkt budget voor handen hebt. Laat ons nu eerst even kijken naar de redenen waarom een investering in vastgoed zo interessant kan zijn.

1.) Je investeert in één van de meest solide markten die er zijn

De vastgoedmarkt is één van de meest solide markten en tevens ook één van de meest betrouwbare markten die er bestaan. Het is niet voor niets dat de vastgoedmarkt vaak wordt bestempeld als de ruggengraat van een land. Ze doet bovendien ook vaak dienst als een uitstekende barometer. Gaat de koopkracht van de mensen achteruit door een sterk stijgende inflatie? Loert er een financiële crisis om de hoek? Dan is de kans groot dat zich dit al vrij snel laat voelen op de vastgoedmarkt.

Ondanks het feit dat er zeker enkele hobbels in het parcours van de vastgoedmarkt zitten moet het gezegd dat ze over de lange termijn altijd een ontzettend mooie meerwaarde laat optekenen. Door op het juiste moment in te stappen (en op het juiste moment ook terug te verkopen) kunnen gigantische rendementen worden behaald. Direct investeren in vastgoed zorgt er echter ook voor dat je kan genieten van een extra materieel voordeel. Zo beschik je namelijk uiteraard over een dak boven je hoofd en hoef je geen rekening te houden met huurgelden die, laat ons eerlijk zijn, toch een beetje weggegooid geld zijn. In ieder geval, wanneer je geld wenst te investeren in één van de meest solide markten die er zijn zal je al snel tot de conclusie komen dat de vastgoedmarkt zeker één van de beste keuzes is.

2.) Het is (eenvoudig) mogelijk om een passieve inkomstenstroom op te zetten

Op welke manier je er uiteindelijk ook voor kiest om te investeren in vastgoed, je kan eigenlijk altijd  vrij eenvoudig een passieve inkomstenstroom opzetten. Dit is zowel mogelijk bij direct als indirect investeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  1. De huurgelden die je ontvangt voor het verhuren van een vaste woning;
  2. De huurgelden die je ontvangt voor het verhuren van een vakantiehuis;
  3. Het dividend dat je kan ontvangen wanneer je investeert in een vastgoedfonds;

Voor de eerste twee opties die we hierboven hebben aangehaald geldt uiteraard dat er vrij stevige kosten aan verbonden zijn. Dat gaan we niet ontkennen. Wanneer je graag op deze manier willen kunnen genieten van een inkomen uit vastgoed zal je dan ook steeds een grote initiële investering moeten doen. Dat is nu precies waar jij niet op zit te wachten. Anders was je niet op deze pagina aanbeland. Dat brengt ons dan ook meteen bij de derde optie. Die is namelijk wel bijzonder toegankelijk voor mensen die slechts een beperkt bedrag te investeren hebben.

Investeren in vastgoed met weinig geld? Een REIT is een prima optie!

Eén van de belangrijkste zaken waar je als belegger of investeerder altijd rekening mee moet houden is het creëren van voldoende diversiteit binnen je portefeuille. In de praktijk betekent dit dat je er goed aan doet om te investeren in tal van verschillende, interessante markten. Wanneer we het hebben over echt interessante markten komen we al snel uit bij de vastgoedmarkt. Voor elke belegger geldt stiekem wel dat hij of zij interesse heeft in deze markt. Velen vrezen echter dat ze wellicht nooit over het kapitaal zullen beschikken om een investering in deze markt te kunnen doen. Dat is dus niet correct.

Tegenwoordig zijn er op de beurs verschillende vastgoedbedrijven terug te vinden waar je zonder probleem ook als kleine(re) belegger in kan investeren. De Engelse benaming voor deze ondernemingen zijn “Real Estate Investment Trusts”. Het gaat hierbij om bedrijven die als kernactiviteit hebben om te investeren in vastgoed en deze vervolgens te verhuren. Die verhuur kan gebeuren aan particulieren, maar ook aan bedrijven. Enkele bekende (internationale) voorbeelden van zo’n REIT’s zijn:

Om als REIT in aanmerking te komen dienen bedrijven te voldoen aan enkele vrij strikte voorwaarden. Eén van deze voorwaarden heeft betrekking tot het feit dat ze het overgrote merendeel van hun belastbaar inkomen moeten laten terugvloeien naar de investeerders in het bedrijf, aldus de aandeelhouders. In de praktijk gaat het daarbij om zo’n slordige 90 procent. Deze uitbetalingen gebeuren onder de vorm van (vrij stevige) dividenden. Niet alleen maken REIT’s het dus mogelijk om op een zeer toegankelijke manier te investeren in de vastgoedmarkt, daarnaast kan je er ook een behoorlijk lucratieve passieve inkomstenstroom mee opzetten.

Hoeveel budget heb je nodig om te kunnen investeren in een REIT?

Bovenstaande brengt ons eigenlijk een beetje bij de hamvraag van deze pagina. Hoeveel budget heb je nu namelijk precies nodig om te kunnen investeren in een REIT? Dat is sterk afhankelijk van het type REIT waarvoor je kiest. Eerder op deze pagina hebben we enkele van de populairste en tevens ook meest gerenommeerde internationale vastgoedbedrijven voor je op een rijtje gezet. Op moment van schrijven (2022) noteren de aandelen van deze bedrijven aan de volgende koersen:

  • STAG Industrial aan ongeveer 32 dollar per aandeel;
  • Realty Income aan ongeveer 66 dollar per aandeel;
  • W.P. Carey aan ongeveer 83 dollar per aandeel;

Uiteraard zou je er ook perfect voor kunnen kiezen om te investeren in één van de vele andere real estate investment trusts die op de markt zijn terug te vinden. Bovenstaande voorbeelden maken echter meteen duidelijk dat investeren in vastgoed met weinig geld tegenwoordig zonder probleem tot de mogelijkheden behoort.

Hoe verdien je passief geld met jouw investering in een REIT?

Dat investeren in vastgoed met weinig geld tegenwoordig dus perfect tot de mogelijkheden behoort mag inmiddels wel duidelijk zijn. Indien ook jij er uiteindelijk voor gaat kiezen om te investeren in een REIT zal je tot de conclusie komen dat je daar op twee verschillende manieren geld mee kan verdienen. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  1. De koers van de REIT kan over tijd stijgen waardoor je jouw aandelen in de toekomst met winst kan verkopen;
  2. Het is mogelijk om tussentijds passief inkomen te verdienen door de dividenden die worden uitgekeerd;

Wanneer je ervoor zou kiezen om direct in vastgoed te investeren, dus niet door middel van een REIT, kan je op twee verschillende manieren een bepaald rendement verzilveren. In eerste instantie op het moment dat je het aangekochte vastgoed terug verkoopt, maar daarnaast ook tussentijds, bijvoorbeeld door de huurinkomsten die je ontvangt.

Bij een investering in een REIT ligt dat iets anders. Er is uiteraard geen sprake van echte huurinkomsten, althans die zijn er wel, maar ze worden niet integraal aan jou uitbetaald. Jij ontvangt net als de andere investeerders in de REIT een stukje van de koek. Dit gezegd hebbende zijn de dividenden die deze bedrijven uitbetalen best meer dan behoorlijk te noemen. Gemiddeld zijn ze dan ook gelegen tussen de 3,5 en 5 procent. Ook met een vrij beperkte investering zou je dus in de praktijk toch reeds een degelijke passieve inkomstenstroom kunnen opzetten.

Zijn er risico’s verbonden aan investeren in een REIT?

Investeren brengt altijd bepaalde risico’s met zich mee. Een investering in een REIT vormt wat dat betreft geen uitzondering. Het is altijd mogelijk dat de vastgoedmarkt in een tijdelijke impasse verkeert. Ook een economische crisis zou REIT’s in de problemen kunnen brengen. Dit bijvoorbeeld omdat bedrijven, maar ook particuliere huurders tijdelijk niet in staat zijn om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Een crisis op de vastgoedmarkt zou wat dat betreft een minder grote impact hebben. Voor de doorsnee REIT is het tijdelijk terugvallen van de vastgoedprijzen niet zo’n groot probleem. In het merendeel van de gevallen hebben ze immers toch niet de bedoeling om de aangekochte panden terug te verkopen.

Bovenstaande gezegd hebbende zou zowel een crisis op de vastgoedmarkt als een economische crisis de koers van een REIT aandeel negatief kunnen beïnvloeden. Wat dat betreft loop je met een investering in een real estate investment trust dus hetzelfde risico als met een ander aandeel. Risicoloos is je investering dus zeker niet, maar dat is eigenlijk nooit zo.

Hoe interessant is investeren in een REIT?

Investeren in vastgoed met weinig geld kan je dus in de praktijk perfect doen door middel van een zogenaamde REIT. Dit gezegd hebbende rest eigenlijk alleen nog de vraag hoe interessant dit nu precies is. Voor iedereen die graag op een toegankelijke manier wil kunnen genieten van blootstelling aan de vastgoedmarkt binnen diens portefeuille geldt dat investeren in een real estate investment trust mogelijks één van de interessantste opties is die er bestaan. Het is niet alleen toegankelijk, daarnaast kan je er op termijn een mooi rendement mee realiseren en kan je er ook nog eens mee bouwen aan een passieve inkomstenstroom. Deze voordelen zijn bovendien nog niet alles. Een REIT maakt het immers ook vaak mogelijk om indirect te investeren in vastgoed dat anders sowieso niet tot de mogelijkheden zou behoren. Denk hierbij aan:

  • Industrieel vastgoed;
  • Medisch gerelateerd vastgoed zoals ziekenhuizen;

Heb jij dus met andere woorden slechts een beperkt bedrag te investeren? Zou je toch graag willen kunnen genieten van een beetje blootstelling aan de vastgoedmarkt? Ben je, je bovendien bewust van de aangehaalde risico’s die zijn verbonden aan een investering in een REIT? Dan zal je kunnen vaststellen dat dit zeker een potentieel interessante investering kan zijn om te overwegen. Doe zoals altijd wel grondig je eigen onderzoek vooraleer in één of meerdere REIT’s te investeren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *