Je verzekeringen maandelijks betalen, hoe interessant is het echt?

Tijdens ons leven sluiten we als mensen verschillende verzekeringen af. De ene verzekering zal in de praktijk al wat zwaarder doorwegen in ons budget dan de andere. Veel mensen gaan er evenwel nog steeds geheel foutief vanuit dat ze verplicht zijn om hun verzekering(en) in één keer voor een volledig jaar te betalen. We begrijpen deze verwarring, maar het is zeker niet juist. In het merendeel van de gevallen kan je dan ook zeker je verzekeringspremie gespreid betalen. Dit betekent dat je kan kiezen voor een betaling per maand, per kwartaal of per 6 maanden.

De meeste mensen die hun verzekeringen in termijnen willen splitsen opteren voor een maandelijkse betaling. Vaak worden de verschillende verzekeringen ook gebundeld in één pakket waardoor er slechts één keer een maandelijkse premie voor alle lopende verzekeringen dient te worden betaald. Klinkt dit ook best voor jou als muziek in de oren? Ontdek dan in dit artikel snel welke voor-, maar ook welke nadelen er zijn verbonden aan het maandelijks betalen van je verzekeringen.

Je verzekeringspremie(s) maandelijks betalen

De belangrijkste reden waarom mensen er voor kiezen om de premies van hun verzekeringen te splitsen en maandelijks te betalen is uiteraard terug te vinden in het feit dat dit financieel een stuk toegankelijker is. De meeste mensen hebben dan ook best een groot aantal verzekeringen. Heb je een auto? Dan heb je daarvoor een bepaalde autoverzekering afgesloten. Wellicht beschik je ook over een inboedelverzekering. Ga je vaak op reis? Dan heb je misschien ook gekozen voor het afsluiten van een doorlopende reisverzekering, etc. Voor heel wat mensen geldt ook dat ze een dure hospitalisatieverzekering hebben afgesloten.

Al deze verschillende verzekeringen samen vertegenwoordigen wellicht een vrij stevige kostprijs. De meeste premies dienen standaard ook te worden betaald aan het einde van het jaar of helemaal aan het begin van het nieuwe jaar. Het hoeft niet gezegd dat deze periode sowieso financieel reeds behoorlijk zwaar is. Het laatste waar je dan op zit te wachten is om nog meerdere keren met een extra hoge kostprijs te worden geconfronteerd. Door te kiezen voor een maandelijkse betaling van je verzekeringspremies kom nooit voor een dergelijke situatie te staan.

Welke voordelen zijn er dan precies aan verbonden?

Het maandelijks betalen van je verzekeringspremies zorgt er dus in de praktijk voornamelijk voor dat de impact van je verzekeringen op je financiële situatie kan worden gespreid. Dit is voor veel mensen echt veel betaalbaarder. Bovendien kan je op deze manier je verzekeringen gewoon mee opnemen in de maandelijkse kosten die moeten worden betaald. Hou jij er dus met andere woorden ook niet van om grote facturen te ontvangen voor jouw verzekeringen? Dan kan je deze in het merendeel van de gevallen perfect spreiden over verschillende termijnen.

Onderschat de nadelen van gespreid je verzekeringen betalen niet

In eerste instantie lijkt het spreiden van de premie van je verzekering over verschillende maanden alleen maar voordelen met zich mee te brengen. Dat is niet juist. Het is namelijk zo dat het gespreid betalen van je verzekeringspremies voor verzekeraars helemaal niet interessant is. Zij hebben natuurlijk liever dat het volledige bedrag in één keer op hun bankrekening komt te staan. Dat is logisch. Om dit nadeel voor hun toch enigszins in te perken wordt er veelal voor gekozen om een toeslag aan te rekenen wanneer de premies gespreid worden betaald. Die toeslag zorgt er in de praktijk voor dat je uiteindelijk meer zal betalen voor je verzekering dan wanneer je de premie in één keer zou voldoen.

Een tweede nadeel heeft te maken met het feit dat je de premies elke maand in het oog moet houden. Wanneer je enkele keren een premie niet tijdig hebt betaald kan dat als gevolg hebben dat je verzekering wordt geschrapt. Dit betekent dat je niet langer bent ingedekt. Je wil het natuurlijk niet voor hebben dat het brandt net terwijl je verzekeringspremie enkele maanden niet is betaald. Het gespreid betalen van je verzekeringspremies vereist dan ook altijd extra aandacht. Controleer in ieder geval goed of er altijd voldoende saldo op je bankrekening staat.

Let op! Niet alle verzekeraars rekenen toeslagen aan!

Voor het gespreid betalen van verzekeringspremies worden veelal extra kosten aangerekend. We zeggen wel degelijk veelal, wat dat is niet altijd zo. Er zijn ook verzekeraars die geen meerprijs aanrekenen. Dat schept perspectieven. Ben jij van plan om een nieuwe verzekering af te sluiten? Zou je die premie graag gespreid betalen? Dan is het interessant om daar rekening mee te houden bij je keuze op vlak van verzekeraar. Door middel van een objectieve vergelijking kan je wat dit betreft de meest interessante verzekeraar vinden voor jouw situatie. Let wel op, de polisvoorwaarden kunnen veranderen. Het is dus niet ondenkbaar dat je verzekering in de toekomst alsnog extra kosten in rekening gaat brengen.

Conclusie; wanneer kies je nu best voor gespreide betalingen?

Ervaar jij dat het vaak lastig is om de hoge premies van bepaalde verzekeringen in één keer te betalen? Zou je die druk op je financiële liever willen wegnemen? Of in ieder geval willen spreiden over verschillende termijnen? Dan kan je het jezelf financieel veel eenvoudiger maken om de premies maandelijks te betalen. Let wel, op dit vlak gelden twee belangrijke aandachtspunten. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  1. Is er financiële ruimte voor het maandelijks betalen van de verzekeringspremies?
  2. Betaalde je bepaalde verzekeringen anders niet met je eindejaarspremie?

Bovenstaande twee aandachtspunten zijn erg belangrijk. Voor ongelofelijk veel mensen geldt dat ze hun extra kosten aan het einde van het jaar betalen met hun eindejaarspremie. Wanneer je de kosten spreid over verschillende maanden zal je dit geld overhouden aan het einde van het jaar. Het verhoogt evenwel de druk op je financiële situatie doorheen het jaar. Controleer daarom altijd of je wel voldoende financiële ruimte hebt om je verzekeringspremies maandelijks te kunnen betalen. Voor heel wat mensen geldt dat ze het aan het einde van de maand moeilijk hebben om rond te komen. Wanneer dan ook de verzekeringspremies maandelijks moeten worden betaald kan dat extra druk op de ketel zetten.

Alles bij elkaar gezien is het dus zo dat het maandelijks betalen van verzekeringspremies niet voor iedereen de beste keuze zal zijn. Bovendien is het eigenlijk financieel vaak ook niet zo interessant. Voel jij je beter met het spreiden van je verzekeringspremies? Of is dit voor jou de enige manier om je verzekeringen betaalbaar te houden? Dan spreekt het voor zich dat je deze mogelijkheid zeker en vast kan benutten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *