Hoe voorbereiden op een recessie? Het is een vraag welke tegenwoordig door het merendeel van de mensen wordt gesteld. Wanneer we om ons heen kijken kunnen we er dan ook niet omheen dat er woelige financiële tijden staan aan te komen. Verschillende elementen liggen daarvan aan de basis. Natuurlijk is er de nasleep van de COVID-19 pandemie. Wanneer een dergelijke gezondheidsramp de wereld voor zo’n lange tijd in een wurggreep houdt is het niet meer dan logisch dat de nasleep daarvan een enorme impact heeft op de financiële, economische gezondheid van onze planeet. Dat is echter niet alles.
Ondertussen zijn er nog verschillende andere elementen die jammer genoeg een extra negatieve bijdrage leveren aan de druk die onze wereldwijde financiële markt ondervindt. De oorlog die Rusland is gestart met Oekraïne heeft niet alleen de onzekerheid op de markt doen toenemen, daarnaast loert ook een absolute voedselcrisis om de hoek in bepaalde (sowieso reeds kwetsbare) delen van de wereld. Het lijkt er in ieder geval sterk naar uit te zien dat we ons beter schrap kunnen zetten voor hetgeen wat er nog allemaal aan zit te komen, maar hoe doe je dat nu precies? Kan je, je eigenlijk in de praktijk wel voorbereiden op een recessie? Het zijn stuk voor stuk vragen die we op deze pagina voor je trachten te beantwoorden.
Zorg voor een financiële reserve die vrij beschikbaar is
In eerste instantie is het natuurlijk zo dat het merendeel van de informatie op deze website draait rond beleggen. Dit gezegd hebbende benadrukken we ook meermaals het belang van een spaarrekening. Wanneer je, je wil voorbereiden op een recessie is het eerste wat je moet doen zorgen voor een financiële reserve. Voor heel wat mensen die elke maand beleggen geldt dat zij daarvoor mogelijks kijken in de richting van hun beleggingsportefeuille. Dat is niet de bedoeling, meer bepaald omdat:
- De waarde die je gaat beleggen onderhevig is aan koersschommelingen;
- Je wellicht vooral gaat beleggen voor een financieel zekere toekomst;
Finaal is het de bedoeling dat het geld dat je investeert in aandelen, ETF’s of andere beleggingsproducten je extra geld gaat opleveren. Dit als gevolg van een koersstijging, door middel van de dividenden die ze uitbetalen, etc. Dat is anders voor het geld dat je op een spaarrekening aanhoudt. Het bedrag dat je daarop spaart is de best mogelijke financiële buffer die je kan hebben. Dit niet alleen omdat er geen sprake is van (koers)fluctuaties, maar ook omdat het geld vrij beschikbaar is.
Ook dit laatste geldt lang niet altijd voor geld dat je gaat beleggen, in tegendeel. In ieder geval, een financiële reserve aanleggen op een spaarrekening is van cruciaal belang om je financiële situatie te kunnen beschermen. Dit eigenlijk ongeacht het feit of er een recessie zit aan te komen of niet. In het meest ideale geval probeer je altijd (minstens) zes maanden aan loon te parkeren op een spaarrekening. Zo gun je jezelf voldoende tijd om een oplossing te zoeken wanneer de situatie dat vereist.
Probeer je vaste lasten zo beperkt mogelijk te houden
De tweede tip is er één die in de praktijk vaak ontzettend complex is. Op moment van schrijven geldt bijvoorbeeld dat er in grote delen van de wereld sprake is van een niet onaanzienlijke inflatie. De Verenigde Staten heeft eerder al een recordinflatie gemeld en ook in Nederland en België heeft de inflatie een enorme sprong gemaakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat nagenoeg alles heel wat duurder is geworden. We merken dit hoofdzakelijk in de brandstof die we tanken en in de energie die we verbruiken, maar ook onze winkelkar wordt langzaam maar zeker een flink stuk duurder. Dit terwijl het loon dat je ontvangt jammer genoeg niet dezelfde trend vertoont, in tegendeel. Heel wat grote bedrijven hebben reeds bekend gemaakt de nodige extra voorzichtigheid in te bouwen waardoor er zelfs steeds meer banen op de helling komen te staan.
Je vaste lasten beperken hoeft niet altijd zo moeilijk te zijn
Het inperken van de vaste lasten waarmee je wordt geconfronteerd is dus een absolute must. Dit niet in het minst omdat je wellicht alleen op deze manier aan het einde van de maand nog wat geld over kan houden om te sparen. Je zal sowieso merken dat heel wat punten uit dit artikel over hoe je, je kan voorbereiden op een recessie minstens voor een stukje afhankelijk zijn van elkaar. Wil jij ook graag de vaste kosten drukken waarmee je wordt geconfronteerd? Dan zal je tot de conclusie komen dat de onderstaande tips je daar mogelijks bij kunnen helpen:
- Laat de auto zoveel mogelijk staan en neem de fiets of ga te voet indien mogelijk;
- Voorkom nutteloos energieverbruik zoals lampen die onnodig aan blijven staan;
- Bedenk hoe je eenvoudig extra energie kan besparen zonder ingrijpend comfortverlies;
- Sluit geen (dure) kredieten af tenzij je echt niet anders kan;
- Ga door je vaste kosten en schrap wat je kan missen (zoals dure abonnementen);
In het bijzonder voor het derde punt uit bovenstaande lijst geldt dat veel mensen zouden kunnen schrikken van het bedrag dat ze op deze manier kunnen besparen. Hoe vaak betrap je jezelf er bijvoorbeeld op dat je in delen van het huis het licht laat branden terwijl er helemaal niemand is? Waarom zou je bovendien je was in de droogkast stoppen wanneer je ze tijdens de zomer ook gewoon buiten kan drogen? En is het echt wel zo interessant om de vaatwasmachine aan te zetten wanneer ze eigenlijk slechts voor de helft is gevuld? Het zijn slechts enkele voorbeelden van zaken waarmee je eenvoudig energie en dus ook geld kan besparen.
Vermijd geld lenen, tenzij het je een direct voordeel oplevert
Wil je, je voorbereiden op een recessie? Dan is één van de belangrijkste regels om ervoor te zorgen dat de druk op je financiële situatie zo beperkt mogelijk wordt gehouden. Niemand kan op voorhand voorspellen hoelang een recessie gaat aanhouden en vooral hoe groot de impact daarvan zal zijn.
Wanneer er een financiële crisis voor de deur staat is het in ieder geval allerminst interessant om schulden aan te gaan. Sta je op het punt om een grote investering te doen? Zal die investering vooral pas op lange(re) termijn gaan renderen? Dan is het mogelijks goed om even de kat uit de boom te kijken. Een financiële crisis zou zomaar heel wat op het eerste zicht lucratieve toekomstplannen kunnen doen verdampen. Bovendien ga je op deze manier in onzekere tijden een extra financiële verbintenis aan die je mogelijks zelfs op korte termijn reeds in de problemen kan brengen.
Uitzonderingen bevestigen de regel
Bovenstaande klinkt natuurlijk ontzettend negatief, maar er zijn wel degelijk ook uitzonderingen. Op moment van schrijven is het bijvoorbeeld zo dat de energieprijzen de pan uit swingen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar bijvoorbeeld zonnepanelen een aanzienlijke stijging heeft gekend. Zelfs wanneer je geld moet lenen voor de plaatsing van een dergelijke installatie kan dat nog steeds financieel interessanter uitvallen dan wanneer je voor jouw energieverbruik volledig afhankelijk bent van je energieleverancier. Let wel, het spreekt voor zich dat zonnepanelen niet op elk moment van het jaar over een even grote opbrengst beschikken. Wat dat betreft zal je de meest lucratieve maanden van dit jaar reeds mislopen hebben wanneer je nu nog een systeem met zonnepanelen moet laten plaatsen.
Het spreekt voor zich dat bovenstaande slechts een voorbeeld is. Dient er zich een bepaalde opportuniteit aan waarbij je door geld te lenen meteen kan rekenen op een aantrekkelijk, bij voorkeur gegarandeerd financieel rendement? Dan kan je deze optie wel degelijk overwegen. Dit brengt ons zelfs rechtstreeks bij het volgende onderdeel van deze tekst.
Je voorbereiden op een recessie? Zorg voor meerdere inkomstenbronnen!
Voor veel mensen geldt dat ze het begrip “passief inkomen” tegenwoordig eigenlijk gewoon moe zijn gehoord. Dat is het gevolg van het feit dat je werkelijk dood wordt gegooid met video’s en artikels die benadrukken hoeveel extra geld je op die manier wel niet kan verdienen. Dat er zoveel over dit onderwerp wordt gezegd en geschreven hoeft niet te verbazen. Of er nu sprake is van een onverwachte gebeurtenis die je persoonlijke financiële situatie treft of een recessie de wereld (of bepaalde delen daarvan) in een greep houdt, in al deze verschillende gevallen wordt het belang van passief inkomen duidelijk.
Wanneer de vaste kosten oplopen gaan mensen steevast op zoek naar manieren om enerzijds te besparen, maar anderzijds ook om meer geld te verdienen. Dat lijkt een prima keuze (en dat is het doorgaans ook), maar wat wanneer je niet over de mogelijkheid beschikt om nog meer te werken? Wat wanneer je een kind hebt waar je voor moet zorgen? Of misschien neem je wel de zorg van ouders en / of grootouders op jou? Het is eenvoudig om te zeggen dat extra werken leidt tot meer inkomsten, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid. Passief inkomen kan in dat geval de oplossing betekenen.
Iedereen kan passief inkomen opbouwen
Er wordt vaak gepraat over passief inkomen in de context van het realiseren van financiële vrijheid. Waar passieve inkomsten in eerste instantie echter voor zorgen is financiële zekerheid. De zekerheid om, ongeacht hetgeen het leven op je pad zal brengen, toch te kunnen blijven voldoen aan de financiële lasten waarmee je kan worden geconfronteerd. Bovendien is het helemaal niet zo moeilijk om passief inkomen te realiseren als het op het eerste zicht mag lijken. Je kan ze dan ook in de praktijk realiseren door bijvoorbeeld:
- Te investeren in dividendaandelen;
- Een ebook te schrijven en deze vervolgens te koop aan te bieden;
- Te bloggen over een hobby of een favoriet onderwerp;
- Video’s te maken en op Youtube te plaatsen;
Bovenstaande vier voorbeelden zijn uiteraard vier bekende voorbeelden, maar in de praktijk zijn de mogelijkheden die er bestaan ontzettend uitgebreid en divers. Gaat (een gedeelte van) jouw actief inkomen verloren en wil je dat grotendeels kunnen opvangen? Of wil je graag bovenop jouw standaard inkomen nog wat extra geld verdienen zodat je eventuele prijsverhogingen als gevolg van inflatie eenvoudig(er) kan opvangen? In beide gevallen zal je kunnen vaststellen dat passief inkomen daar zeker en vast voor kan zorgen.
Last but not least, wees je bewust van je financiële situatie
Bovenstaande tip is er niet één die je alleen maar in het achterhoofd moet houden wanneer je, je gaat voorbereiden op een recessie. Nog steeds is het zo dat veel mensen zich in te beperkte mate bewust zijn van hun financiële situatie. Weet jij bijvoorbeeld uit je hoofd hoeveel je netto-inkomen bedraagt? Waarschijnlijk wel. Ben je, je echter ook bewust van het exacte bedrag dat je daarvan kwijt bent aan leningen, verzekeringen, kosten voor nutsvoorzieningen, de gemiddelde brandstofkost die je per maand betaalt, etc? Waarschijnlijk niet. Alleen door je zeer bewust te zijn van jouw financiële situatie en de mogelijkheden die deze je biedt kan je optimaal inspelen op elke financiële uitdaging die er op je pad komt. Gun jezelf tot slot ook altijd voldoende financiële ademruimte zodat je eventuele tegenslagen of een recessie eenvoudiger kan doorstaan.