Wat moet je weten over de Taproot update voor Bitcoin?

We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat updates aan het Bitcoin netwerk in de praktijk niet vaak voorkomen. Het is ondertussen alweer vier jaar geleden sinds de Segregated Witness update live ging. Dit was een ontzettend belangrijke update aan het netwerk van Bitcoin. Dit uiteraard niet in het minst omdat ze de basis heeft gelegd voor het zogenaamde Lightning Network. Voor elke nieuwe update die wordt doorgevoerd geldt dat ze het Bitcoin netwerk telkens weer een beetje beter maakt. Dat geldt ook voor de Taproot update die werd doorgevoerd bij blok 709.632. Ben jij benieuwd welke nieuwe mogelijkheden deze update allemaal met zich meebrengt? We laten ze je graag ontdekken in dit artikel.

Updates aan het Bitcoin netwerk zijn zeldzaam

Zoals in de inleiding van dit artikel reeds aangegeven zijn updates aan het Bitcoin netwerk in de praktijk een zeldzaamheid. Dat bewijst het feit dat er maar liefst vier jaar zit tussen het doorvoeren van de Segregated Witness update en deze Taproot update. Dit geeft aan hoe voorzichtig er wordt omgesprongen met de software van Bitcoin. Updates aan het protocol zijn onder meer een zeldzaam verschijnsel omdat ze heel wat “obstakels” moeten overwinnen vooraleer ze daadwerkelijk doorgevoerd kunnen worden. Niet alleen geduld, maar ook zekerheid zijn de twee belangrijkste kernwaarden die Bitcoin omschrijven. Het spreekt voor zich dat men bij het doorvoeren van een update geen fouten mag maken. Er staat dan ook veel op het spel. Wanneer er een update plaatsvindt moet deze echt een meerwaarde voor het systeem betekenen. Dat geldt zeker voor de Taproot update die inmiddels werd doorgevoerd.

De introductie van Schnorr signatures

Een eerste belangrijke vernieuwing die haar intrede maakt met de Taproot update zijn de zogenaamde Schnorr signatures. Deze nieuwe manier van tekenen heeft ervoor gezorgd dat transacties merkelijk kleiner zijn geworden. Voor het huidige formaat van signature, de zogenaamde ECDSA geldt dat het ondertekenen van een transactie ongeveer 72 bytes kost. Wanneer het tekenen gebeurt middels de nieuwe Schnorr signatures kan er worden vastgesteld dat de kost slechts 64 bytes per handtekening bedraagt. Dat is toch een niet onaanzienlijke verbetering van zo’n 12 procent ten opzichte van de huidige methode. De komst van deze Schnorr signatures zorgt ervoor dat er in één klap kan worden gerekend op niet één, maar wel op twee concrete voordelen. Het gaat hierbij om de volgende:

  • Lagere transactiekosten;
  • Ontlasting van de blockchain;

Voor het uitvoeren van een transactie dient er immers een significante hoeveelheid minder data te worden weggeschreven op het netwerk. Ondanks het feit dat dit op vlak van efficiëntie een niet onbelangrijke verbetering is voor Bitcoin moet het gezegd dat de echte meerwaarde is terug te vinden in de validatie van de data.

Efficiënter valideren van data

Binnen het voorgaande format was het zo dat een Bitcoin node bij het ontvangen van een blok elke individuele transactie en handtekening moest valideren. Het spreekt voor zich dat dit een behoorlijke inspanning vereist van het computersysteem. Voor Schnorr signatures geldt dat je ze kan samenvoegen zodat ze in één keer gevalideerd kunnen worden. Des te meer er gebruik wordt gemaakt van deze nieuwe signatures, des te minder het netwerk dus zal worden belast. Het spreekt voor zich dat er hierdoor ook een meerwaarde kan worden gerealiseerd voor de schaalbaarheid waar Bitcoin over beschikt.

Ook op privacy gebied brengt Taproot een meerwaarde met zich mee

Bovenstaande voordelen zorgen er uiteraard reeds voor dat de Taproot update op verschillende vlakken een niet onbelangrijke meerwaarde met zich meebrengt. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk zo dat ook mensen die veel waarde hechten aan hun privacy deze update graag zullen zien komen. De werkwijze die Schnorr signatures hanteren zorgt er namelijk voor dat onmogelijk wordt om een standaard Bitcoin transactie en het openen van een kanaal in het Lightning Network te onderscheiden ten opzichte van elkaar. Dat is iets wat tot dusver met ECDSA-handtekening niet mogelijk was.

Conclusie; Taproot creëert een extra meerwaarde voor het Bitcoin netwerk

Veel mensen zijn er zich niet van bewust dat Bitcoin transacties in theorie over een limiet beschikken van 100 kilobyte. In principe is het voor miners wel toegestaan om grotere transacties aan hun blokken toe te voegen. Echter is het zo dat de nodes in het netwerk op die manier zijn ingesteld dat ze transacties die groter zijn dan 100 kilobyte niet door kunnen geven aan miners. De komst van de Taproot update heeft ervoor gezorgd dat Bitcoin-transacties op verschillende manieren efficiënter zijn gemaakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat er dus meer ruimte beschikbaar is voor extra complexiteit in transacties. Anders gezegd, de geldende limiet van 100 kilobyte kan efficiënter worden benut. Dit heeft er toe geleid dat er zaken mogelijk worden gemaakt die in het verleden niet mogelijk waren. In ieder geval mag het duidelijk zijn, de Taproot update heeft het Bitcoin netwerk wederom net wat beter gemaakt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *