VeChain (VET)

Namaakgoederen zijn sinds jaar en dag een groot probleem. Dit eigenlijk voor meerdere partijen. We gaan er in de praktijk vaak vanuit dat dit uitsluitend een probleem is voor de fabrikanten of producenten, maar niets is minder waar. Elk jaar opnieuw betalen mensen overal ter wereld veel geld voor een artikel dat achteraf niet echt blijkt te zijn. Dat is zeer vervelend, maar er kan eigenlijk maar weinig aan dit probleem worden gedaan… of toch? VeChain is een blockchain platform welke in het leven werd geroepen met slechts één ding voor ogen, namelijk het bevestigen van de echtheid van goederen. Het spreekt voor zich dat de nadruk hierbij vooral ligt op luxegoederen. Zou je hier graag meer over te weten komen? Lees dan snel verder en ontdek op deze pagina wat VeChain nu precies zo bijzonder maakt.

Welk probleem wil VeChain precies oplossen?

In de inleiding van deze pagina hebben we het al even gehad over het probleem dat zich stelt met betrekking tot namaakgoederen. Heel wat bedrijven lijden elk jaar opnieuw monsterverliezen omdat hun producten worden nagemaakt. Bijkomend probleem is dat de namaakproducten steeds beter worden en daardoor nauwelijks nog van de echte exemplaren zijn te onderscheiden. Valt dit probleem dan helemaal niet op te lossen? Toch wel. VeChain heeft sinds haar ontstaan duidelijk gemaakt dat ze een concrete oplossing kan bieden voor dit probleem. Hoe precies ontdek je hieronder.

Hoe werkt VeChain?

In eerste instantie kan er worden vastgesteld dat VeChain gebruik maakt van verschillende soorten technologieën. Specifiek maakt dit blockchain platform het echter mogelijk om door het implementeren van een slimme chip in bijvoorbeeld luxegoederen de volledige levenscyclus in kaart te brengen. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van verschillende technologieën. Het gaat hierbij concreet om zogenaamde IoT-systemen en wel de volgende:

  • RFID tags;
  • QR codes;
  • NFC chips;

De goederen worden met behulp van één van de bovenstaande systemen opgeslagen in het blockchain netwerk welke VeChain in het leven heeft geroepen. Dit zorgt er voor dat men bij het scannen van een bepaald product meteen kan afleiden uit het netwerk van VeChain of deze authentiek is of het gaat om een namaakproduct.

Namaakbescherming niet de enige troef van VeChain

In eerste instantie is het zo dat VeChain zich voornamelijk richt op namaakbescherming. Dat is echter niet alles. Daarnaast kijkt VeChain ook verder, meer bepaald naar de wereld van de logistiek. VeChain gelooft dat ze in staat is om de huidige product tracking te vereenvoudigen. Dit uiteraard door het inzetten van blockchain technologie.

Logistiek vertoont grote verschillen afhankelijk van het bedrijf in kwestie. Daarbij kan worden vastgesteld dat het behoorlijk complex zijn. Dit maakt het volgen van bepaalde producten binnen de supply chain alles behalve eenvoudig. Het gebeurt ook niet zelden dat er sprake is van een manuele ingave van gegevens. Zelfs het verwisselen van processen is iets waar je in de praktijk vaak mee kan worden geconfronteerd. Het spreekt voor zich dat al deze verschillende zaken behoorlijk veel tijd in beslag kunnen nemen. Dit zorgt er voor dat er heel wat mankracht is vereist om het volledige logistieke proces draaiende te kunnen houden.

De unieke voordelen van de slimme chip van VeChain

Door gebruik te maken van de slimme chip die door VeChain op de markt is gebracht is het mogelijk om de complete, logistieke industrie te vereenvoudigen. Het spreekt voor zich dat ze op deze manier aanzienlijk eenvoudiger kan worden gemaakt voor bedrijven. De slimme chip van VeChain zorgt er voor dat het in één oogopslag mogelijk wordt om alle bijbehorende gegevens op te vragen. Hierdoor kan er niet alleen sneller, maar ook veel efficiënter te werk worden gegaan.

Het Proof-of-Authority consensus algoritme van VeChain

Wie zich reeds een beetje in de cryptowereld heeft verdiept weet dat er verschillende soorten consensus algoritmes bestaan. Het gaat hierbij in eerste instantie om:

  • Proof-of-Work;
  • Proof-of-Stake;

Het merendeel van de mensen zijn zich wel bewust wat de bovenstaande consensus algoritmes precies doen en vooral hoe ze er voor zorgen dat een blockchain project veilig en betrouwbaar wordt gehouden. De kans is echter groot dat de naam ‘Proof-of-Authority’ iets minder duidelijk is voor jou. Dit consensus algoritme werkt dan ook volledig anders dan de eerder genoemde exemplaren. Proof-of-Authority is dan ook een algoritme welke is gegroeid uit verschillende blockchain projecten. In vergelijking met Bitcoin maakt het ook ongelofelijk snelle transacties mogelijk.

Binnen dit consensus algoritme is het zo dat transacties worden gevalideerd door goedgekeurde accounts. Naar deze gebruikers wordt in de praktijk doorgaans verwezen als zijnde zogenaamde ‘validators’. Het is helemaal niet zo dat VeChain het enige blockchain project is welke gebruik maakt van dit consensus algoritme. Heel wat (op moment van schrijven) nieuwe altcoins volgen haar voorbeeld. Om een validator te kunnen worden is het noodzakelijk dat de blockchain jouw identiteit verifieert. Elke validator draait bepaalde software die er voor moet zorgen dat transacties gevalideerd kunnen worden en in blocks kunnen worden geplaatst. Dit is een volledig geautomatiseerd proces.

Van welke tokens wordt er door VeChain gebruik gemaakt?

Voor verschillende blockchain projecten geldt dat ze gebruikmaken van niet één, maar wel van meerdere tokens. Eén van de meest klassieke voorbeelden op dit vlak is NEO. Als houder van de NEO-token ontvang je namelijk ook automatisch een bepaalde hoeveelheid aan GAS-tokens. Hiervoor hoef je niets te doen buiten de NEO-tokens in je wallet te houden. Min of meer hetzelfde principe geldt ook voor VeChain. Door het bezitten van de VET-token is het namelijk zo dat je ook automatisch in het bezit zal komen van de THOR-token.

In principe is het zo dat de VET-token door bedrijven kan worden gebruikt als slimme betaalvaluta om bedrijfsactiviteiten op de blockchain uit te kunnen voeren. Voor houders van de VET-token geldt dat ze ook automatisch THOR-tokens ontvangen. Deze kunnen worden gebruikt voor het uitvoeren van slimme contracten. Bovendien kunnen ze ook worden ingezet om applicaties op de blockchain te laten runnen.

De VeChain Masternodes

De blockchain van VeChain wordt onderhouden door zogenaamde masternodes. Een masternode is eigenlijk een speciale wallet waarin een aanzienlijke hoeveelheid aan VET-tokens in wordt opgeslagen. Het bewaren van deze tokens in deze wallet zorgt er voor dat het netwerk wordt versterkt. In ruil voor het in de wallet houden van deze tokens ontvangt de eigenaar er van een bepaalde vergoeding. We maken een onderscheid tussen vier verschillende soorten nodes. Het onderscheid tussen deze nodes wordt gemaakt door de hoeveelheid aan VET-tokens welke in bezit zijn. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  • Strength nodes die een minimale hoeveelheid van 10.000 VET-tokens vereisen;
  • Thunder nodes die een minimale hoeveelheid van 50.000 VET-tokens vereisen;
  • Mjolnir masternodes die een minimale hoeveelheid van 150.000 VET-tokens vereisen;
  • Thrudheim masternodes die een minimale hoeveelheid van 250.000 VET-tokens vereisen;

Bovenstaand lijstje maakt duidelijk dat deze masternodes enkel en alleen zijn voorbehouden voor mensen of partijen die echt over een significante hoeveelheid aan VET-tokens beschikken in hun portefeuille.

Waar VeChain kopen?

Wil je graag VeChain kopen? Dat is mogelijk bij verschillende partijen. De populariteit waar Vechain over beschikt heeft er namelijk voor gezorgd dat ze door menig aantal partijen in hun aanbod is opgenomen. Het spreekt voor zich dat je er altijd voor zal willen zorgen dat je de VET-token aankoopt bij een betrouwbare partij. Omwille van deze reden raden wij je de volgende partijen aan:

  • VeChain (VET) kopen bij Binance;
  • VeChain (VET) kopen bij Bitvavo;

De bovenstaande partijen draaien reeds een behoorlijke tijd mee in de cryptowereld en staan er om bekend uitermate veilig te zijn om gebruik van te maken. Let wel, het wordt eigenlijk niet aangeraden om teveel cryptocurrencies in een zogenaamde hot-wallet te houden. Het gaat hierbij om een wallet die altijd in verbinding staat met het internet en dus blootgesteld wordt aan allerhande risico’s. Wil je graag je VET-tokens opslaan voor de langere termijn en wil je daarbij kunnen genieten van de best mogelijke beveiliging? Dan kan het interessant zijn om daarvoor gebruik te maken van bijvoorbeeld een hardware wallet.