De fietslening is een speciaal krediet dat in het leven werd geroepen om mensen de mogelijkheid te bieden om geld te lenen voor de aankoop van een nieuwe fiets. Vroeger was het zo dat veel mensen hier niet meteen nood aan hadden. Fietsen waren immers zelden zo duur dat ze niet met eigen financiële middelen konden worden aangekocht. Op vandaag is dat wel even anders. Iemand die een kwalitatieve elektrische fiets wenst aan te kopen is bijvoorbeeld al snel een paar duidend euro kwijt.
Bovenstaande geldt echter niet alleen voor elektrische fietsen. Wat immers bovendien ook te denken van koersfietsen? Ook bij dergelijke (semi)professionele exemplaren lopen de kosten vaak behoorlijk hoog op. Het afsluiten van een fietslening kan ervoor zorgen dat ook jouw droomfiets binnen handbereik komt te liggen. Dit bovendien op een verantwoorde manier en zonder dat jouw financiële situatie hierdoor onder druk komt te staan. Wil jij ook graag meer te weten komen over deze kredietvorm? Dan kan de informatie op deze pagina voor jou ongelofelijk waardevol blijken te zijn!
Wat is een fietslening?
De fietslening is een kredietvorm die het mogelijk maakt om een lening af te sluiten voor de aankoop van een fiets. De voorwaarden waar je rekening mee moet houden doen sterk denken aan een traditionele lening op afbetaling. Dit betekent dat je op basis van een bestelbon of aankoopfactuur een bepaald bedrag gaat lenen. Dit bedrag wordt in één keer uitbetaald. Vervolgens zal je in maandelijkse termijnen het oorspronkelijke kredietbedrag moeten terugbetalen. In hoeveel termijnen dat precies zal gebeuren is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur evenals van het bedrag dat wordt geleend.
Het traditionele karakter waar de fietslening over beschikt zorgt ervoor dat je kan rekenen op heel wat zekerheden. Alles wat je moet weten over het krediet is immers bij de start bekend. Het gaat hierbij niet alleen om het bedrag dat je leent, maar ook om de (vaste) intrestvoet waartegen je dat doet. Dit betekent dat je zeer precies weet welk bedrag je maandelijks zal moeten betalen. Hierdoor kan je zeer concreet de impact op jouw financiële situatie incalculeren.
Voor welke fietsen kan ik een fietslening afsluiten?
Bovenstaande vraag is een beetje lastig om te beantwoorden. De fietsen waarvoor je een fietslening kan afsluiten kunnen in de praktijk immers verschillen afhankelijk van de kredietverstrekker in kwestie. Voor heel wat kredietverstrekkers geldt bijvoorbeeld dat ze enkel en alleen kredieten toekennen voor de aankoop van een nieuwe elektrische fiets. Voor anderen geldt dan weer dat ze voor veel meer verschillende fietsen een lening willen verstrekken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:
- Plooifietsen;
- Koersfietsen;
- Mountainbikes;
Naast bovenstaande is het zelfs ook zo dat er in bepaalde gevallen fietsleningen kunnen worden verstrekt voor de aankoop van een elektrische step. Deze voorwaarden verschillen echter sterk afhankelijk van de kredietverstrekker in kwestie. Vooraleer over te gaan tot het afsluiten van een dergelijke financiering bij een bepaalde partij moet je dit dus altijd grondig controleren. Waar je bij het uitvoeren van een vergelijking allemaal aandacht aan moet besteden ontdek je verderop deze pagina.
Hoeveel kan je dan precies lenen voor je nieuwe fiets?
Een belangrijke vraag die in de praktijk vaak wordt gesteld met betrekking tot de fietslening heeft te maken met het bedrag dat je ermee kan lenen. Dit bedrag wordt altijd bepaald aan de hand van de werkelijke aankoopwaarde van de nieuwe fiets. Dit moet kunnen worden aangetoond door middel van bijvoorbeeld een bestelbon of een aankoopfactuur. Dit betekent echter in de praktijk niet je slechts maximum 100 procent van het bedrag zoals aangegeven op deze documenten kan lenen. Voor menig aantal banken geldt immers dat ze bereid zijn om tot 110 of zelfs 120 procent te lenen.
Net wat meer lenen dan de daadwerkelijke aankoopwaarde van je nieuwe (elektrische) fiets kan in bepaalde situaties best interessant zijn. In eerste instantie creëer je op die manier een klein beetje extra financiële ademruimte voor jezelf. Daarnaast is het echter zo dat je op deze manier bijvoorbeeld ook je verzekering kan betalen van je lening. Ben je van plan om eventueel nog wat extra accessoires aan te schaffen? Dan hoef je ook deze niet uit eigen zak te betalen. Let wel, hoe meer je leent, des te meer kosten je op het einde van de rit zal betalen.
Met welke voorwaarden moet je verder nog rekening houden?
Standaard is het dus zo dat de kredietvoorwaarden bij een fietslening gelijk zijn aan deze van een standaard lening op afbetaling. Dit gezegd hebbende is het zo dat er extra voorwaarden bestaan waar je rekening mee moet houden. Voor elke kredietverstrekker geldt immers in de praktijk dat hij of zij eigen voorwaarden hanteert voor het fietskrediet. In eerste instantie dien je er sowieso rekening mee te houden dat je de fietslening alleen kan afsluiten voor nieuwe fietsen. Ben je van plan om een tweedehandse fiets aan te kopen? Dan zal je daarvoor deze kredietvorm niet kunnen gebruiken.
Een andere voorwaarde waar je aandachtig voor moet zijn heeft betrekking tot het type fiets waarvoor je deze lening kan aanvragen. Voor verschillende kredietverstrekkers geldt dat ze deze lening uitsluitend toekennen voor elektrische fietsen. Wie dus het krediet wil afsluiten voor de aankoop van een racefiets kan er aan zijn voor de moeite. Andere kredietverstrekkers bieden je die mogelijkheid dan weer wel. Zij kunnen zelfs zomaar nog een stapje verder gaan. Voor verschillende banken geldt immers dat ze je op deze manier ook een bedrag kunnen lenen voor de aankoop van bijvoorbeeld een nieuwe, elektrische step. In ieder geval, grondig de geldende voorwaarden bekijken en vergelijken is zeer belangrijk.
Hoe fietsleningen vergelijken?
Vooraleer een fietslening af te sluiten is het altijd interessant om een vergelijking uit te voeren. Deze vergelijking moet duidelijk maken welke kredietverstrekker jou zo’n krediet tegen de meest interessante voorwaarden kan verstrekken. Tijdens het uitvoeren van een vergelijking moet je aandacht besteden aan verschillende factoren. Uiteraard is er de kostprijs van de lening, maar wat bovendien ook te denken van de mogelijkheden die ze biedt? De belangrijkste zaken waar je bij fietsleningen vergelijken zeker bij stil zal willen staan zijn de volgende:
- Voor welke fietsen kan je geld lenen door middel van de fietslening in kwestie?
- Hoeveel bedraagt de intrest die je moet betalen voor de fietslening in kwestie?
- Is het mogelijk om tot meer dan 100 procent van het aankoopbedrag te lenen of niet?
- Hoeveel bedraagt de maximale aflossingstermijn voor het krediet?
- Kan je ook voor andere voertuigen lenen zoals bijvoorbeeld voor een elektrische step?
De bovenstaande factoren zijn stuk voor stuk erg belangrijk om aandacht aan te besteden. Enkel en alleen op deze manier zal je er immers in slagen om een fietskrediet te vinden die perfect aan je verwachtingen zal kunnen voldoen. Het mag dan misschien wel even een klein beetje tijd kosten, uiteindelijk zal je er zonder twijfel heel wat voordeel mee behalen!