Shell verhoogt dividend ondanks grootste jaarverlies ooit

De volledige oliesector is bijzonder hard geraakt door de Coronacrisis. Ook het Nederlands-Britse energieconcern Shell wordt niet gespaard. De crisis heeft er voor gezorgd dat het bedrijf vorig jaar reeds de keuze maakte om een grondige reorganisatie door te voeren. Deze reorganisatie zou worden doorgevoerd tussen het jaar 2020 en het einde van het jaar 2022. De reorganisatie zorgt er voor dat er zomaar even tussen de 7000 en 9000 banen op de tocht staan bij het bedrijf. Het levert Shell wel een gigantische besparing op, op jaarbasis. Deze besparing ligt naar verwachting tussen de 2 & 2,5 miljard.

Historisch recordverlies

Over het vierde kwartaal van het jaar 2020 heeft de onderneming een negatief resultaat geboekt van net wat meer dan 4 miljard dollar. Dit is omgerekend ongeveer 3,3 miljard euro. Deze cijfers hebben er mee voor gezorgd dat het bedrijf in haar totaliteit over het volledige boekjaar een verlies heeft geleden van 21,6 miljard dollar. Dat is niet zomaar een verlies. Het gaat immers om een absoluut recordverlies voor het bedrijf. De aanleiding voor deze forse verliezen hoeven we uiteraard niet ver te zoeken. De Coronacrisis heeft er immers voor gezorgd dat de wereldwijde vraag naar niet alleen olie, maar ook naar gas sterk is afgenomen. Het verschil met het voorgaande boekjaar is in ieder geval erg groot. Toen slaagde het bedrijf er namelijk onder de streep nog in om een positief resultaat van zomaar even 15,84 miljard te realiseren.

Opmerkelijk, Shell dividend wordt terug verhoogd

Ondanks de bloedrode cijfers die het bedrijf moest presenteren heeft de onderneming er toch voor gekozen om het dividend terug op te trekken. Het bedrijf Shell werd opgericht in het jaar 1907 en koos er in het jaar 2020 voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog voor om haar dividend te verlagen. Sinds het jaar 2014 konden beleggers steevast rekenen op een dividend van 47 dollarcent per aandeel. Dat werd in het jaar 2020 verlaagd naar 17 dollarcent. Deze uitkering zal in het eerste kwartaal van 2021 worden verhoogd met 4 procent.

Stevige besparing door reorganisatie

De Coronacrisis heeft er voor gezorgd dat het bedrijf een grondige reorganisatie aankondigde. Deze reorganisatie zal uiteindelijk aan tussen de zevenduizend en negenduizend mensen ter wereld hun baan kosten. De besparing die het concern hiermee kan realiseren is wel aanzienlijk te noemen. In totaliteit zou ze op deze manier namelijk tussen de 2 en 2,5 miljard dollar per jaar kunnen besparen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *