België lanceert 2 nieuwe staatsbons in september

Het Belgische Agentschap van de Schuld heeft bekend gemaakt dat het in september niet één nieuwe, maar wel twee nieuwe staatsbons zal lanceren. De uitgifte van de nieuwe staatsbons zal gebeuren op 16 september. Mensen die willen intekenen kunnen dit doen vanaf donderdag 5 tot en met vrijdag 13 september. Op dit ogenblik is nog niet bekend gemaakt hoeveel de staatsbons precies zullen opbrengen.

Opbrengst nog niet bekend

Ondanks het feit dat het Belgische Agentschap van de Schuld inmiddels dus heeft bekend gemaakt dat er twee verschillende staatsbons zullen worden aangeboden in september is het nog niet bekend hoeveel deze precies zullen opbrengen. Dit wordt pas bekend gemaakt op 3 september, enkele dagen voor het openen van de inschrijvingsperiode.

Hoe intekenen op de nieuwe staatsbon?

Wie graag wil intekenen op één van de twee of mogelijks op allebei de nieuwe staatsbons kan dat dus pas doen vanaf 5 september. Intekenen kan bovendien op twee verschillende manieren gebeuren. Het gaat hierbij om de onderstaande:

  1. Via een bank van jouw keuze;
  2. Rechtstreeks bij het Agentschap van de Schuld;

De meeste mensen die willen intekenen zullen dat naar alle waarschijnlijkheid doen via hun vertrouwde bank. Hou er rekening mee dat de inschrijvingsperiode beperkt is. Ze wordt dan ook afgesloten op vrijdag 13 september.

Enkele dagen uitstel

Het is enigszins opvallend te noemen dat de inschrijvingsperiode voor de nieuwe staatsbon slechts start begin september. Normaal zou dat namelijk eind augustus moeten zijn. Toch hoeft het uitstel niet te verbazen. De huidige eenjarige staatsbon die vorig jaar werd aangeboden (en zo’n slordige 22 miljard euro opbracht) wordt immers slechts uitbetaald op 4 september. Het is de verwachting dat heel wat mensen die toen hebben geïnvesteerd dat nu opnieuw zullen doen met de gelden die vrijkomen op 4 september.

3,8 procent bruto termijnrekening van ING

Niet alleen het Agentschap van de Schuld hengelt naar de spaartegoeden van de Belgen. Ook banken mengen zich in de debatten met ING als de meest opvallende partij. Deze bank lanceerde afgelopen maandag dan ook een termijnrekening op zowel 6 als 12 maanden waarop sprake is van een bruto rendement van zomaar even 3,8 procent.

Roerende voorheffing terug naar 30 procent

Ben je van plan om in te schrijven op de nieuwe staatsbon? In dat geval is er een belangrijk verschil met de vorige uitgave. Op de opbrengst van de staatsbon die vorig jaar werd gelanceerd gold immers per uitzondering een verlaagde roerende voorheffing van 15 procent. Voor de nieuwe coupons is echter terug een roerende voorheffing van 30 procent van toepassing.

Foto bij dit artikel door Waldo Miguez van Pixabay

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *