De Amerikaanse centrale bank, beter bekend als de Fed of de Federal Reserve heeft ervoor gekozen om het rentetarief opnieuw te verhogen. Een verhoging van 0,75 procent werd verwacht en hebben we ook gekregen. Dit lijkt op het eerste zicht misschien een bescheiden verhoging, maar dat is het niet. Sterker nog, het is de eerste keer sinds het jaar 1982 dat de Fed ervoor heeft gekozen om de rente binnen een dergelijke korte tijdspanne zo aanzienlijk te verhogen. Het is dan ook alweer de vierde renteverhoging in amper 5 maanden tijd. De reden waarom het belangrijkste rentetarief opnieuw wordt verhoogd? Omdat men op deze manier de strijd hoopt aan te binden met de stevig opgelopen inflatie.
9,1 procent inflatie
De belangrijkste reden voor de extra aanzienlijke renteverhoging (ook vorige maand werd de rente reeds verhoogd met 0,75 procent) is terug te vinden in de inflatiecijfers van de maand juni. Deze cijfers zijn ongetwijfeld best hard binnengekomen bij de Federal Reserve. Dit omwille van twee redenen:
- De inflatie viel hoger uit dan vooropgesteld;
- Het ging om het hoogste niveau sinds het jaar 1981;
De vier recent doorgevoerde renteverhogingen zorgen ervoor dat we uitkomen op een vork van 2,25 tot 2,50 procent. De hogere rentevoet heeft als belangrijkste gevolg dat het lenen van geld (aanzienlijk) duurder wordt. Op deze manier wordt de economie vertraagd waardoor de hoge prijzen een halt kan worden toegeroepen. Diverse grote bedrijven waaronder de absolute giganten Apple en Microsoft hebben ondertussen al aangegeven dat ze voorzichtiger te werk zullen gaan bij het in dienst nemen van meer personeel. Eerder besloot Alphabet, het moederbedrijf van Google al om alle vacatures on hold te zetten voor een periode van (minstens) twee weken. Verschillende andere bedrijven hebben ondertussen reeds ontslagrondes aangekondigd.
Wat wordt de strategie van de Europese centrale bank?
Voor ons Europeanen is het natuurlijk ook (of eigenlijk nog meer) van belang om te kijken naar de strategie die de Europese centrale bank zal gaan toepassen. Voor haar geldt echter dat ze niet zo snel de rente verhoogt omdat dat een enorme impact zou hebben op landen zoals bijvoorbeeld Italië, Spanje en Griekenland. Bij elke rentestijging welke door de ECB wordt doorgevoerd geldt dat deze bij deze landen veel aanzienlijker is waardoor er opnieuw een nieuwe financiële crisis aan de horizon dreigt.
Moet er gevreesd worden voor een recessie?
De Amerikaanse economie wordt duidelijk afgeremd. In dat opzicht lijkt de Fed in haar opzet te slagen. Alleen is de volgende vraag dan altijd of er moet worden gevreesd voor een recessie. Dat woord is de voorbije tijd reeds bijzonder vaak gevallen. Het boezemt zowel bedrijven als consumenten toch de nodige angst in.
Er is officieel sprake van een recessie op het moment dat de economie voor twee opeenvolgende kwartalen krimpt. Dat we daar dicht tegenaan zitten of sterker nog, dat er eigenlijk reeds sprake is van een recessie is eigenlijk een feit. Eigenlijk hadden we dat ook best kunnen verwachten. Wanneer we de voorbije 60 jaar bekijken is de Fed er immers slechts drie keer in geslaagd om succesvol een rem te zetten op de economie zonder dat, dat zorgde voor een recessie. In tijden waarin de inflatie een dergelijk percentage behaalde als nu het geval is lukte dat zelfs nog nooit.
NASDAQ stijgt ondanks nieuwe renteverhoging met 4,1 procent
Bovenstaande is uiteraard allemaal niet bepaald positief te noemen. Toch vielen er ook positieve noten te aanhoren van Jerome Powell. Zo gaf de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank duidelijk aan dat er weliswaar nog renteverhogingen zullen volgen. Het tempo van die verhogingen zou echter vanaf een bepaald moment gaan afnemen. De algemene verwachting van de geldmarkt is nu dat de Fed de rente zal doen stijgen tot een niveau van 3,3 procent tegen het einde van het jaar. Dat is nog altijd een significante rente, maar het is wel minder dan eerder werd verwacht.
Of de Fed er reeds in september bij de volgende vergadering voor zal kiezen om het tempo van de renteverhogingen te vertragen is uiteraard niet zeker. Powell maakte wat dit betreft duidelijk dat alle opties nog op tafel liggen. Wel gaf hij aan dat nog een extra 0,75 procent renteverhoging niet kon worden uitgesloten.
Voor de Amerikaanse beurs geldt dat ze relatief rustig heeft gereageerd op het rentebesluit. Althans in eerste instantie. Tijdens de persconferentie die Powell gaf sloeg de sfeer opeens op en was er zelfs sprake van euforie. In het bijzonder de boodschap van tragere renteverhogingen zorgde ervoor dat de rentegevoelige technologiebeurs NASDAQ zomaar even 4,1 procent omhoog schoot. Ze wist daarmee de hoogste dagwinst neer te zetten sinds april 2020. Ook de S&P500 sloot in de groene cijfers. Zij liet een stijging optekenen van 2,6 procent. De Dow Jones steeg met 1,4 procent.