Officieel: Elon Musk is nieuwe eigenaar van Twitter

De liefde van Elon Musk voor het social media platform Twitter is er eigenlijk altijd al geweest. Nu is die liefde echter pas echt bezegeld. In eerste instantie heerste nog het vermoeden dat het om een grap zou gaan, maar inmiddels is er geen ontkennen meer aan. Elon Musk is wel degelijk de nieuwe eigenaar van Twitter. Ondertussen zijn ook de details van de deal bekend.

Musk betaalt een bedrag van 54,20 dollar per aandeel. Dat komt neer op een totale overnameprijs van zo’n slordige 44 miljard dollar (omgerekend zo’n 41 miljard euro). We kunnen er inmiddels ook zo goed als zeker van zijn dat het platform aan de vooravond staat van enkele niet onbelangrijke veranderingen die ongetwijfeld doorgevoerd zullen worden.

Elon Musk betaalt 54,20 dollar per aandeel

Dat Elon Musk een bedrag betaalt van 54,20 dollar per aandeel is geen honderd procent toeval. Dit geldt in het bijzonder voor de ‘420’ in het bedrag. Deze verwijst immers naar een meme over de consumptie van wiet. Musk heeft ondertussen ook gereageerd op de overname. Hij stelde onder meer dat hij werk wil maken van het authentiseren van elke gebruiker van het platform. Hij gaf ook meteen aan uit te kijken naar de samenwerking met het bedrijf en de achterliggende community. Ook de CEO van Twitter, namelijk Parag Agrawal heeft inmiddels gereageerd door middel van een persbericht. Hij stelde onder meer; “Ik ben trots op onze teams en ben geïnspireerd door het werk dat nooit eerder zo belangrijk was”.

Eén miljard dollar intresten

In eerste instantie lijkt het voor ’s werelds rijkste persoon een koud kunstje om het bekende social media platform over te nemen. Toch is het niet zo eenvoudig als velen op het eerste zicht vermoeden. Het overgrote merendeel van het vermogen van Musk (geschat op zo’n 259 miljard dollar) is namelijk afkomstig van de aandelen van enerzijds Tesla en anderzijds het ruimtevaartbedrijf SpaceX. Musk kon er niet zomaar voor kiezen om een grote hoeveelheid van zijn Tesla aandelen te verkopen omdat dit de beurskoers van het bedrijf zou doen kelderen. Bijgevolg werd er voor het finaliseren van de deal een krediet afgesloten. Dit betekent echter niet dat alle schulden voor naam van Musk zelf komen.

Uiteindelijk kwam er zo’n 13 miljard dollar van de schuld bij het bedrijf Twitter terecht. Deze schuld dient te worden afbetaald door het aanwenden van inkomsten van het bedrijf. De rest van het overnamebedrag is de verantwoordelijkheid van Musk zelf. Hij kreeg de lening door Tesla aandelen aan te bieden als onderpand. Pittig detail, het krediet gaat gepaard met een behoorlijk indrukwekkende intrest. In totaliteit zou Musk dan ook zomaar even één miljard dollar aan intresten op jaarbasis moeten ophoesten.

Elon Musk: “We gaan werk maken van minder moderatie”

Elon Musk heeft eerder aangegeven dat hij het bedrijf verder wil laten groeien. Hij zou er naar eigen zeggen een platform voor vrije meningsuiting van willen maken. In het verleden heeft Musk reeds enkele suggesties gedaan die het platform beter zouden moeten maken. Zo gaf hij aan een knop te willen lanceren om tweets te kunnen bewerken nadat ze zijn verzonden. Bovendien gaf hij eerder aan ook langere tweets mogelijk te willen maken. Ook het algoritme van Twitter zou op de schop gaan. Althans, er zou gewerkt worden aan een algoritme dat in staat moet zijn om tweets op een efficiënte manier te kunnen rangschikken.

In eerste instantie lijkt de beperktere moderatie die Elon Musk wil doorvoeren niet slecht. Er zit echter een addertje onder het gras. De kans is namelijk niet onaanzienlijk dat de beperktere moderatie wel eens zou kunnen botsen op de strenge regels die deel uitmaken van de zogenaamde Digital Services Act. Hoe dit alles uit zal pakken zal de (nabije) toekomst moeten uitwijzen. Hoe het ook zij, Elon Musk is er wederom in geslaagd om vriend en vijand te verrassen… en hoe!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *