Reeds vele jaren kiezen mensen er massaal voor om hun woning (beter) te isoleren. Een goed geïsoleerde woning leidt immers automatisch tot een besparing op de energiefactuur. Mensen die het plan hebben aangevat om dit jaar hun woning te isoleren zullen echter geconfronteerd worden met een stevige meerprijs. In vergelijking met het jaar 2020 zou het isoleren van een eengezinswoning dit jaar dan ook zomaar even gemiddeld 1.000 euro meer kosten. Dit is het gevolg van het feit dat de grondstof van de belangrijkste isolatiematerialen behoorlijk is gestegen.
Prijsstijging van het bijproduct MDI
De Coronapandemie heeft er voor gezorgd dat we ons in het voorbije jaar aanzienlijk minder hebben verplaatst dan normaal. Dit geldt niet alleen voor verplaatsingen met de auto, maar natuurlijk ook voor vliegreizen. Het gevolg hiervan is dat er overal ter wereld aanzienlijk minder hoeveelheden brandstoffen zijn geproduceerd. Dit geldt niet in het minst voor de Verenigde Staten. Het gaat hierbij om zowel benzine als kerosine. Dit heeft er toe geleid dat de prijs van het bijproduct MDI aanzienlijk is toegenomen. MDI is een zogenaamd benzinederivaat wat de basisgrondstof vormt voor verschillende isolatiematerialen. Denk hierbij maar eens aan:
- PIR-isolatie;
- PUR-isolatie;
De prijs die je op moment van schrijven dient te betalen voor deze isolatieplaten is dan ook gestegen van 104 naar zomaar even 140 euro per kubieke meter. Dit is een stijging ten opzichte van de maand juni van vorig jaar met 35 procent! Het spreekt voor zich dat dit prijsverschil behoorlijk oploopt wanneer we de vereiste materialen voor het isoleren van een volledige woning onder de loep gaan nemen.
Meerkost van ongeveer 1.000 euro
Wanneer we de situatie voor een gemiddelde nieuwbouwwoning gaan bekijken met een oppervlakte van 150 vierkante meter kunnen we vaststellen dat dit een meerkost met zich mee kan brengen van ongeveer 1.000 euro. We gaan er hierbij vanuit dat niet alleen het dak, maar ook de muren en de vloeren worden geïsoleerd. De kans is groot dat we het einde van de stijging van de isolatieprijs voor PUR & PIR nog niet hebben gezien. Verschillende experts hebben dan ook reeds benadrukt dat de prijsstijging zich naar alle waarschijnlijkheid nog verder zal blijven doorzetten tot aan de komende zomer. Door MDI-producenten zelf worden prijsstijgingen aangekondigd van 10 tot 15 procent.
Welke mogelijke alternatieven bestaan er?
Voor het isoleren van een woning kan tegenwoordig worden gekeken naar verschillende soorten materialen. Dit betekent dat je niet perse hoeft te kiezen voor PIR- of PUR-isolatiematerialen. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen overwegen om te kiezen voor glaswol of rotswol. Dergelijke isolatiematerialen genieten echter niet langer de voorkeur van veel mensen. Toch zijn ze in de huidige omstandigheden het overwegen waard. Dit niet in het minst voor mensen die het isoleren eigenlijk niet kunnen of willen uitstellen.